FB pixel TP pixel
Nejsledovanější sci-fi hity Netflixu: Vládnou roboti a mimozemšťané, Snyder vyhořel © Netflix

Nejsledovanější sci-fi hity Netflixu: Vládnou roboti a mimozemšťané, Snyder vyhořel

Zatímco čísla divácké návštěvnosti z kin nalezneme poměrně snadno, streamovací služby bývají velkou neznámou. A to nejen pro běžné diváky, ale i pro samotné tvůrce a jejich filmy. Tedy až donedávna, kdy Netflix začal sdílet počet sledovaných hodin u svého obsahu. Pojďme se podívat, jaké sci-fi filmy a seriály aktuálně slaví největší úspěch.

Filmové novinky 24. 10. 2024 14:00 | Filmové novinky

Od prvního pololetí minulého roku Netflix pravidelně zveřejňuje hodinovou sledovanost u všech svých titulů. I když se jedná o mnohdy nepřehlednou tabulku o desítkách tisíc řádků, je tedy nyní možné díky jednoduchým počtům a dělení zjistit poměrně přesný odhad počtu diváků, či alespoň zhlédnutí. Náš sesterský analytický projekt Flixpatrol.com nově uvádí data zhlédnutí u každého titulu a zpřehledňuje tak celkovou databázi a nyní zde můžeme nalézt zajímavá čísla týkající se titulů, žánrů a dalších fenoménů. Minule jsme se podívali na nejúspěšnější akčňáky, co se oddanosti divácké základny týče, vždy jim zdatně sekundovaly sci-fi filmy. Jaká „sci-fíčka“ patřila k nejsledovanějším titulům první poloviny roku a jak si vedly v celkových žebříčcích?

Prim hraje vlastní produkce

Netflix a jeho sledovanost dlouhodobě těží, až na určité výjimky jako byly v první půlce roku akční filmy nebo dlouhodobě obsah pro děti, z vlastní z produkce a ani v případě sci-fi filmů a seriálů tomu nebylo jinak. Nejúspěšnější sci-fi akvizicí streamovacího giganta tak zůstává velké překvapení minulého podzimu, japonská reimaginace kaiju filmů a jejich legendární příšery Godzilla Minus One, která zaznamenala na Netflixu přes 27 milionů zhlédnutí. I tak ale retro verze Godzilly obsadila v celkovém žebříčku sci-fi filmů až sedmé místo a na záda jí dýchala Duna, která byla dostupná jen ve vybraných teritoriích.

AI, Star Wars i Asie

Nejúspěšnějším sci-fi filmem byla napůl akční honička za zlou umělou inteligencí s Jennifer Lopez v hlavní roli. Atlas zaznamenal v celkovém žebříčku filmů ale až sedmé místo a 77 milionů zhlédnutí. Druhou a třetí pozici s velmi podobným počtem zhlédnutí pohybujícím se okolo 55 milionů obsadily oba dva díly vesmírné epiky inspirované předalekou galaxií Zacka Snydera Rebel Moon, na záda jim ale velmi těsně dýchají ze čtvrtého místa korejští postapokalyptičtí Lovci z konce světa. Pětici pak doplňuje pokračování nízkorozpočtového taháku Kód 8: Část 2. První díl sice vznikal v nezávislé produkci, sequel už si ale vzal streamovací gigant kompletně pod svá křídla.

Ze seriálů se nejvíce dařilo adaptací čínského klenotu hard sci-fi Problém tří těles, který zaznamenal 52 milionů zhlédnutí, druhé místo obsadil japonský sci-fi horor Parasyte: The Grey a trojici uzavírá německý Signál s celkovým počtem kolem 20 milionů zhlédnutí.

Pokulhávání v celkových číslech

Dávno jsou pryč doby, kdy žebříčky válcovalo Černé zrcadlo nebo Dark, v celkových statistikách začíná sci-fi obsah značně pokulhávat. Mezi všemi filmy obsadil Atlas až sedmé místo, Rebel Moon dokonce až patnácté a následně šestnácté. V případě seriálů je celkový obraz dokonce ještě mizernější. Problém tří těles obsadil v seriálech dokonce až deváté místo a druhého „šedého parazita“ bychom dokonce našli až na konci druhé desítky. Ačkoliv se tak sci-fi obsah může pyšnit silnou fanouškovskou základnou, v celkových číslech se jedná o poměrně niche skupinu.

Slábnoucí síla velkých produkcí

Veškerou sledovanost tedy Netflixu zajišťoval původní obsah, sci-fi se ale řadí k jedněm z nejnákladnějších žánrů a tak se nabízí otázka, zda se jí, vzhledem ke vztahu k celkovým statistikám, veškeré projekty vyplatí. Celkově sedmý Atlas měl rozpočet pohybující se na streamovací platformu a její nová produkční pravidla poměrně velmi vysoko, kolem 100 milionů dolarů. Fantasy Mladá dáma, která kralovala filmovým žebříčkům minulého půl roku, stála o třetinu méně a zaznamenala téměř dvojnásobek zhlédnutí pohybující se okolo 143 milionů.

