FB pixel TP pixel
Herecké rošády: Kdo vyměnil Západozemí za předalekou galaxii? © TMDB

Herecké rošády: Kdo vyměnil Západozemí za předalekou galaxii?

Osmá série Hry o trůny je v plném proudu a minimálně do příchodu Avengers bude určovat popkulturní trendy. Nedávno jsme se rovněž dočkali prvního traileru na nové Star Wars, proto nás napadlo sestavit žebříček deseti jmen, jež se objevila v Západozemí i předaleké galaxii.

Filmové novinky Journey to the Seventh Planet © TMDB

Julian Glover

Journey to the Seventh Planet | USA | 1962

Náš výčet nemůžeme začít nikým jiným, než legendou britského divadla, charismatickým hercem Julianem Gloverem. Jeho životní rolí nejspíš navždy zůstane zlotřilý Walter Donovan z filmu Indiana Jones a Poslední křížová výprava, Glover však sehrál zápornou roli i v Lucasově majstrštyku Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder, kde se objevil coby generál Maximilian Veers, tedy muž, jenž úspěšně vede pozemní úder na povstaleckou základnu na Hothu. Později si Glover střihl i roli pavouka Aragoga ve druhém dílu Harryho Pottera, v roce 2011 pak získal velmi zajímavou roli ve Hře o trůny a po šest sezón exceloval jako velmistr Pycelle, slizký a podrazácký služebník Lannisterů.

 48 %
© TMDB

Gwendoline Christie

The Anna Nicole Smith Story | USA | 2007

Po menších filmových rolích získala vysoká Gwendoline Christie roli statné bojovnice neatraktivního zevnějšku Brienne z Tarthu a objevila se v sedmi sezónách Hry o trůny. Když v roce 2013 oznámil J.J. Abrams herecké obsazení svého očekávaného sequelu Star Wars (Star Wars: Síla se probouzí), Gwendoline v něm nechyběla a ve dvou dílech sequelové trilogie působila jako kapitánka Phasma. Tato postava velitelky stormtrooperů Prvního řádu se v mnohém podobala Brienne a jednalo se rovněž o jednu z mála žen ve velitelské struktuře imperiální vojenské junty. I když byla fanoušky považována za nejzajímavější z nového triumvirátu padouchů, zemřela v boji s Finnem v Posledním z Jediů. Malou útěchou nám může být její výskyt v seriálu Star Wars: Resistance.

 45 %
Az do konce © TMDB

Max von Sydow

Az do konce | Česko | 1984 | Drama | Druhá světová válka

Legendární švédský herec slaví na filmovém poli úspěchy už od padesátých let a kromě domácích filmů jako Sedmá pečeť či Než se rozední, exceloval i v americké produkci, kde si jej můžeme pamatovat ze sci-fi Flash Gordon, případně z kultovní hrdinské fantasy Barbar Conan. Ani Max von Sydow neunikl účinkování ve Hře o trůny, když roku 2014 nahradil Struana Rodgera v roli Tříoké vrány, kterou si zahrál v šesté sérii. Mezi natáčením západozemské fantasy si odskočil i do Spojených arabských emirátů, kde natočil pár scén do nové kapitoly Star Wars s podtitulem Síla se probouzí. Zde ztvárnil moudrého člena Církve Síly Lora San Tekku, který předá Odboji část mapy k Luku Skywalkerovi.

 65 %
Titanic 2 © TMDB

Emilia Clarke

Titanic 2 | USA | 2010 | Akční filmy

Představovat Emilii Clarke je zbytečné, zmiňme však, že představitelka Daenerys Targarien, tedy Matky draků, exceluje kromě Hry o trůny i v jiných projektech. Objevila se v dalším rebootu terminátoří ságy s podtitulem Genisys, kde ztvárnila samotnou Sarah Connor. V roce 2017 pak získala roli i ve spin-offu Star Wars jménem Solo: Star Wars Story, kde loni zaujala jako Qi'Ra, Solova partnerka, jež se nakonec zaplete i se samotným Darthem Maulem. Coby Qi'Ra se Emilia objevila i v několika epizodách seriálu Forces of Destiny a až čas ukáže, zda dostane šanci v nějakém dalším projektu. Vzhledem k tomu, že se fanouškům její pakt s Maulem líbil, jeho rozvinutí by nepochybně slavilo úspěch.

 16 %
© TMDB

Keisha Castle-Hughes

Keisha vlétla na scénu už ve velmi nízkém věku a roku 2004, ve čtrnácti letech, už patřila mezi oscarové adepty, mezi které se dostala díky skvělému výkonu ve filmu Pán velryb. Když ji následně George Lucas obsadil do posledního dílu prequelové trilogie jménem Pomsta Sithů, čekali všichni nepochybně něco více, než jen pouhé cameo v závěru filmu, kde Keisha coby královna Apailana z Naboo jen smutně přihlíží pohřbu Padmé Amidaly. Ve Hře o trůny už sehrála podstatně větší part a jako Obara Písek v seriálu působila po tři série. Po konci v Západozemí pak Keisha zaujala v seriálu Manhunt: Unabomber, kde se blýskla po boku Paula Bettanyho.

