FB pixel TP pixel
Nové video vysvětluje, v čem je seriál Obi-Wan Kenobi naprosto skvělý © Lucasfilm

Nové video vysvětluje, v čem je seriál Obi-Wan Kenobi naprosto skvělý

Seriál Obi-Wan Kenobi je u konce a fanoušci jsou rozpolcení na dva tábory. Zatímco jedni novinku ze světa Star Wars chválí za uzavřený dějový oblouk a zábavné souboje, jiné trápí těžké dějové lapsy. Nyní ale přichází video, které jasně rozebírá, že je seriál lepší, než si někteří chtějí přiznat.

28. 6. 2022 15:45 | Filmové novinky

Server IGN se se závěrem seriálu Obi-Wan Kenobi rozhodl přizvat odborníka na historický šerm Matta Eastona, aby rozebral veškeré souboje mezi titulním hrdinou a jeho nemesis Darthem Vaderem. A Easton, který vlastní bojovou školu Schola Gladiatoria a na podobné rozbory se specializuje, neváhal ani vteřinu. Dokonce označuje souboje v seriálu za jedny z nejlepších v celé sérii Star Wars, neboť navzdory chybějící ochraně rukou na světelných mečích tvůrci z jeho pohledu očividně respektovali řadu bojových technik a nechali herce detailně nacvičit veškerou choreografii.

Výtečný Vader

Eastona baví především trojice soubojů, ve kterých vystupuje Darth Vader. U jeho střetu s inkvizitorkou Revou Easton chválí Vaderovy úkroky a skvěle zrežírovanou osobnost bývalého Jedie Anakina Skywalkera, který svým postojem k souboji vyjadřuje pohrdání a nadřazenost vůči své oponentce. Dvojice soubojů s Obi-Wanem Kenobim pak Eastona zaujala svým jasným vývojem zrcadlícím Obi-Wanovu mentální pohodu. Zatímco z prvního souboje Kenobi v podstatě utíká a je Vaderem poražen pouze jeho jednou rukou, v odvetě je jeho vyrovnaným protivníkem. Obi-Wan je dokonce na výši svých sil a sebevědomě svého soupeře vyzývá na duel svým ikonickým postojem, který jsme poprvé viděli v Epizodě III při útoku na Generála Grievouse.

Easton rovněž chválí perfektně zvládnuté úskoky, kontraútoky obou protivníků a umírnění otoček, které prequelová trilogie nadužívala. Eastona rovněž baví skutečnost, že souboje mají jasně daný vývoj a říkají nám mnoho o postavách. Jako když Vader poprvé začne bojovat oběma rukama, neboť získá vyrovnaného soupeře (v Epizodě IV už s Obi-Wanem zápolí rovnou pomocí dvou rukou). Chválu finální střet získává i za elegantní závěrečný skok, kdy Obi-Wan rozsekne Vaderovu masku, což je parafráze na scénu ze Star Wars Povstalci, v níž Ahsoka Tano svému bývalému mistrovi rozpůlí přilbu naopak na z jejího pohledu levé straně. Jak říká George Lucas, Star Wars jsou jako poezie. Rýmují se. A nic to nedokazuje tolik jako nový seriál s Obi-Wanem, který různé callbacky a odkazy zvládá mistrně.

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nejžhavějších film roku vznikl v Česku. Trailer na Hranice lásky musíte vidět
Nejžhavějších film roku vznikl v Česku. Trailer na Hranice lásky musíte vidět
28.06.2022 11:00:00 | Filmové novinky

Zapomeňte na trapnou erotiku ve stylu Troškova Slunce, seno… nebo křečovité postelové scény, konečně přichází film, který je autentický a o vztazích a intimnostech mluví bez příkras.

Tom Cruise slaví největší úspěch v kariéře. Trumfl Batmana i Hobita
Tom Cruise slaví největší úspěch v kariéře. Trumfl Batmana i Hobita
27.06.2022 14:45:00 | Filmové novinky

Zatímco řada jiných herců už to v jeho věku začala pomalu balit, Tom Cruise teprve nyní sahá po vrcholných úspěších své kariéry. Sérii Mission: Impossible dotáhl víceméně k dokonalosti a nyní slaví neuvěřitelný úspěch návratu Top Gunu.

Kung Fu Panda ovládne Netflix. Trailer láká na nový seriál, který doplní filmy
Kung Fu Panda ovládne Netflix. Trailer láká na nový seriál, který doplní filmy
26.06.2022 11:15:00 | Filmové novinky

Vtipný a nebojácný dračí bojovník Po míří na Netflix. Oblíbená pandí série, která začala již v roce 2008 s filmem Kung Fu Panda, dostane v pořadí již třetí seriál a jedenáctý spin-off celkově. Jak naznačuje první trailer, půjde o další bláznivě vtipnou jízdu.

Nového Thora viděli první diváci. Chválí záporáka a varují před zklamáním
Nového Thora viděli první diváci. Chválí záporáka a varují před zklamáním
26.06.2022 8:00:00 | Filmové novinky

Jedna z hlavních filmových událostí léta – marvelácký spektákl Thor: Láska jako hrom – má za sebou slavnostní premiéru. Jak se divákům snímek v režii Taiky Waititiho líbil?