FB pixel TP pixel
Premiéra Nolanova Tenetu znovu odložena. Studio chystá změnu strategie © TMDB

Premiéra Nolanova Tenetu znovu odložena. Studio chystá změnu strategie

Časy se mění a co bylo ještě před pár měsíci nemyslitelné se nyní stává skutečností. Studio Warner Bros. znovu odložilo kinopremiéru očekávané sci-fi Christophera Nolana Tenet a zvažuje, že Amerika nebude prvním trhem, kam se film podívá.

Filmové novinky

Warneři nyní uznali, že nasazení do amerických kin je opravdu spíše nesplnitelným snem, neboť v USA nyní slaví úspěch především autokina a funguje zhruba tisícovka z celkových 5000 kin. Warner Bros. nyní Tenet odložili nikoli na nové datum, ale rovnou na neurčito s dodatkem, že se nový termín dozvíme záhy. Zároveň však zástupce studia oznámil, že je jedno z nejstarších hollywoodských studií připraveno razantně změnit strategii a kinodistribuci udělat značně netradiční. Co to znamená? Jednoduchý fakt, že americká kina zřejmě nebudou prvními, kde se Nolanův očekávaný trhák objeví a film nebude mít původně plánovaný celosvětový release. Místo toho zřejmě zamíří pouze do těch částí světa, kde jsou kina otevřená a kde je situace ohledně koronaviru poměrně klidná.

Logicky se tak musí počítat s částí asijských zemí a samozřejmě s Evropou. I když i ta se již potýká s nástupem "druhé vlny", kdy kupříkladu Francie či Španělsko v některých městech zvyšuje bezpečnostní opatření ve vnitřních prostorách i na veřejnosti. Ptáte se, proč film prostě nejde online? Jednak si Warneři dobře spočítali, že kina pro ně stále představují většinu tržeb z filmu a hlavně potřebují v setmělých kinosálech utržt minimálně 800 milionů dolarů, aby se ambiciózní film zaplatil. Dále je zde "faktor Nolan", kdy sám režisér dle zákulisních informací odmítá film nasadit jinak než do kin, což odpovídá jeho dlouhodobé kampani ve snaze zachránit skomírající kinosítě, na které koronavirus dopadá již přes čtvrt roku.

Warneři rovněž odložili třetí film ze série V zajetí démonů, který se nyní dostane do kin až příští rok v červnu. Premiéry Wonder Woman 1984 a nové verze Duny zatím zůstávají na svém místě. Bude nepochybně zajímavé, jaký bude další progres i ze strany dalších hollywoodských studií v případě, že by Warner Bros. s novou strategií ohledně Tenetu uspěli. Ostatně premiéry dalších velkých filmů se nezadržitelně blíží a Hollywood musí přijít s řešením. Aktuální vyčkávání trvá příliš dlouho a světová kina bez velkých filmů pravděpodobně dlouho nepřežijí. Ačkoli například v Česku se aktuálně daří lokálním snímkům jako 3Bobule nebo V síti. Další tlaky pak studia musí cítit ze strany prodejců fyzických nosičů a TVOD služeb, kde po čtvrt roce čerpání z kino-novinek z počátku roku přichází období těžkého sucha. Neboť dokud filmy nepůjdou do kin, nemohou vyjít dle tradičních distribučních oknech ani na streamovacích službách nebo nosičích. Aktuálně tedy nejde už jen o kina, ale i o zbytek filmového trhu, který je na velkých filmech do velké míry závislý.

 339 zobrazení   18 se líbí
Tvůrci Avengers natočí nejdražší film Netflixu. Stát bude 200 milionů
Tvůrci Avengers natočí nejdražší film Netflixu. Stát bude 200 milionů
20.07.2020 11:00:00 | Filmové novinky

Bratři Russové připravují pro Netflix špionážní akční thriller, jehož rozpočet bude pro streamovací službu rekordní a překoná hranici 200 milionů dolarů.

Netflix nezastavuje: Mrkněte na ukázky chystaných sci-fi a fantasy novinek
Netflix nezastavuje: Mrkněte na ukázky chystaných sci-fi a fantasy novinek
16.07.2020 13:00:00 | Filmové novinky

V nové dávce trailerů si pro nás Netflix přichystal lákadla v podobě dokumentu o mafiánských vládcích New Yorku, finální řady sci-fi Déšť, fantasy kriminálky Lucifer a nového akčňáku s Jamiem Foxxem.

Síla se znovu probouzí: HBO chystá maraton Star Wars ságy
Síla se znovu probouzí: HBO chystá maraton Star Wars ságy
15.07.2020 12:00:00 | Filmové novinky

Fanoušci vesmírné ságy Star Wars budou mít v následujících týdnech hotové žně. Ačkoli minulý prosinec hlavní příběh o rodu Skywalkerů skončil, HBO nyní chystá opáčko dosavadních filmů nejen hlavní série, ale i spin-offů jako Solo nebo Rogue One.

Které seriály Netflixu jsou zrušeny a které budou pokračovat? Máme seznam
Které seriály Netflixu jsou zrušeny a které budou pokračovat? Máme seznam
13.07.2020 | Filmové novinky

Podobně jako jsme nabídli seznam obnovených a ukončených seriálů pro HBO, nabízíme vhled do nabídky Netflixu. Můžeme si tak utřídit a zrekapitulovat, na které z našich oblíbených sérií se můžeme těšit a s kterými se musíme bohužel rozloučit.