Stejnému problému čelil i Problém tří těles, který dokonce drží rekord seriálu s nejvyšším rozpočtem na díl. Za každou epizodu zaplatil Netflix až 20 milionů dolarů, čímž o 2 miliony na díl překonal dosavadního rekordmana epickou mangu One Piece. Celkově se ale zařadil až na konec první desítky a velkou ránu mu uštědřil extrémně levný nenápadný hit Sobík.

I v případě Rebel Moon musel mít Netflix hluboko do kapsy, protože každý díl stál lehce přes 80 milionů dolarů. Zatímco první díl v celkových číslech ještě pravděpodobně poměrně uspokojujícím dojmem mohl doručit, jelikož za prosincovou premiéru a následné období dohromady zaznamenal kolem 100 milionů zhlédnutí, s jeho pokračováním je to o dost horší. Celková sledovanost mu totiž klesla na polovinu, z čehož je vinen především sám Zack Snyder a jeho neschopnost natočit kvalitní snímek, který by měl úspěch u diváků. Oba díly se totiž setkaly s velmi ostrou kritikou a velmi bídným Audience Score kolem pouhých 50 %.

Ačkoliv se tedy jednalo o jedny z nejnákladnějších projektů, které byly na Netflixu za uplynulý rok k vidění, jejich výkonnost dost pravděpodobně značně zaostala za očekáváním a výší investice. Je tedy možné, že podobných projektů uvidíme do budoucna méně a méně.

TOP 5 nejsledovanějších sci-fi filmů na Netflixu za první polovinu roku 2024

  1. Atlas - 77 milionů zhlédnutí
  2. Rebel Moon – Jizvonoška - 56 milionů zhlédnutí
  3. Rebel Moon – Z ohně zrozená - 54 milionů zhlédnutí
  4. Lovci z konce světa - 54 milionů zhlédnutí
  5. Kód 8: Část 2 - 46 milionů zhlédnutí

TOP 5 nejsledovanějších sci-fi seriálů na Netflixu za první polovinu roku 2024

  1. Problém tří těles - 52 milionů zhlédnutí
  2. Parasyte: The Grey - 22 milionů zhlédnutí
  3. Signál - 20 milionů zhlédnutí
  4. Příšera ze starého Soulu - 12 milionů zhlédnutí
  5. Yu Yu Hakusho - 8 milionů zhlédnutí
  6. Zdroj: FlixPatrol

     19 580 zobrazení   16 se líbí
Nejchválenější sci-fi současnosti je zpět. V traileru se opět hraje s lidským mozkem
Nejchválenější sci-fi současnosti je zpět. V traileru se opět hraje s lidským mozkem
23.10.2024 16:20:00 | Filmové novinky

Hrátky s lidským mozkem a pamětí lidstvo fascinují odnepaměti a dokonale toto téma využívá i seriál Odloučení na Apple TV+. Ten nyní představil upoutávku na druhou řadu, která slibuje stejně povedenou zábavu jako ve své premiérové řadě, která uchvátila kritiky i diváky po celém světě.

Nový akční nářez v parádním traileru. Dělají na něm nejlepší kaskadéři v oboru
Nový akční nářez v parádním traileru. Dělají na něm nejlepší kaskadéři v oboru
23.10.2024 14:45:00 | Filmové novinky

Ke Huy Quan, držitel Oscara za snímek Všechno, všude, najednou, se vrací na filmová plátna v roli realitního makléře s temnou minulostí ve filmu Láska bolí. Trailer k akčnímu thrilleru slibuje intenzivní akci, propracované choreografie a napínavé zvraty.

Zaklínač po Geraltovi přijde i o Vesemira. Herec už nemá zájem
Zaklínač po Geraltovi přijde i o Vesemira. Herec už nemá zájem
23.10.2024 14:00:00 | Filmové novinky

Seriál Zaklínač čeká hledání náhrady pro další důležitou postavu, o níž její představitel už nadále nemá zájem. Po Henry Cavillovi, který dal sbohem Geraltovi, se nyní rozhodl do další řady již nenaskočit ani představitel druhého legendárního zaklínače z pera Szapkowského, jeho mentora Vesemira.

Netflix slaví nový globální hit díky krvavému akčňáku. HBO vládne mysteriózní drama
Netflix slaví nový globální hit díky krvavému akčňáku. HBO vládne mysteriózní drama
22.10.2024 15:40:00 | Filmové novinky

Streamovací služby Netflix a (HBO) Max se mohou pochlubit novými úspěšnými tituly. Zatímco první jmenovaná platforma oslavuje globální úspěch díky krvavé akční řežbě, Max se může pochlubit novým mysteriózním dramatem, za nímž stojí mimo jiné M. Night Shyamalan.