FB pixel TP pixel
Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame © TMDB

Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame

Avengers: Endgame je bez diskuze spektákl, který plní sny mnoha fanoušků a minimálně při prvním zhlédnutí dokáže strhnout svou velkolepostí, emocionálními momenty i cestováním do superhrdisnké minulosti. Ačkoli se nám ale film líbil, existuje řada momentů, nad nimiž zůstává rozum stát.

Tipy na film

Kdo je kluk na Tonyho pohřbu?

Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame © TMDB

Jedním z emocionálních vrcholů filmu je bezpochyby závěrečné rozloučení s Tonym Starkem, kterého se účastní všichni hlavní aktéři MCU, včetně rodiny Hanka Pyma (Michael Douglas), tety May (Marisa Tomei), generála Rosse (William Hurt) či Nicka Furyho (Samuel L. Jackson). Celá rozlučka je přitom natočena na jeden záběr, jenž proplouvá mezi postavami, jejichž rozestavení vyjadřuje důležitost postav v Tonyho životě. Scéna zároveň slouží jako pocta samotné postavě, neboť nebýt Tonyho a úspěchu Iron Mana, žádná z těchto postav by se svého filmového života nedočkala. Jedna věc však řadu fanoušků (a nás nevyjímaje) zaskočila. Co to bylo za kluka postávajícího za Wandou Maximoff (Elizabeth Olsen), Samem Wilsonem (Anthony Mackie) a Buckym Barnesem (Sebastian Stan), jenž částečně připomínal Petera Parkera, jenž byl však v přední linii smutečních hostů?

Překvapivě se jedná o Harleyho Keenera, malého chlapce z Iron Mana 3, jenž pomohl Tonymu Starkovi zpět na nohy po útoku Mandarina a Tony se mu za to odvděčil novou vědeckou stanicí. Nesmíme zapomínat, že se Endgame odehrává v roce 2023, tedy daleko po událostech třetího Iron Mana. Harley tedy vyrostl a spolu s ním i herec Ty Simpkins, který se do své role milerád vrátil. Můžeme tudíž říct, že na Tonyho pohřbu byly opravdu všechny zásadní osoby jeho života.

Captain America zvedne Mjolnir?

Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame © TMDB

Ve chvíli, kdy se zdá, že Thanos (Josh Brolin) navzdory absenci Kamenů nekonečna dokáže nad Avengers zvítězit a zarazit Thorovi (Chris Hemsworth) do hrudi jeho „sekeromlat“ Stormbreaker, přiletí zčistajasna rána od kladiva Mjolniru. A nehodí ho nikdo jiný než Captain America (Chris Evans), který Mjolnir málem zvedl již na párty v Avengers: Age of Ultron. Jaktože ho ale tentokrát dokázal uzvednout a zároveň mohl máchat i Stormbreakerem? Fanoušci spekulují, že je to díky tomu, že po odhaleních v Captain America: Občanská válka o smrti Tonyho rodičů ze strany Buckyho se Cap zbavil morální špíny a byl kladiva hoden. Osobně si ale myslíme, že Cap byl kladiva hoden od samého začátku. A souboj s Thanosem vypadal setsakra cool a Rogers kladivo zvedl i v komiksech.

Peter Parkera a Ned chodí pořád společně do školy?

Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame © TMDB

Jeden z konců filmu (a že jich je skoro jako v Návratu krále) ukazuje Petera Parkera (Tom Holland) při návratu do školních chodeb, kde se znovu setkává se svým nejlepším kamarádem Nedem. A jak víme z trailerů na Spider- Man: Daleko od domova, setká se i s MJ (Zendaya), Flashem Thompsonem (Tony Revolori) a dalšími postavami z vlastní sólovky. Jenže nezapomeňme, že uplynulo pět let od Peterova rozprášení na Titanu, takže jak je možné, že Ned stále chodí na střední školu a zřejmě i do stejné třídy jako Peter? A co teprve ostatní postavy z Peterova osobního života? Byli snad všichni rozprášeni Thanosovým lusknutím? To by byla tedy festovní náhoda. A Ned navíc vypadá dost emocionálně. Jako kdyby Petera roky neviděl.

