FB pixel TP pixel
Naznačil Pod svým zpěvem, jak Hra o Trůny skončí? A o čem vlastně zpíval? © TMDB

Naznačil Pod svým zpěvem, jak Hra o Trůny skončí? A o čem vlastně zpíval?

Druhý díl 8. řady Hry o trůny přinesl velmi zajímavé propojení seriálu s knihami, v které už možná řada čtenářů ani nedoufala. Když Podrick začal znenadání zpívat, ihned poznali, o jakou píseň jde a o kom pojednává. Avšak i ti nejvášnivější fanoušci od televizních obrazovek se nyní musí trochu dovzdělat.

Filmové novinky

Než budeme pokračovat, připomínám, že následovat budou spoilery. Nečtěte dále, pokud jste první dva díly 8. řady zatím neviděli.

Ne vážně, nedělejte ze mě toho, kdo vám to celé spoilne takhle blízko před koncem.

Poslední varování!

Určitě si pamatujete melancholickou píseň, kterou znenadání začal zpívat panoš Brienne (v té chvíli už Ser Brienne) Podrick během epizody „A Knight of the Seven Kingdoms“.

Naznačil Pod svým zpěvem, jak Hra o Trůny skončí? A o čem vlastně zpíval? © TMDB

Seděli zrovna u ohně s Tormundem, Tyrionem, Davosem, Brienne a Jaimem, došlo víno a Tyrion hodil do pléna dotaz, zda někdo nezná nějakou píseň. Všichni zarputile mlčí, načež Pod spustí: „Vysoko v síních zmizelých králů, Jenny tančila s duchy,“ a s ním pravděpodobně i všichni čtenáři, pro které je tahle skladba stejně významná, jako Deště Kastameru nebo Hands of Gold. A její zakomponování do seriálu je možná ještě významnější, než se na první pohled zdá.

Pokud neznáte slova, jsou nějak takhle:

„High in the halls of the kings who are gone / Jenny would dance with her ghosts / The ones she had lost and the ones she had found / And the ones who had loved her the most.“

„The ones who'd been gone for so very long / She couldn't remember their names / They spun her around on the damp old stone / Spun away all her sorrow and pain / And she never wanted to leave / Never wanted to leave / Never wanted to leave / Never wanted to leave / Never wanted to leave / Never wanted to leave.“

Tato píseň byla o něčem víc než jen o zabrnkání na city diváků, když hrála na pozadí záběrů našich hrdinů v Zimohradu, kteří se připravují na bitvu, a vyvolávala známé pocity, jež poprvé probudil Pipin (Billy Boyd), když zpíval „The Edge of Night“ před Bitvou o Osgiliath v Pánovi prstenů.

V knihách je totiž píseň pojmenována jako „Píseň Jenny“ a je přímo propojena s hlavními postavami seriálu a jejich předky.

Píseň Jenny se v románech objevuje jako jedna z oblíbených skladeb Ducha stařeny z Nejvyššího srdce (High Heart), která měla vize budoucnosti a minulosti. Slyší ji Arya, která společně s Bratrstvem bez praporců u kopce Nejvyšší srdce tábořila. Jeden z členů Bratrstva píseň zazpíval, aby se na oplátku od Ducha dozvěděl obsah jejich prorockých snů. Arya píseň popisuje jako „jemnou a smutnou“. Tak, a kdo je to vlastně ta Jenny?

Jenny je Jenny ze Starých kamenů (Jenny of Oldstones). Byla kamarádkou Ducha Nejvyššího srdce a ženou z chudých poměrů, která v historii Západozemí ztvárnila roli „Heleny Trojské“, neboť de facto stála za zničením pouta mezi rody Targaryenů a Baratheonů.

Naznačil Pod svým zpěvem, jak Hra o Trůny skončí? A o čem vlastně zpíval? © TMDB

Tehdejší následník trůnu princ Duncan Targaryen byl již přislíben dceři Lyonela Baratheona, avšak místo toho se rozhodl jít za svým srdcem a vybral si Jenny. Jeho otec král Aegon V. Targaryen sňatek zakázal a donutil Duncana vzdát se svého dědického práva na Železný trůn. Ten byl pro lásku k Jenny odhodlán udělat cokoliv, a tak na svůj budoucí trůn dobrovolně abdikoval.

