Zdeněk Pohlreich se po delší pauze opět vrací na obrazovky. Tentokrát pod záštitou Voya a TV Nova rozjel soutěžní show, ve které se střetávají výtečné restaurace ve vybraném gastronomickém konceptu. Jak je u restaurační ikony posledních let zvykem, občas mu ujede i nějaká ta sprosťárna.
2. 3. 2023 15:30 | Filmové recenzeTuzemský gastronomický gigant Zdeněk Pohlreich se před 14 lety proslavil díky Ano, šéfe!, kde nenechal nit suchou na restauratérech, kteří dělali všechno, jen ne kvalitní jídlo pro své hosty. Přetočme hodiny do současnosti a situace se povážlivě změnila. Česká gastronomie sice pořád má řadu pofidérních „čtyřek“, dobrých podniků je dnes ale rozhodně více než koncem první dekády 21. století. Není divu, že Pohlreich v novince pro TV Nova a Voyo vsadil na to, že bude hledat nikoli nejhorší, ale nejlepší restaurace v republice. Opět se přitom jedná o adaptaci zahraničního konceptu světoznámého Gordona Ramseyho, Pohlreichův souboj restaurací totiž vychází ze soutěžního pořadu Ramsay’s Best Restaurant.
Koncept soutěže může na první pohled působit docela komplikovaně, ve skutečnosti je ale vcelku prostý. 12 restaurací je rozděleno do dvojic podle svého kulinářského zaměření a v jednotlivých kolech poměřují síly. Vítěz postupuje do dalšího kola, kde postupně restaurace znovu odpadávají podle toho, kdo je jednoduše lepší v kritériích, které si produkce nastavila. Již při prvních duelech mezi soutěžícími dvojicemi se soutěž dělí do tří bloků. Nejprve jsou restaurace vystaveny testu, kdy musí ve vlastním zaplněném podniku obstát v rychlosti i kvalitě servírovaných pokrmů. Následuje tajná kontrola kvality servisu, jenž musí reagovat na mnohdy komplikované a nepříjemné dotazy anonymního hosta. Ve třetím kole se pak obě soutěžící restaurace přesouvají do Pohlreichova podniku Next Door (ano, propagace musí být), kde jednak soutěží se svými originálními menu, zároveň ale musí spolupracovat v rámci výdeje, aby večer proběhl hladce a hosté byli spokojení. I volba jednoduššího, ale elegantnějšího menu tak může být klíčová, protože kdo si situaci moc zkomplikuje, ten může při vydávání objednávek silně narazit.
© Voyo / TV NovaPohlreich během soutěže permanentně nasává informace od hostů a zároveň situaci na place bedlivě sleduje. Je přitom zajímavé, že po vzoru Ano, šéfe nasazuje i ostřejší tón vůči restauratérům, kteří mnohdy dělají i přes svou zkušenost elementární chyby a do menu dávají nesmyslné položky, jež nesedí do zvoleného konceptu. Dobrou zprávou pro fanoušky Pohlreicha je, že Zdeněk stále neztratil nic ze svého občasného hrubiánství. Sice už není tak drsný jako na počátku televizní kariéry, když ale zahlédne očividní pitomost, nebojí se do obsluhy i kuchařů pořádně opřít. Samozřejmě ale platí, že komu to bylo nepříjemné u jeho minulých pořadů, ani tentokrát nebude při vnímání hvězdy české gastroscény spokojený.
Produkci se každopádně musí pochválit solidní řemeslo, které se padesátiminutovými epizodami táhne. Snímaná jídla vypadají lákavě, pořad se moc netáhne a rozdělení do tří bloků pomáhá střihově k tomu, že se neustále něco děje a vytváří se nové problémy z kuchyně i servisu. Jelikož v kuchyni tentokrát řádí zkušení kuchaři, nedochází samozřejmě k tolika atraktivním konfliktům jako v případě Ano, šéfe, pořád se ale najde dost momentů, kdy dojde ke kuchyňskému selhání, které Pohlreich neopomene adekvátně setřít nějakou vtipnou hláškou či obhroublým slovním spojením. Startovní díl představil převzatý koncept vcelku elegantně a rozhodně se jedná o solidní vstup nového pořadu. V budoucnu bude záležet na atraktivitě zvolených gastronomických směrů a jejich vzájemnému porovnávání. Jak je navíc zcela logické, hodně situací vzniká z čiré náhody, takže zatímco jeden díl může být bez výraznějších konfliktů, jiný může být narvaný divácky vděčnými problémy.
© Voyo / TV NovaPohlreich je ale stálice, která svoje fanoušky nezklame a i v Souboji restaurací slouží jako zábavný moderátor, který přechází mezi usměvavým průvodcem a nekompromisním kritikem a rádcem. Nebude to pravděpodobně vonět každému, ale to platilo i pro předchozí Pohlreichovy pořady. Pro nabídku Voya se ale jedná o vítanou akvizici, která je navíc na streamovací službě uváděna s tradičním týdenním předstihem vůči televizi. Na klasické Nově Pohlreichův souboj restaurací startuje až 8. března, na Voyu ho najdete již nyní.
Zdroj: Autorský text
Voyo a TV Nova rozjíždí novou soutěžní hru Superlov, která je spin-offem populárního Na lovu s Ondřejem Sokolem. Ten se vrací i v Superlovu, tentokrát je však vědomostní adrenalin vyšponovaný na pomyslné maximum. A je to zatraceně velká zábava i pro gaučové diváky.
Nejnovější díl postapokalyptického sci-fi seriálu The Last of Us vzbuzuje mnoho kontroverzí. Je ale až trochu absurdní, že se tomu tak děje. Třetí díl seriálu je totiž tím nejlepším, co celá série a potažmo i současná televizní tvorba nabízí (a ano, viděli jsme všechny díly).
Je odvážné tvrdit na začátku roku 2023, že nejlepší seriál dorazí online v lednu? Možná. U máločeho si však můžete být jistí kvalitou jako u novinky HBO The Last of Us, která překonává představy o tom, jak komplexní a emocionálně nabitý může být seriál podle videoherní předlohy.
Již v pondělí ráno se i v České republice dočkáme oficiálního návratu série Hra o trůny s podtitulem Rod draka. Nový seriál nám ukáže občanskou válku Targaryenů a první recenze seriál hodnotí pozitivně, i když nešetří ani kritikou.