Jak Captain Marvel našla Tonyho uprostřed vesmíru?

Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame © TMDB

Tony Stark (Robert Downey Jr.) je po prohraném boji na Titanu uvězněn v lodi Benatar společně s Nebulou (Karen Gillan). A jak říká v nahrávce pro milovanou Pepper (Gwyneth Paltrow), lodi dochází palivo i kyslík a Tony je v podstatě smířen s tím, že zavírá oči naposledy. Poté, co ho Nebula usadí do židle, se kamera zaměří na Tonyho obličej, jehož zelená barva odrážející vesmír se změní na žlutou po oslnivém záblesku světla, jež odhalí Tonyho nalezení nikým jiným než Captain Marvel. Ale jak Carol (Brie Larson) loď vůbec našla? Jistě, z potitulkové scény Captain Marvel víme, že Carol dorazila na Zemi před Tonyho nalezením a tudíž byla zřejmě vyslána na pátrací misi. Ale hledat Tonyho a Nebulu muselo být jako hledat jehlu v kupce sena. Holt scenáristická zkratka a trochu poctivé deus ex machiny.

K čemu vůbec všechen Captain Marvel hype?

Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame © TMDB

Tohle je spíše otázka na pány producenty, kteří postavu Captain Marvel měsíce tlačí do popředí jako novou vůdkyni Avengers, jejíž síla je nezměrná. V Avengers: Endgame se však Carol zdá být spíše navíc. Film ji po nalezení Tonyho odklidí do vesmírného ústraní a vrátí ji až na samém konci, kde opět jako deus ex machina sestřelí Thanosovu loď. Nic víc, nic míň. Takhle se noví fanoušci budou lovit těžko.

Velký moment ženských superhrdinek

Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame © TMDB

Ke Captain Marvel se váže ještě jeden WTF moment posledních Avengers. Jednou z centrálních linií je, že po návratu usmrcených hrdinů je potřeba vrátit Kameny nekonečna zpět do jejich minulosti, aby nedošlo ke štěpení časové linie. Rukavici s kameny si postupně přehodí několik postav, až se jí chopí i Captain Marvel, jíž obestoupí ženské hrdinky Marvelu, které Peteru Parkerovi vysvětlí, že se o Carol bát nemusí, neboť jí ostatní pomohou. Potíž je v tom, že Captain Marvel je několikanásobně mocnější než jakákoli (s čestnou výjimkou Wandy) z postav, jež jí pomáhá. Nebo snad někdo věří, že Mantis (Pom Klementieff), Gamora (Zoe Saldana) či Wasp (Evangeline Lilly) by mohly opravdu aktivně v prorážení nepřátel pomoci? Hezký pokus o „female power moment“, ale logika šla v jeho případě opravdu stranou.

Tony měl dvě rukavice nekonečna?

Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame © TMDB

Jestli si s něčím tvůrci nelámali hlavu, byly to veškeré technické aspekty Endgame. Stavíte stroj času? Postačí pár týdnů. Potřebujete časoprostorovou GPS? Tony ji zvládne za pár dní, nebo snad i hodin. Nanoobleky nesmí samozřejmě chybět. A i tak mocný nástroj jako je rukavice schopná udržet sílu Kamenů nekonečna je zdá se jen otázkou pár chvil. A dokonce ji je snadné replikovat? Asi ano, protože Tony v závěrečném souboji dokáže Thanosem nasazenou rukavici nahradit prázdnou atrapou a sám si kameny usadit do své rukavice v ironmanovském obleku. Jedná se o parádní hrdinský moment, jenž zakončí hláška uzavírající kruh. Nicméně tahle záměna je hodně velké mumbo jumbo.

Jak Avengers věděli, že bude Kámen času v New Yorku?

Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame © TMDB

Hulkovo (Mark Ruffalo) setkání s předchůdkyní Doctora Strange v podání Tildy Swinton je jedním z nejhezčích překvapení filmu. Předně proto, že je celá scéna postavená na chytrém dialogu, jenž postupně donutí vrchní čarodějku předat Kámen času do rukou Bruce Bannera. Jenže je tu jeden háček. Jak Avengers věděli, že právě v domě na Bleeker Street kámen najdou. Jistě, v tomto Sanctu bydlí Doctor Strange, nicméně neměla by Ancient One být spíše v Kamar-Taj, kde Strange trénovala? A když už jsme u toho, to kouzelníci v době útoku na New York vážně bránili jen své Sanctum? To je trochu sobecké, ne?

Cestování v čase nedává smysl, aneb Loki, Nebula a návrat Kamenů

Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame © TMDB

Tohle je docela oříšek, protože si Marvel v podstatě vymyslel svou vlastní verzi cestování v čase a nastavená pravidla během filmu velmi podivuhodně mění. Hulk ve filmu vysvětluje, že cestování do minulosti nefunguje jako v hollywoodských filmech. Podle Marvelu se totiž naše přítomnost stává při cestě zpět minulostí, přičemž vůbec neplatí pravidla typu vyhýbání se sama sobě či zasahování do zásadních historických událostí. Jenže následně se dozvídáme, že aby nedošlo ke štěpení časových linií, je potřeba Kameny nekonečna vrátit zpět do jejich období. Jenže to je ve filmu nastavené tak, že je to v zásadě neproveditelné.

Jak totiž víme, Aether je potřeba vysát z Jane Foster. „Space Stone“ je pro změnu ukrytý v tesseractu. A Kámen duše lze získat jen obětí milovaného. A jak proboha mohl Kapitán Amerika toto všechno při cestě do minulosti odčinit? Jak vrátil kámen do obalu tesseractu, aby nenarušil tok časové linie. Jak vrátil Kámen duše? A narazil přitom na Red Skulla? To muselo být divné. A Aether prostě bodl do Jane Foster zpět? Sorry jako, ale toto je čistý scenáristický bizár první jakosti.

A co teprve Lokiho (Tom Hiddleston) úprk s kamenem z New Yorku v roce 2012? Způsobilo to štěpení času a jedná se tak o vytvoření linie pro Lokiho seriál? A jak vysvětlíte napojení dvou Nebul skrze jejich pevný disk, když žádné jiné postavy toto spojení nemají? Tomuhle se v civilizovaném světě říká líná scenáristika a přejeme moc štěstí při jejím osvětlování.

Gamora se vrátí, ale Black Widow nikoli?

Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame © TMDB

Jedním z ústředních motivů Infinity War bylo, že tentokrát se nikdo mezi živé vracet nebude. Jenže nebyl by to Marvel, aby tyto řeči nedokázal obratem popřít. Takže ačkoli Gamora zemřela na Vormiru, aby Thanos získal Kámen duše, v Endgame se vrací. Byť jako Gamora z minulosti. Jenže ve filmu projde natolik velkým obratem v dobračku, že je v zásadě jasné, že se ve Strážcích galaxie 3 vše vrátí do starých kolejí a Peter Quill (Chris Pratt) získá svou lásku zpět. A když už se Gamora mohla pomocí Pymových částic přesunout zpět do budoucnosti. To opravdu nemohl vzít Captain America v 70. letech více Pymova experimentálního výrobku a vrátit z minulosti i Black Widow (Scarlett Johansson)? Vždyť té by jen stačilo vysvětlit, co se stalo a že ji chtějí hrdinové zpátky. Ach jo.

