FB pixel TP pixel
Příšerný konec Morbia ničí multivesmír Marvelu. Co znamená pro další Spider-Many? © Sony Pictures

Příšerný konec Morbia ničí multivesmír Marvelu. Co znamená pro další Spider-Many?

Morbius se po letech odkladů konečně dostal do kin a přes finanční úspěch sbírá spíše negativní recenze. Fanoušky rozohnily hlavně dvě titulkové scény, ve kterých vystupuje starý známý Vulture v podání Michaela Keatona. Obě totiž svým způsobem popírají marvelovské multiverzum.

10. 4. 2022 12:00 | Zajímavosti

Morbius je navzdory svému relativnímu finančnímu úspěchu špatný film. Vizuálem připomíná snímky z prvního desetiletí jednadvacátého století, jako byly Fantastická čtyřka nebo Elektra, pokulhává pak také v příběhu. Největší problém představuje crossover s MCU, přičemž propojením obou vesmírů je tentokrát Adrian Toomes alias Vulture, kterého znovu hraje legendární Michael Keaton.

Vulture na scéně

Příšerný konec Morbia ničí multivesmír Marvelu. Co znamená pro další Spider-Many? © Sony Pictures

Vulture vystupuje ve dvou scénách po hlavních titulcích. Jeho cameo však absolutně nedává smysl. Do SSU (Sony's Spider-Man Universe) se totiž Vulture dostal díky známé trhlině na obloze, kterou jsme viděli už ve filmu Spider-Man: Bez domova. Jenže ve zmíněném loňském hitu se touto trhlinou vrátili Spider-Manovi nepřátelé do svých vlastních světů. Buď tedy Toomes pocházel z vesmíru SSU, nebo z nějakého podivného důvodu jako jeden z mála cestoval trhlinou mezi vesmíry opačně...

Kde vzal svůj kostým?

Příšerný konec Morbia ničí multivesmír Marvelu. Co znamená pro další Spider-Many? © Sony Pictures

Po rádobyvtipné scénce ve vězení je Adrian Toomes propuštěn a vydává se vyhledat Morbia. Když se oba padouši potkají, vyletí Vulture živoucímu upírovi vstříc ve zbroji, která je navlas stejná jako ta z MCU. Jasně, Toomes si mohl svůj létající kostým vyrobit i v SSU, ale rozhodně nemohl být stejný, jako právě ve filmu Spider-Man: Homecoming. V tomto projektu z roku 2017 totiž Adrian k výrobě svého nesmírně mocného obleku využívá technologii mimozemské rasy Chitauri, jejíž příslušníci napadli Zemi ve filmu Avengers. A k tomu v SSU prostě nedošlo. Tvůrci už se snaží vysvětlit, že je kostým v detailech jiný, ale je to spíš marná než logická obhajoba.

Vulture je znovu padouch?

Příšerný konec Morbia ničí multivesmír Marvelu. Co znamená pro další Spider-Many? © Sony Pictures

Co dalšího ve filmu nesedí? Například to, že je z Vultura najednou znovu ryzí superpadouch. Pokud vzpomeneme konec zmiňovaného Homecomingu, tak v jeho potitulkové scéně Toomes ve vězení odmítne prozradit Spideyho identitu a ukazuje se spíše jako smutný hrdina. V SSU je z něj ale arcilotr, který si nepamatuje Spider-Mana, což by dávalo kvůli Strangeovu kouzlu smysl, přesto to v kontextu předchozích filmů působí poněkud rušivě. Obzvlášť když se Toomes ani na moment nezamýšlí nad tím, že je v jiném vesmíru než jeho milovaná rodina.

Co chystají Vulture a Morbius?

Příšerný konec Morbia ničí multivesmír Marvelu. Co znamená pro další Spider-Many? © Sony Pictures

Je navýsost jisté, že Vulture s Morbiem položí základy slavného týmu Sinister Six. Paradoxní ovšem je, že Morbius byl členem tohoto uskupení zloduchů jen v jednom případě a rozhodně nepatří mezi padouchy, kteří se v tomto týmu proslavili. Film samotný každopádně obsahuje i odkazy na další potenciální členy Sinister Six, kterých bychom se mohli dočkat v dalších projektech.

  • V novinách Daily Bugle vidíme zmínky o Rhinovi a Black Cat. Zároveň se proslulý newyorský tisk zmiňuje i o Chameleonově úprku z vězení.
  • Ve filmu krátce vidíme i budovu Oscorpu. Její logo je identické s filmem Amazing Spider-Man 2.
  • Ruský gangster, který přiměje Mila k najmutí vícera mužů, je podle všeho Lovec Kraven.

