FB pixel TP pixel
Pán prstenů: Ve Společenstvu prstenu málem chyběla slavná závěrečná scéna © Warner Bros.

Pán prstenů: Ve Společenstvu prstenu málem chyběla slavná závěrečná scéna

K dvaceti letům od premiéry Společenstva prstenu se v rozhovoru pro server TheWrap rozhovořil představitel Samvěda Křepelky Sean Astin. Mimo jiné prozradil, že jsme byli málem ochuzeni o závěrečnou ikonickou scénu.

13. 1. 2022 7:00 | Filmové novinky

Letos to bude již dvacet let chvíle, kdy do kin dorazil jeden z milníků novodobé kinematografie Pán prstenů. Ten svou velkolepostí, vytvořením nádherného živoucího fantasy světa a přesným castingem ohromil miliony diváků a potěšil fanoušky adaptovaných knih. Vzpomínkových rozhovorů a nejrůznějších dokumentů k tomuto výročí tak letos pravděpodobně vznikne přehršel, jeden zajímavý ale právě přinesl server TheWrap. V něm byl zpovídán herec Sean Astin alias Samvěd Křepelka, který mimo jiné prozradil, že na konci úvodního dílu trilogie málem chyběla její ikonická scéna.

Jedná se samozřejmě o scénu, ve které Frodo opouští Společenstvo a vydává se sám do Mordoru splnit svou povinnost. Sam jej ovšem nehodlá opustit a vydá se za ním na ujíždějící člun, i když neumí plavat. Po své záchraně před utonutím pak ke svému přiteli pronese srdceryvné: „Složil jsem slib, pane Frodo. Slib: Neopouštěj ho, Samvěde Křepelko. A taky neopustím. Neopustím!“ Jeden z nejcitovanějších momentů trilogie však byl přidán do filmu až v průběhu natáčení a v původním scénáři vůbec nebyl přítomen. Bylo to ke konci celého filmování, když si představitele těchto rolí Elijaha Wooda a Seana Astina k sobě zavolala scenáristická trojice Peter Jackson, Fran Walsh a Philippa Boyens a oznámila jim, že by ráda scénu přidala.

K tomu Sean Astin dodává, že tato strategie byla během natáčecí fáze relativně běžná a že se v určitém okamžiku přestal snažit číst všechny nové stránky scénáře a soustředil se jen na každý jeden filmovací den. Tyto na poslední chvíli provedené změny ale hercům a jiným členům štábu nedodávaly zrovna pocit jistoty a všichni se trochu báli, jak bude nakonec výsledný film vypadat. Astin v rozhovoru vzpomíná, že měl pak během produkce možnost vidět pracovní verzi souboje Gandalfa s Balrogem i dopad domnělé Gandalfovy porážky na celou družinu a všechny pochyby zmizely. „Pane bože, tohle je naprostá paráda“, prohlásil tehdy.


Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Nový hororový seriál Netflixu cestuje časem a má mrazivý trailer
Nový hororový seriál Netflixu cestuje časem a má mrazivý trailer
12. 1. 2022 7:00:00 | Filmové novinky

Na Netflix se již tento pátek dostane vcelku nenápadná hororová novinka, která má však natolik mrazivý námět, že se jí lze jen těžko vyhnout.

Netflix neselhává. Návrat milovaného seriálu pokořil i Zaklínače
Netflix neselhává. Návrat milovaného seriálu pokořil i Zaklínače
11. 1. 2022 10:00:00 | Filmové novinky

Seriálové pokračování známé filmové série Karate Kid, která debutovala v roce 1984, je pro Netflix obrovským hitem. Vznik seriálu však provázela docela vtipná náhoda.

Netflix a HBO ovládli kontroverzní Zlaté glóby. Konkuroval jen Spielberg
Netflix a HBO ovládli kontroverzní Zlaté glóby. Konkuroval jen Spielberg
10. 1. 2022 14:30:00 | Filmové novinky

Streameři pokračují ve sbírání výročních cen a filmy určené pro kina na ně začínají smutně hledět z dálky. U seriálů to není o moc jiné.

Nejlepší thriller Netflixu láká v nekompromisní ukázce na finální řadu
Nejlepší thriller Netflixu láká v nekompromisní ukázce na finální řadu
7. 1. 2022 17:00:00 | Filmové novinky

Trailer k poslední řadě skvělého krimithrilleru Ozark je již na světě a naznačuje, jakým směrem se budou osudy rodiny Byrdeových ubírat.