Capův návrat k Peggy a dopady na její život

Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame © TMDB

Avengers: Endgame nás celý film připravuje na to, že se završí Rogersova linie návratem k milované Peggy Carter (Hayley Atwell). Nejdříve vidíme, že má Steve stále její fotografii, jež se objeví i při souboji s jeho mladším alteregem v New Yorku. Poté Peggy vidí skrze sklo v 70. letech, čímž se mu připomene, co by mohl díky Pymovým částicím mít. A tak když dojde na již výše zmíněné navracení Kamenů nekonečna, nepřekvapí, že se Steve rozhodne vrátit se k Peggy natrvalo. S tímto dojemným finišem se však váže nejeden WTF moment. Předně nevíme, jak se vlastně Cap dokáže v budoucnu vrátit na stejné místo, aby potkal své staré kamarád (není v tom nějaký paradox?). A pak by bylo zajímavé vědět, zda třeba řešil morální následky svého činu. Jak totiž víme z předchozích filmů, Peggy se šťastně provdala a měla děti. A i díky Capově zamrznutí v ledu se ještě úpěnlivěji věnovala své práci v SHIELDU. Rogers tak vědomě změnil podstatnou část minulosti, což by teoreticky mělo způsobit štěpení linie. Nebo snad ne? Jsme zmatení, jak tohle celé funguje!

Pár dalších WTF momentů závěrem

  • Proč Captain Marvel nepřivedla na pomoc své milované Skrully či jinou armádu ze světů, kde pomáhá?
  • Proč nepomohli ani Nova Corps?
  • Co se stalo s Goose?
  • Proč hrdinové použili rukavici jen na zrušení úmrtí a poté na zabití Thanosovy armády, která už byla stejně víceméně poražena a stačilo srazit Thanose?
  • Kde se vzala armáda Asgarďanů?
  • Proč štít nedostal Bucky, pokud vynecháme fakt, že Sam má nyní vlastní Captain America komiksy? Vždyť Sam není ani dost silný, aby štít dokázal aktivně používat a série několikrát naznačila, že Bucky je pravý nástupce.
  • Opravdu viděl Strange ve 14 milionech budoucností, že Ant-Mana vrátí do hry krysa chodící po ovládacím panelu?
  • Nezpůsobí návrat miliard lidí kolaps po pěti letech totálně rozpadlé infrastruktury?
  • Jak se mohl Thanos bez rukavice s kameny ubránit nejsilnějším hrdinům planety, když byl v Infinity War málem přemožen i s nasazenou rukavicí?

 12 790 zobrazení   159 se líbí
10 tipů na poslední dubnový víkend
10 tipů na poslední dubnový víkend
27.04.2019 12:00:00 | Tipy na film

Po teplých všedních dnech se nám počasí opět směje do obličeje s ochlazením a zataženou oblohou. My se ale jen tak nevzdáme a hodláme si víkend užít. Byť to znamená udělat si kýbl kávy a sjet horké filmové a seriálové novinky, anebo si dát opakování několika favoritů.

Králové pokladen: Která komiksová adaptace z vás vysosala nejvíc peněz?
Králové pokladen: Která komiksová adaptace z vás vysosala nejvíc peněz?
26.04.2019 12:00:00 | Tipy na film

Do kin právě vstupuje snímek Avengers: Endgame, od kterého se nečeká nic jiného, než velkolepé vyvrcholení komiksového vesmíru a také obrovské finanční úspěchy. Podívejme se proto na dosavadní desítku nejvýdělečnějších komiksových snímků historie.

10 akčních scén z marvelovek, které nedostanete z hlavy
10 akčních scén z marvelovek, které nedostanete z hlavy
23.04.2019 12:00:00 | Tipy na film

Není pochyb o tom, že komiksové velkofilmy jsou akčními spektákly moderní doby. A stejně jako měl své ikonické momenty Arnie, Sly či Van Damme, mají své akční vrcholy i hrdinové od Marvelu. Vybrali jsme deset esenciálních scén, které si dokážeme pouštět do padnutí.

10 osvědčených akčních filmů pro holky
10 osvědčených akčních filmů pro holky
22.04.2019 | Tipy na film

Akční filmy už dávno nejsou záležitostí jen pro muže. Vězte, že i „něžné pohlaví“ nepohrdne večerem stráveným s Terminátorem nebo Smrtonosnou pastí. Kromě lety ověřených klasik jsou tu ale i novější a mnohdy méně profláklé akčňáky, které na holky vyloženě míří.