Král Aegon měl ambici dostat do Západozemí draky a na jeho příkaz probíhaly v útrobách letního sídla Targaryenů Summerhall snahy vylíhnout dračí vejce. Vše však skončilo katastrofou v podobě požáru hradu Summerhall, při kterém zahynul jak král, tak jeho syn Duncan. Jaký byl osud Jenny, není známo, ale podle písně tančila až do své smrti s duchy svých blízkých v ohořelých a zničených sálech hradu.

Příběh Jenny a Duncana má jisté paralely s našimi dvěma Targaryeny: Jonem Sněhem alias Aegonem Targaryenem a Daenerys. Jon (Kit Harington) by se rozhodně mohl vzdát Železného trůnu, aby se mohl oženit (nebo aspoň zůstat) s Daenerys (Emilia Clarke). Od chvíle, kdy se stal Králem Severu, přece neustále opakuje, že králem nikdy nechtěl být.

Naznačil Pod svým zpěvem, jak Hra o Trůny skončí? A o čem vlastně zpíval? © TMDB

Píseň Jenny má však i mnohem hlubší výklad, který podporuje myšlenku, že se Jon svého práva na Trůn vzdá.

Ona stařena z Nejvyššího srdce je totiž považována za úplně první osobu, která vyřkla proroctví, že ze sňatku Aeryse (Šílený král) a Rhaelly Targaryen (rodičů Daenerys a prarodičů Jona) vzejde „Princ, který byl slíben“, který bude jejich pokrevním potomkem.

Jonův otec a bratr Dany Rhaegar (Wilf Scolding) se podle všeho velmi upnul na myšlenku, že právě on je zmíněným princem. Proroctví totiž říká, že princ se narodí „mezi solí a kouřem“. A právě v den narození Rhaegara zachvátil Summerhall zmíněný požár (kouř) a mnoho lidí katastrofu i zesnulé oplakávalo (sůl). Pro časovou orientaci připomínám, že k požáru došlo zhruba 40 let před událostmi seriálu. Rhaegar později ve svém životě rovněž přišel s myšlenkou, že pokud prorokovaným princem není on, bude jím jedno z jeho dětí.

Naznačil Pod svým zpěvem, jak Hra o Trůny skončí? A o čem vlastně zpíval? © TMDB

Požár letního sídla Targaryenů Summerhal, v popředí se poprvé nadechuje novorozený princ Rhaegar Targaryen. Autor: Marc Simonnetti

Rhaegar je také zmiňován jako jeden z možných autorů Písně Jenny. V knihách Rhaegar během turnaje v Harrenhalu zahraje píseň pro Lyannu Stark – ženu, do které se zamiloval, tajně si ji vzal a měl s ní dítě, Aegona Targaryena (Jona Sněha). Není sice specifikováno, o jakou píseň šlo, ale není nemožné, že šlo o tu stejnou, kterou zpíval Podrick.

To je chaos co? Pojďme si to na závěr trochu shrnout:

Podrick zpíval píseň o Jenny, jejíž manžel se vzdal nároku na Železný trůn ve prospěch lásky. Duch Nejvyššího srdce je s největší pravděpodobností stejná osoba, která za svého života Jenny prozradila, že „Princ, který byl slíben“, bude potomkem Aeryse a Rhaelly Targaryenů. Spekuluje se, že Rhaegar, který byl přesvědčen, že je oním princem, napsal Píseň Jenny a zazpíval ji Lyanně, která byla v jistém smyslu jeho Jenny a on jejím Duncanem, jelikož Rhaegar dobrovolně anuloval svůj sňatek s Eliou Martell před sňatkem s Lyannou (Aisling Franciosi).