© TMDB

Thomas Brodie-Sangster

Herec, jenž je častým terčem internetových memů, neboť rozhodně nevypadá na svých 28 let, zazářil už roku 2003 v Lásce nebeské a později zaujal i v sérii Labyrint. Ve třetí a čtvrté sérii Hry o trůny působil jako Jojen Reed, statečný chlapec, který však nakonec špatně skončí. Po účinkování ve Hře o trůny se Thomas objevil i v menší roli důstojníka Thanissona v sedmé epizodě Star Wars a pomohl Prvnímu řádu evakuovat základnu Starkiller.

© TMDB

Pedro Pascal

Chilský rodák Pedro Pascal se sice ve filmech a seriálech objevuje už od devadesátých let, pořádný kariérní průlom však zaznamenal až rolí Oberyna Martella ve čtvrté řadě Hry o trůny. Později také exceloval v úspěšném seriálu Narcos a prosadil se i na filmovém poli, naposledy v thrilleru Triple Frontier. Již na podzim jej pak uvidíme v hlavní roli mandalorianského bojovníka v prvním hraném seriálu Disney+ Mandalorian.

Inside Broadmoor © TMDB

Jessica Henwick

Inside Broadmoor | 2002

Po krátkodobé anabázi v komedii Je to soda si Jessicu vybrali tvůrci Hry o trůny do role bojovnice Nymerie Písek. Jessica díky tomuto seriálu prorazila a brzy získala další filmové i seriálové role. Kromě toho, že vtrhla do vesmíru Defenders na Netflixu coby Colleen Wing, mihla se roku 2015 i ve filmu Star Wars. Síla se probouzí, kde ztvárnila pilotku Odboje Jessiku Pavu, bez které by útok na Starkiller dost možná nevyšel

© TMDB

Ian McElhinney

Severoirský herec Ian McElhinney sice účinkoval ve filmech a seriálech dlouho před nástupem do Hry o trůny, žádnou svou předchozí rolí se však nemohl rovnat bojovníku Barristanovi Selmymu, jehož ztvárnil rovnou ve čtyřech sériích. V roce 2015 pak McElhinney na castingu přesvědčil tvůrce prvního spin-offu Star Wars, Rogue One, že role generála Dodonny nesmí být v novém snímku kompletně digitální. Jako nástupce Alexe McCrindlea McElhinney nezklamal a i díky němu jsme se v Rogue One konečně zase přesunuli do časů povstání, jež máme na Star Wars stejně nejraději.

Naruto the Movie: Ninja Clash in the Land of Snow © TMDB

Mark Lewis Jones

Naruto the Movie: Ninja Clash in the Land of Snow | Japonsko | 2004 | Animované filmy

Když na začátku Posledního z Jediů nařídí generál Hux zaútočit na základnu Odboje na D'Qaru, vede bombardování jistý kapitán Canady. Toho si zahrál herec Mark Lewis Jones, který dříve působil i ve Hře o trůny, konkrétně v její první sérii. Jones coby Shagga, drsný bojovník a vůdce kamenných vran, zasáhl jen do dvou epizod, přesto zanechal v první řadě nezanedbatelnou stopu.

 66 %
 543 zobrazení   16 se líbí
Bronn z Hry o trůny si střihne roli kovboje v Temné věži od Amazonu
Bronn z Hry o trůny si střihne roli kovboje v Temné věži od Amazonu
24.04.2019 | Filmové novinky

Většina z vás nepochybně zná jméno Jerome Flynn kvůli jeho hláškami překypující postavě Bronna z megahitu HBO Hra o trůny. Pokud se vám po něm už nyní stýská, nezoufejte, Amazon ho totiž ulovil pro svou seriálovou adaptaci knihy Stephena Kinga Temná věž.

Nový netflixovský seriál Bonding vás s humorem provede světem BDSM
Nový netflixovský seriál Bonding vás s humorem provede světem BDSM
23.04.2019 16:00:00 | Filmové novinky

Od středy 24. dubna je na Netflixu k vidění nový původní komediální seriál Bonding, který zasvětí diváky do skrývaných sexuálních tajů newyorských obyvatel.

Hra o trůny: 2. díl 8. řady přináší kýžené zpomalení a připravuje na smrt
Hra o trůny: 2. díl 8. řady přináší kýžené zpomalení a připravuje na smrt
22.04.2019 18:00:00 | Filmové novinky

Druhý díl Hry o trůny s názvem „A Knight of the Seven Kingdoms“ je za námi. Někteří jsou možná zklamáni, že neodhalil tolik nového děje a příběh samotný se nijak zásadně neposunul. Ve světle toho, co nás čeká, je to ale jenom dobře a buďme rádi.

Nestíháte nakoukat marvelovky před Avengers: Endgame? Máme řešení
Nestíháte nakoukat marvelovky před Avengers: Endgame? Máme řešení
22.04.2019 14:00:00 | Filmové novinky

Nakoukat 21 filmů spojených s Marvel Cinematic Universe není zrovna malé sousto. Pokud ale chcete před premiérou nových Avengers znát vše z předchozích filmů, nemusíte nutně strávit 50 hodin před televizí.