FB pixel TP pixel
Končí krize kin? Diváci se začínají vracet do sálů i bez blockbusterů © TMDB

Končí krize kin? Diváci se začínají vracet do sálů i bez blockbusterů

Život v České republice se pomalu vrací do normálu a fungovat začíná i kultura naživo. Mezi ní patří i kina. A ačkoliv s premiérami hollywoodských velkofilmů je to pořád nejisté, diváci se pomalu, ale jistě začínají vracet do kinosálů.

České novinky 14. 7. 2020 14:00 | České novinky

Na Bobule i umění

Svědčí o tom i 3Bobule. Pokračování vinařské dramedie totiž za tři víkendy do kin nalákalo celkem přes 100 tisíc diváků. Film, který měl mít premiéru již v březnu, ale kvůli koronavirové pandemii byla jeho premiéra přesunuta až na konec června, je tak zatím divácky nejúspěšnějším českým post-koronovým bijákem. Například Trojanův Bourák je po měsíci nasazení ani ne na polovině návštěvnosti.

V kinech se ovšem nedaří jen osvědčeným značkám a jménům, ale i menším festivalovým snímkům. Právě proběhlý festival TADY VARY, který letos napříč republikou simuloval odložený Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, navštívilo celkem 36 645 diváků.

Unikátní přehlídka, která proběhla v 96 kinosálech po celé ČR, kromě filmů nabídla i live streamové rozhovory s filmaři a besedy s tvůrci. Diváci se tak i přes ztíženou situaci mohli přiblížit osobnostem jako jsou Shannon Murphy (Než skončí léto), Alma Har’el (Honey Boy) či Alice Winocour (Proxima).

Několik filmů z přehlídky navíc zamíří i do běžné distribuce. Pokud jste přehlídku nestihli, již nyní do kina můžete zajít například na vítěze divácké ceny MALL.TV - dokumentární snímek Meky od tvůrců King Skate. V kinech právě teď běží i zahajovací film festivalu Než skončí léto. A na konci července se dočkáme i sci-fi dramatu Proxima s Evou Green v hlavní roli.

Karlovy Vary ještě nekončí

Končí krize kin? Diváci se začínají vracet do sálů i bez blockbusterů © TMDB

Letošní výjimečný ročník karlovarského festivalu ale s létem nekončí. Organizační tým MFF KV totiž na podzim chystá ještě nesoutěžní filmovou přehlídku. 54 1/2 MFF KV proběhne ve dnech 18. - 21. listopadu výhradně v Karlových Varech ve čtyřech festivalových sálech a nabídne celkem 30 filmů a zatím blíže nespecifikovaný doprovodný program.

Léto ve Varech tak sice letos pro mnoho diváků padlo, ale věříme, že i podzim na kolonádě bude fajn a jednou o tomto neobyčejném ročníku ještě rádi budeme vyprávět vnoučatům. Na příští léto se opět počítá s festivalem na tradičním místě i termínu. 55. ročník MFF KV proběhne 2.-10.července 2021.

Jak to bude s Tenetem?

Oproti tomu zůstává otázkou, jaké bude filmové léto z pohledu amerických blockbusterů. Kupříkladu snímek Christophera Nolana Tenet byl již několikrát odložen a v současnosti se jeho premiéra plánuje na srpen. Jenže před pár hodinami kalifornský guvernér potvrdil, že se kvůli nárůstu případů koronaviru budou opět zavírat veřejná místa, včetně kin. A to na dobu minimálně tří týdnů. Uvedení očekávaného sci-fi thrilleru je tedy znovu v ohrožení a dá se počítat, že studio Warner Bros. snímek opět přesune. A spolu s ním budou muset s přesuny počítat i jiná studia, která doufala, že koncem léta budou již kina pro diváky dostupná. Začíná se dokonce spekulovat nad tím, zda nebudou studia přehodnocovat dosavadní strategii a nenasadí své velké trháky prozatím alespoň v Evropě a dalších lokacích, kde je koronavirus pod kontrolou. Případně v rámci USA nezváží jejich nasazení online v rámci TVOD služeb typu iTunes. Aktuální pozastavení distribuce hollywoodských filmů totiž samozřejmě dopadá tvrdě nejen na americká, ale i světová kina. Rozhodnutí továrny na sny tak může ovlivnit budoucnost řady řetězců, které bez velkých filmů zkrátka nepřežijí.

 264 zobrazení   7 se líbí
Mažňák místo klasik. Netflix opět šokuje nečekanými českými filmy
Mažňák místo klasik. Netflix opět šokuje nečekanými českými filmy
12.07.2020 10:00:00 | České novinky

Ačkoli jsme vám na základě slibů Netflixu anoncovali příchod českých filmových klasik na streamovací službu, Netflix opět překvapil a doručil velké kulové. Respektive přišel s úplně jinými filmy a klasiky si zatím nechal na později.

Konečně kvalita. Netflix ve středu přidá 5 českých filmových klasik
Konečně kvalita. Netflix ve středu přidá 5 českých filmových klasik
05.07.2020 14:00:00 | České novinky

V posledních týdnech Netflix ze strany českých filmů příliš neohromoval a často přidával v podstatě cokoli mu přišlo pod ruku nehledě na nevalnou kvalitu. Ale nevadí. Čekání se vyplatilo a fanoušci českých filmových klasik se nyní také dočkají. Už ve středu nás čeká pětice titulů. A v plánu jsou i novější filmy.

Králové videa: Nejočekávanější český dokument letoška je konečně hotový
Králové videa: Nejočekávanější český dokument letoška je konečně hotový
03.07.2020 12:00:00 | České novinky

Dokument mapující, pro mnohé dnes těžko představitelnou, dobu nelegálních videokazet, do níž se v domácích podmínkách přidával rychlodabing, vybral loni na startovači potřebné množství peněz a nyní zamíří do kin. Zajít si na něj můžeme již na podzim.

PODCAST: 6 filmů o víně, které byste rozhodně měli vidět
PODCAST: 6 filmů o víně, které byste rozhodně měli vidět
24.06.2020 12:00:00 | České novinky

Léto je definitivně tady a spolu s ním se do kin řítí i třetí díl vinařské série Bobule. Než se však dozvíme, zda se dvojici Hádek-Ramba podaří přivést lidi zpět do kin, pojďte se s námi vydat na jiné filmové vinice, které stojí za diváckou pozornost.