Další filmy v SSU

Příšerný konec Morbia ničí multivesmír Marvelu. Co znamená pro další Spider-Many? © Marvel Comics

Některé z výše zmíněných easter eggů by měly být rozhodně vysvětleny v budoucích projektech studia Sony Pictures, které spadají do Spideyho nového univerza. Už v lednu příštího roku se můžeme těšit na film Kraven the Hunter, který aktuálně natáčí J.C. Chandor (Trojí hranice). Do hlavní role se uvažovalo o Keanu Reevesovi, Joe Manganiellovi nebo Adamu Driverovi, roli nakonec získal dřívější představitel Quicksilvera Aaron Taylor-Johnson. V Kravenově sólovce se objeví i další padouchové, jmenovitě Chameleon (Fred Hechinger), Foreigner (Christopher Abbott) a Calypso (Ariana DeBose). Ti mohou taktéž nakouknout do Sinister Six.

Vedle Kravena se v příštím roce můžeme těšit i na film Madame Web v režii S.J. Clarkson (Defenders). Ten píší tvůrci Morbia Matt Sazama a Burk Sharpless, hlavní roli pavoučí hrdinky, která spravuje Spider-Verse, si zahraje Dakota Johnson, hvězda série Padesát odstínů šedi. Zdá se, že oblíbená herečka ztvární Julii Carpenter, bývalou Spider-Woman, z níž se stala Madame Web až po smrti původní postarší mutantky. Vedle Dakoty Johnson se ve filmu objeví také herečka Sydney Sweeney (Euforie), jejíž role je prozatím neznámá, podle spekulací si ale právě ona zahraje Black Cat (proporce by odpovídaly). Máme tady tedy další potenciální členku Sinister Six.

Co Spidey?

Příšerný konec Morbia ničí multivesmír Marvelu. Co znamená pro další Spider-Many? © Sony Pictures

Soňácký vesmír nese Spider-Manovo jméno, pavoučí hrdina se v něm ale dosud neobjevil. V traileru na Morbia bylo sice vidět graffiti s Maguireovým Spideym, to se ale do finálního střihu filmu nedostalo. Fanoušci proto čile spekulují, že se Venom & Morbius odehrávají ve vesmíru Spider-Mana v podání Andrew Garfielda. Koneckonců, výše vypsané odkazy na padouchy a zvláště logo Oscorpu by tomu odpovídaly.

Ondřej Novotný
Internetový pisálek, který se přes svůj blog a Ednu nakonec dostal i na Filmtoro. Povoláním zatím student, ve volném čase pak zaneprázdněný teoretik komiksových filmů a seriálů, který nevynechá ani jednu nerdskou diskusi. Mezi jeho filmové favority patří Star Wars, Indiana Jones a jakýkoli béčkový film se Sibyl Danning. Mimo film se intenzivně věnuje čtení nejrůznější literatury (převážně té německé), rád vyhledává kvalitní kebab po celé Praze a občas usedne v klubu Chocobamba při poslechu kvalitní žižkovské hudby.
8 důvodů, proč je Jared Leto neskutečný podivín
8 důvodů, proč je Jared Leto neskutečný podivín
05.04.2022 17:40:00 | Zajímavosti

Některých herců se nemůžeme nabažit, jiné hvězdy Hollywoodu naopak vystupují z davu a ukazují na odlišný přístup k vlastní slávě. Jedním z nich je určitě Jared Leto a my přinášíme osmičku důvodů, proč se nám stoprocentně nepřirostl k srdci. Přesto se však domníváme, že se ho rozhodně vyplatí sledovat.

17 detailů z traileru seriálu Obi-Wan Kenobi: Kdo jsou tajemní Inkvizitoři?
17 detailů z traileru seriálu Obi-Wan Kenobi: Kdo jsou tajemní Inkvizitoři?
14.03.2022 13:00:00 | Zajímavosti

Obi-Wanův seriál se okamžitě stal nejočekávanější novinkou letošního roku. První díl dorazí na Disney+ 25. května, přesně pětačtyřicet let po premiéře Nové naděje. Teaser trailer velice příjemně navnadil a ukázal celou řadu easter eggů ze světa Star Wars.

40 největších easter eggů z nového Batmana s Pattinsonem
40 největších easter eggů z nového Batmana s Pattinsonem
08.03.2022 16:50:00 | Zajímavosti

Jeden z letošních nejočekávanějších filmů konečně dorazil do kin a nabídl diametrálně odlišnou podívanou než jakýkoli jiný předchozí netopýří snímek. Vedle toho jsme se dočkali desítek pomrknutí na komiksové fanoušky. Pojďme se podívat na ty nejvýznamnější easter eggy, které si pro nás Matt Reeves připravil.

8 vysmívaných herců, kteří si získali respekt diváků
8 vysmívaných herců, kteří si získali respekt diváků
07.03.2022 16:30:00 | Zajímavosti

Ne všichni mají snadnou cestu ke štěstí a především k rolím, díky nimž nejsou pouze gumovými panáky a postavičkami k smíchu. Vybrali jsme pro vás osmičku herců, jejichž kariéra nabrala nečekané obrátky.