FB pixel TP pixel
Konec filmového odpadu na Netflixu. Nový šéf chystá změny a nebere si servítky © Netflix

Konec filmového odpadu na Netflixu. Nový šéf chystá změny a nebere si servítky

Pokud si neplatíte Netflix první den, pak asi tušíte, že původní filmová nabídka největší streamovací služby světa nepatří zrovna mezi výkvět kvality. Snímků na Netflixu přibývá hodně, často jsou velmi drahé a výsledek sbírá mnohy podprůměrné recenze. Nový šéf filmové divize si je neduhů vědom a chystá změny.

Filmové novinky

Nová éra Netflixu začíná. Tedy alespoň co se týče filmových aktivit, které dlouhodobě nepatří zrovna mezi nejkvalitnější části jeho byznysu. Zatímco na poli seriálů Netflix velmi často kraluje a daří se mu vytvářet jeden hit za druhým, na filmovém poli se dlouhé roky neumí moc trefit a filmový rok obvykle zachraňuje svou oscarovou nabídkou, kterou odhaluje během podzimu. Zdá se však, že s příchodem nového šéfa filmové sekce Dana Lina by mělo dojít na razantní změny. Bývalý producent a zakladatel produkční společnosti Rideback totiž o slabinách nabídky Netflixu moc dobře ví.

Nekvalita a nákladnost musí skončit

Lin, který byl v roce 2022 jedním z kandidátů na řízení filmové a televizní divize DC Comics, byl ze strany Netflixu osloven v únoru s dotazem, jestli by nechtěl převzít filmovou část jeho byznysu. A podle hollywoodských insiderů si nebral servítky a jasně řekl, že streamer nedělá dobré filmy, které navíc nedávají rozpočtově smysl. Nebo-li točíte mizerně a ještě draho. Rázná reakce ale kupodivu nevyústila v uražené stáhnutí nabídky, ale další vyjednávání, a Lin kromě snového platu (detaily nejsou známé) měl být přesvědčen především možností tvořit na hollywoodské poměry mnohem více obsahu a pracovat s výrazně větším rozpočtem, než kdyby zůstal v roli producenta či vedl tradiční hollywoodské studio.

Linovým cílem bude zmenšit filmovou nabídku Netflixu a soustředit se na větší tituly s důrazem na kvalitu. Minulostí by se tak měly stát ohromné přívaly Netflix originálů, které jsou očividně laciné, sbírají mizerná hodnocení a navíc nejsou ani divácky úspěšné. Od strategie zavalení uživatele tunou titulů chce Netflix zkrátka pryč s tím, že nyní potřebuje větší stabilitu a strategičtější směřování. A nutno uznat, že Linův životopis není vůbec špatný. V rámci společnosti Rideback stál za hity jako Aladin a To, Sherlock Holmes či celovečerními LEGO dobrodružstvími. Zároveň má zkušenosti i přímo s Netflixem. Rideback totiž stál za produkcí titulů jako Dva papežové nebo Avatar: Legenda o Aangovi. V posledních letech rovněž oživil snažku Walker, Texas Ranger s Jaredem Padaleckim. Na druhou stranu Rideback produkoval také loňský Disneyho propadák Strašidelný dům, počet úspěchů ale převažuje.

Tvorba Netflixu poslední měsíce stagnovala

Před Linem, který vedení své předchozí firmy kvůli Netflixu opustil, teď leží jasný úkol – nastartovat filmové soukolí Netflixu, které poslední měsíce moc nefunguje. Odcházející šéf oddělení Scott Stuber logicky příliš nových projektů neschvaloval, a na zastavení prací se podepsala i stávka herců, scenáristů a režisérů v Hollywoodu v loňském roce. Netflix si tak samozřejmě v poslední době hodně pomáhal akvizicemi práv na řadu snímků, za jejichž tvorbou přímo nestál, původní tvorba je ale podstatnou součástí jeho vize a tudíž ji chce nyní znovu více nastartovat. Lin se tak měl v posledních měsících věnovat analýze dat sledovanosti, diváckých návyků a oblíbenosti jednotlivých titulů a nyní začne vědomosti uplatňovat. Obecně se očekává, že Netflix bude dál rozvíjet série jako Vyproštění, Enola Holmes nebo Old Guard: Nesmrtelní. Otázkou zůstává, jak Lin vyhodnotí například sérii Zacka Snydera Rebel Moon, která je sice na akční sci-fi poměry levná, sledovaností a kvalitou však neodpovídá Linovým dřívějším proklamacím a představám.

Zdroj: THR

Fakjů pane učiteli je zpět! Trailer hitové komedie láká na sprostou fantasy
Fakjů pane učiteli je zpět! Trailer hitové komedie láká na sprostou fantasy
02.04.2024 17:45:00 | Filmové novinky

Režisér Bora Dagtekin si dal několik let od filmů pauzu, nyní je ale zpět s novým příběhem ze světa sprosté komedie Fakjů pane učiteli. Zekiho Müllera tentokrát v hlavní roli nahradí jeho oblíbená žákyně Chantal.

Netflix láká v traileru na největší dubnové hity. Ve výběru jsou poprvé i Češi
Netflix láká v traileru na největší dubnové hity. Ve výběru jsou poprvé i Češi
02.04.2024 15:20:00 | Filmové novinky

Netflix ve své pravidelné upoutávce láká na své největší dubnové hity. Streamer do klipu zařadil dvě české komedie, pokračování epické sci-fi, nové drama od tvůrce Koruny nebo čerstvou adaptaci slavného thrilleru.

Největší peklo Primy od Elišky a Damiána. Lež na pláži je zasloužený propadák
Největší peklo Primy od Elišky a Damiána. Lež na pláži je zasloužený propadák
02.04.2024 11:40:00 | Filmové novinky

Televize Prima zahájila jarní sezónu vysloveně katastrofálně. Po propadácích Česko na grilu a Vytoč mého agenta, které masivně ztrácí diváky, odstartoval bídně i nový seriál zaměřený na mladší publikum Lež na pláži. Ten tak navazuje na neúspěch Zalez do spacáku s Tomášem Klusem. Seriálu samozřejmě vůbec nepomáhá strašlivá nekvalita scénáře, mdlá režie, mizerní herci a zápletka, vedle které byl seriál Eliška a Damián skvělou zábavou.

Opice vládnou světu a loví lidi. Nový trailer Planety opic odhaluje velkolepou apokalypsu
Opice vládnou světu a loví lidi. Nový trailer Planety opic odhaluje velkolepou apokalypsu
01.04.2024 17:10:00 | Filmové novinky

Už 9. května se podívá do kin nový snímek ze série Planeta opic, který má ambice odstartovat celou trilogii navazující na příběh prvního inteligentního primáta Caesara. Projekt režiséra Wese Balla nyní dostal exkluzivní IMAX trailer, který odhaluje napínavý lov lidí.