FB pixel TP pixel
Pán prstenů je totální megahit. Jak si vede při srovnání s Hrou o trůny? © Amazon Studios

Pán prstenů je totální megahit. Jak si vede při srovnání s Hrou o trůny?

Amazon poněkud nečekaně zveřejnil výsledky startu seriálu Pán prstenů: Prsteny moci. A jestli jste si mysleli, že novinka streamovací služby Prime Video propadne, pak jste byli na omylu. Jedná se totiž o gigantický úspěch.

4. 9. 2022 16:30 | Filmové novinky

Amazon je známý svým přístupem ke zveřejňování dat sledovanosti svých filmů a seriálů. A rozhodně ne v dobrém. Netflix má sice dosti podivuhodnou metriku a jeho počty zhlédnutých hodin jsou značně zavádějící, když se do výsledků započítávají i nedokoukané epizody a i dříve služba započítávala každého, kdo viděl jen několik málo minut streamovacího obsahu, na rozdíl od Amazonu však zveřejňuje alespoň něco. Logistický gigant tradičně mlčí a veškeré statistiky přichází od třetích stran. Ať už je to třeba Nielsen, Samba TV nebo náš FlixPatrol. S premiérou seriálu Pán prstenů: Prsteny moci ale streamer skutečně překvapil, když zveřejnil informaci, že start očekávaného projektu, který ve své první řadě stál okolo 465 milionů, přilákal globálně 25 milionů diváků.

Rekordní úspěch

Asi nikoho nepřekvapí, že se tím pádem jedná o nejúspěšnější projekt v historii Amazon Prime Video, který za sebou nechává i hity jako Jack Reacher, Banda nebo Jack Ryan. Amazon sice neuvádí, jak přesně diváky započítává a zda mezi ně spadají i lidé, kteří viděli pouze pár minut, dá se s tím však docela jistě počítat. Rovněž pak není jasné, jak Amazon s celkovými počty přišel, když může seriál vidět i celá rodina z jediného účtu, navíc.z různých zařízení. Ale berme informaci tak, jak je, a srovnejme ji s konkurencí.

Jsou to jen dva týdny, co se HBO pochlubilo s rekordními čísly Rodu draka, který jakožto pokračovatel Hry o trůny urval 10 milionů diváků lineárním vysíláním a HBO Max v rámci USA. Druhá epizoda pak dokonce dokázala zlákat i o 2 procenta více diváků. Připomeňme, že Hra o trůny v době své největší slávy na začátku 8. řady dokonce 18 milionů amerických diváků. Přímá komparace je tudíž poměrně složitá, neboť globální čísla Rodu draka neznáme. Zároveň je nutné uvést, že Amazon Prime Video je aktuálně ve více než 200 zemích světa, přičemž ve 119 z nich, kde jsou dostupné žebříčky, se stal Pán prstenů titulem číslo 1. HBO Max je oproti tomu od března dostupné v 61 zemích a další expanze kvůli výměně vedení Warner Bros. Discovery aktuálně nehrozí. Svůj obsah ale stále přeprodává v zemích, kde není přímo dostupné, dalším hráčům (Sky, Hotstar, OSN).

Toxický review bombing

Samozřejmě se teď můžeme bavit i o tom, do jaké míry těmto číslům věříme, jaké metriky služby používají či jak lze vůbec jednotlivé služby a seriály takto jednoduše porovnávat, nicméně je potřeba uznat, že Amazon v případě Pána prstenů zřejmě trefil homerun. Ještě aby ne, když za něj vysázel nekřesťanské peníze, které potřebuje dostat po několika řadách zpět. I když... je to vůbec u Amazonu jako logistického obra nutné? Není to jen chytrá Bezosova reklama na globální brand? Nebuďme projednou cyniky a přejme Amazonu jeho úspěch. Už tak je smutné sledovat review bombing, kterým na seriál útočí rasisté a xenofobové, kteří mají pocit, že jim herci jiné barvy pleti v rolích trpaslíků a elfů poškozují jejich milovanou ságu.

Zdroj: Variety

 280 se líbí
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Netflix konečně ukázal trailer napínavé minisérie o slavné záchranné akci
Netflix konečně ukázal trailer napínavé minisérie o slavné záchranné akci
04.09.2022 9:00:00 | Filmové novinky

Netflix právě zveřejnil trailer k minisérii Záchranná mise v thajské jeskyni. Po dokumentu na Disney+ a hvězdně obsazeném dramatu od Amazonu, se bude snažit přiblížit známý příběh zaměřením na detailnost a autenticitou.

Recenze na Pána prstenů chválí velkolepost. Řada věcí však lidem pije krev
Recenze na Pána prstenů chválí velkolepost. Řada věcí však lidem pije krev
01.09.2022 17:30:00 | Filmové novinky

Již zítra se dočkáme prvních dvou epizod letošního nejočekávanějšího seriálu Pán prstenů: Prsteny moci. Po fanouškovských nadšených reakcích se k velkolepému seriálu vyjádřili i kritici. Co si o seriálu myslí?

Žižka v brutálním traileru jede bomby. Ben Cristovao přijde o hlavu
Žižka v brutálním traileru jede bomby. Ben Cristovao přijde o hlavu
01.09.2022 14:30:00 | Filmové novinky

Filmový spektákl Petra Jákla se představuje v prvním necenzurovaném traileru a Jan Žižka si rozhodně nebere servítky. V ukázce seká ruce i hlavy a jeho vztek odnese i Ben Cristovao.

Nejlepší komedie roku přichází! Trailer dráždí bránici humorem i zvratky
Nejlepší komedie roku přichází! Trailer dráždí bránici humorem i zvratky
01.09.2022 9:00:00 | Filmové novinky

Jeden z nejlepších filmů roku konečně přichází do českých kin. Zlatou palmou oceněný komediální hit Rubena Östlunda uvidíme již 6. října a oficiální trailer míří přímo na diváckou bránici.