FB pixel TP pixel
RETRO: 20 let od premiéry Pelíšků © TMDB

RETRO: 20 let od premiéry Pelíšků

„Rozmohl se nám tady takový nešvar.” Jo, tak přesně tuhle větu (a slovíčko prcat) řekla Eva Holubová českým divákům poprvé před dvaceti lety. Od premiéry v dubnu 1999 se Pelíšky režiséra Jana Hřebejka a Petra Jarchovského staly kultovním filmem, který běží v televizi málem tak často jako Popelka.

České novinky

Despota Kodet je skutečná postava

Scénář částečně vychází z knížky Petra Šabacha, ale scenárista Petr Jarchovský se netají tím, že předobrazy některých postav si vypůjčil ze své vlastní rodiny - třeba postavu cholerického otce, kterého hraje Jiří Kodet, napsal podle svého dědečka. Stejný dědeček se pak v „mladším vydání” objevuje jako postava i v novější rodinné trilogii Zahradnictví.

Hovno hoří! A nebo taky ne

Už zmíněná předloha Petra Šabacha se jmenuje Hovno hoří! Vzhledem k tomu, že Pelíšky ale původně vznikaly jako dvoudílný vánoční televizní film, museli se tvůrci trochu mírnit. Název obsahující exkrement by se prý ke štědrovečerní večeři nehodil. Jméno Pelíšky dlouho sloužilo jenom jako pracovní název, ale vzhledem k tomu, že nikdo nevymyslel nic lepšího, šel pod ním film nakonec do distribuce.

Cestu do kin měly Pelíšky spletitou. První film dnes už legendární tvůrčí dvojice byl totiž - alespoň z ekonomického hlediska - propadák. Muzikál Šakalí léta stál na tehdejší dobu monstrózních 25 milionů a návštěvností v kinech si na sebe nevydělal. Proto shánění peněz na Pelíšky trvalo 4 roky, během kterých Petr Jarchovský napsal 8 různých verzí scénáře. Možná proto je tak dobrý.

Nejlepší hlášky vznikly na place

Možná vás překvapí, kolik z legendárních replik, které dělají Pelíšky tím, čím jsou, nejsou napsané na scénáři. Ale když máte takhle skvělé obsazení, jde to samo. Ve scénáři nenajdete věty:
„Proletáři všech zemí, vyližte si prdel.”
„Přišel jsem s nabídkou kvalitního sexu.”
„A skláři nebudou mít co žrát.”
„Maršal Malinovskij!”

A dokonce po otázce: „Hledáš někoho, soudruhu?” neměl původně Jiří Kodet přetáhnout Jaroslava Duška holí.

Recept maršála Malinovského

Ve scéně, kdy si Donutil připíjí s Polívkou, původně tahle replika sice nebyla, ale za to tam měl být mnohem větší plamen. Vzhledem k tomu, že se herci ale necítili komfortně s tím, co si na něj připravili pyrotechnici, nakonec se legendární záběr natočil za pomoci dortové svíčky a laku na vlasy. A kolik je s tím parády, co?

Tažení proti pirátům

Pelíšky jsou jedním z šesti filmů, které už nenajdete na serveru Uloz.to. Ve zlomovém rozsudku z letošního února potvrdil soud žalobu agentury Dilia (správce autorských práv), že server nesmí nabízet ke stažení filmy jako jsou Ostře sledované vlaky, Kobry a užovky, nebo třeba právě Pelíšky. Filmů v žalobě bylo jen šest, aby soud netrval příliš dlouho.

Úspěšnější než Popelka

I když Pelíšky slaví 20 let od premiéry, zdá se, že nezestárly ani o chlup. Během loňských Vánoc byly nejsledovanějším televizním pořadem, takže porazily i všechny pohádkové klasiky. A ve filmových databázích se podle hodnocení uživatelů drží mezi těmi nejoblíbenějšími filmy.

Místo Hanspalky Košíře

Ačkoliv děj je zasazený do vilové čtvrti Hanspalka na Praze 6 (stejně jako předchozí film této tvůrčí dvojice - Šakalí léta), dům, ve kterém hrdinové ve filmu bydlí, reálně najdete na adrese Schodová 5, v Košířích na Praze 5. Střední škola z Pelíšků pak vůbec není střední, ale vysoká - jde o Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Uzlinka barmankou

Roztomilé 14leté děvče s přezdívkou Uzlinka, civilním jménem Sylvie Koblížková, nakonec v herectví neuspěla. I přes role v seriálech Velmi křehké vztahy a Rodinná pouta na ní po čase filmaři zapomněli. Naopak filmová Jindřiška (Kristýna Nováková) hraje doteď - naposledy třeba ve filmu Líbánky, nebo v seriálu Temný kraj.

Hřebejk vrahem

Ještě předtím než se Jan Hřebejk stal slavným režisérem, hrál občas v filmech svých spolužáků. Třeba jako v televizní povídce Ivana Chauna Siláci, ve které jako roztomilý mladík vraždí krumpáčem.

 140 zobrazení   17 se líbí
Podívejte se na filmy Chvilky a Hastrman přímo online na Filmtoro!
Podívejte se na filmy Chvilky a Hastrman přímo online na Filmtoro!
04.04.2019 16:00:00 | České novinky

Díky spolupráci s portálem DaFilms vám můžeme nabídnout zajímavou možnost. Přehrát si dvojici českých novinek, filmy Hastrman a Chvilky, přímo na našich stránkách. Zamiřte přímo do detailů filmů a můžete si zakoupit jednotlivé filmy a poté je hned sledovat, aniž byste opustili naše stránky.

Česká televize představila novinky. Sází na historické náměty a krimi
Česká televize představila novinky. Sází na historické náměty a krimi
29.03.2019 12:00:00 | České novinky

Veřejnoprávní televize odtajnila ve středu 27. 3. na tiskové konferenci několik připravovaných projektů. Jako obvykle mají převahu kriminální seriály a témata z bližší nebo vzdálenější české minulosti. Navíc se tentokrát mezi novinkami najdou i dva (zajímavé!) celovečerní filmy.

10 nových českých dokumentů, které musíte vidět
10 nových českých dokumentů, které musíte vidět
25.03.2019 8:00:00 | České novinky

Když se řekne český dokument, většina diváků si vzpomene na jméno jeho čelní představitelky Heleny Třeštíkové. Zajímavá je nicméně i generace mladších filmařů, kteří mají talent najít a dobře zpracovat velmi zajímavá témata.

Kde vidět online všechny filmy nominované na Českého lva?
Kde vidět online všechny filmy nominované na Českého lva?
22.03.2019 | České novinky

Již tuto sobotu se budou rozdávat ocenění pro nejlepší české tituly loňského roku. Ať už vyhraje Akademií favorizovaný Toman nebo kritiky ceněný Všechno bude, vy si můžete udělat svojí vlastní představu a pustit si naprostou většinu nominovaných online. Vytvořili jsme pro vás přehled, kde a za kolik je můžete vidět online.