Naznačil Pod svým zpěvem, jak Hra o Trůny skončí? A o čem vlastně zpíval? © TMDB

A ještě jeden zajímavý detail. Když píseň v druhém díle 8. řady Hry o trůny skončí, přeskakujeme ihned na Jona a Daenerys, kteří stojí před sochou Lyanny Stark v kryptách Zimohradu. Dany tady Jonovi vypráví, že její bratr Rhaegar – wait for it – „rád zpíval“. Hned poté, co jsme si poslechli píseň o tom, jak se skutečný následník Železného trůnu vzdal všeho kvůli lásce, vidíme poslední žijící potomky Aeryse a Rhaelly, sestru a syna muže, který věřil, že on nebo jeden z jeho synů bude Princem, který byl slíben.

Jon, Rhaegarův syn, může být jak Princ, který byl slíben, tak někdo, kdo se stejně jako jeho předek Duncan vzdá svého královského práva, aby mohl být s Daenerys. A Píseň Jenny může být vodítkem pro toto finální rozuzlení. Zde by samozřejmě ještě bylo potřeba napojit tyto domněnky na teorii o skutečné motivaci Nočního krále, o které jsem psal minulý týden, ale myslím, že by to bylo možné.

Naznačil Pod svým zpěvem, jak Hra o Trůny skončí? A o čem vlastně zpíval? © TMDB

Ano, jde o další komplikovanou myšlenku do naší skládanky, ale velkým pozitivem (snad) je, že tvůrci David Benioff a D. B. Weiss píseň do tohoto dílu zakomponovali záměrně, protože (snad) doufali, že si fanoušci dají tu práci a přijdou na to, co se za ní skrývá. No a pokud se ukáže, že to až tak promyšlené neměli a nešlo o nic víc než zahrání písně ve správný emotivní okamžik, aspoň jsme se dozvěděli, že představitel Podricka Daniel Portman má úžasný hlas.

A úplně na závěr ještě jedna perlička. Verzi písně ze závěrečných titulků ztvárnila kapela Florence + the Machine, která letos vystoupí na Colours of Ostrava.

 7 499 zobrazení   139 se líbí
Herecké rošády: Kdo vyměnil Západozemí za předalekou galaxii?
Herecké rošády: Kdo vyměnil Západozemí za předalekou galaxii?
24.04.2019 12:00:00 | Filmové novinky

Osmá série Hry o trůny je v plném proudu a minimálně do příchodu Avengers bude určovat popkulturní trendy. Nedávno jsme se rovněž dočkali prvního traileru na nové Star Wars, proto nás napadlo sestavit žebříček deseti jmen, jež se objevila v Západozemí i předaleké galaxii.

Bronn z Hry o trůny si střihne roli kovboje v Temné věži od Amazonu
Bronn z Hry o trůny si střihne roli kovboje v Temné věži od Amazonu
24.04.2019 | Filmové novinky

Většina z vás nepochybně zná jméno Jerome Flynn kvůli jeho hláškami překypující postavě Bronna z megahitu HBO Hra o trůny. Pokud se vám po něm už nyní stýská, nezoufejte, Amazon ho totiž ulovil pro svou seriálovou adaptaci knihy Stephena Kinga Temná věž.

Nový netflixovský seriál Bonding vás s humorem provede světem BDSM
Nový netflixovský seriál Bonding vás s humorem provede světem BDSM
23.04.2019 16:00:00 | Filmové novinky

Od středy 24. dubna je na Netflixu k vidění nový původní komediální seriál Bonding, který zasvětí diváky do skrývaných sexuálních tajů newyorských obyvatel.

Hra o trůny: 2. díl 8. řady přináší kýžené zpomalení a připravuje na smrt
Hra o trůny: 2. díl 8. řady přináší kýžené zpomalení a připravuje na smrt
22.04.2019 18:00:00 | Filmové novinky

Druhý díl Hry o trůny s názvem „A Knight of the Seven Kingdoms“ je za námi. Někteří jsou možná zklamáni, že neodhalil tolik nového děje a příběh samotný se nijak zásadně neposunul. Ve světle toho, co nás čeká, je to ale jenom dobře a buďme rádi.