FB pixel TP pixel
Nejlepší seriál roku je tady! Kritiky nové apokalyptické sci-fi naprosto odrovnalo © HBO Max

Nejlepší seriál roku je tady! Kritiky nové apokalyptické sci-fi naprosto odrovnalo

Je to tam! Tak ještě jednou: Je to tam! Kritici už měli možnost vidět všechny epizody nového seriálu The Last of Us a recenze jsou naprosto nadšené. Kritici chválí novinku HBO jako nejlepší videoherní adaptaci vůbec, která ale zároveň není jen překlopením předlohy, nýbrž jeho rozšířením se silnými emocionálními údery do slabin.

10. 1. 2023 10:40 | Filmové novinky

Už 16. ledna (v USA 15. ledna) se fanoušci herní série The Last of Us konečně dočkají dlouho očekávané seriálové adaptace od HBO. Za seriálem stojí tvůrce seriálu Černobyl Craig Mazin a otec herní předlohy Neil Druckmann, přičemž za kameru se postavili neskuteční režijní talenti jako Kantemir Balagov, Jasmila Žbanić nebo Ali Abbasi. A podle prvních recenzí se zdá, že tady máme totální homerun už v prvních dnech nového roku. Kritici jsou totiž ve svých textech po zhlédnutí všech devíti epizod naprosto odvaření a mluví o nejlepší videoherní adaptaci všech dob (což není tak těžké) a jednom z nejlepších seriálů posledních let (což už těžké docela je).

Nejlepší Pedro Pascal v dosavadní kariéře

Zatím nejméně nadšený text vydal magazín The Verge, který sice chválí komplexitu postav, věrnost předloze i odvahu jít si čas od času vlastní cestou, seriálu ale trochu podivně vyčítá nepříliš silnou vizi ohledně post-apokalyptických reálií, které jsou v rámci žánru víceméně všední. Zbytek recenzí takto zapšklý není a naopak chválí důraz na realismus světa, který se ve fikčním světě seriálu The Last of Us zastavil v roce 2003. Děj většiny seriálu se pak odehrává v roce 2023, jedná se tedy o alternativní realitu a odklon oproti hře, která se odehrává v roce 2033. Tvůrci navíc v rozhovorech odhalili, že se nebáli řady změn, ať už je to odstranění nakažlivých spor, dýchacích masek i velkého množství akce a naopak přidání důrazu na postavy a interakce mezi nimi. Recenze chválí hlavně Pedra Pascala a Bellu Ramsey, kteří se prý dokonale převtělili do rolí přeživších Joela a Ellie, kteří se společně vydávají na dlouhou cestu za objevením léku na smrtonosnou houbovou pandemii.

Pascal je podle řady kritiků naprosto fenomenální a nikdy nehrál lépe. Jeho Joel je stejně jako ve hře komplexní, životem zkoušenou postavou, která si nese vnitřní trauma, které ho ve finále nutí k hrůzným a amorálním činům vůči samotnému lidstvu. Rozšíření se ale podle všeho dočkal i jeho přítel Bill, který pro sebe získal celou třetí epizodu a dále rozšiřuje fikční svět. Ostatně recenze velmi chválí schopnost Mazina a Druckmanna vytvořit pohlcující a žijící apokalyptické prostředí, v němž je ohrožení patrné na každém kroku. Neplýtvají přitom lavinami smrtonosných nakažených alias Clickerů, které často slyšíme jen z dálky, aby hrdiny ohrožovali jen ve stěžejních momentech. The Last of Us má být emocionální, drásavá a psychologicky hutná jízda Amerikou, tedy to samé co videohra, přičemž kreativní tým dokázal odhalit záludnosti videoherní předlohy a změnil to, co bylo nutné změnit pro efektivní vyprávění.

Po stránce triků a výpravy se má - jak byste asi čekali - jednat o naprosto profesionální práci, přičemž opět zůstává zachován styl videoherní předlohy. Dokonce se dočkáme řady pomrknutí v detailech, takže se hráči nemusí bát, že by se nedočkali oblíbených momentů, které se tak silně zapsaly do mozku při průchodu virtuálním světem. The Last of Us je zkrátka podle dosavadních recenzí velkou událostí a jedním ze stěžejních titulů letošního roku nejen v rámci HBO, ale celé televizní zábavy. HBO uvede 16. ledna pilotní epizodu o délce téměř 90 minut, poté bychom se měli dočkat nového dílu každý týden. Tvůrci navíc slibují, že seriál nebudou natahovat mimo mantinely videoher. Pokud tedy seriál uspěje sledovaností, adaptace se dočká ještě druhý díl, který by však Druckmann a Mazin rádi adaptovali kvůli komplexnosti zápletky již minimálně ve dvou řadách. Navíc se čím dál více mluví o chystaném třetím dílu herního studia Naughty Dog, které aktivně pracuje i na multiplayerové hře ze stejného světa.

Zdroje: Empire / The Verge / Geeks of Color / IGN

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Rusové skutečně natočili film ve vesmíru. V traileru podtrhují trumfnutí Toma Cruise
Rusové skutečně natočili film ve vesmíru. V traileru podtrhují trumfnutí Toma Cruise
09.01.2023 17:00:00 | Filmové novinky

Zatímco Tom Cruise svůj biják natočený ve skutečném vesmíru teprve chystá, Rusové ten svůj už dávno natočili a vyrukovali s první upoutávkou. A výsledek kupodivu nevypadá vůbec špatně.

Češi neskutečně válcují Netflix! Daří se hned třem tuzemských filmům
Češi neskutečně válcují Netflix! Daří se hned třem tuzemských filmům
09.01.2023 16:40:00 | Filmové novinky

České filmy na Netflixu jsou kategorií, která láká řadu předplatitelů. Důkazem je prakticky každá premiéra tuzemského filmu na streamovací platformě, jež se zpravidla přetaví v nevídaný úspěch, který mnohdy dokonce napravuje nepříliš velkou návštěvnost z kin. V poslední době zaujalo hned několik snímků včetně Jana Žižky.

Nový hororový hit drtí kina a dotírá na Avatar. Kritici i diváci jsou nadšení
Nový hororový hit drtí kina a dotírá na Avatar. Kritici i diváci jsou nadšení
09.01.2023 16:00:00 | Filmové novinky

Producenti James Wan a Jason Blum mají nový hororový hit. Novinka, která mísí zápletku z kultovní Dětské hry s moderními technologie, si dokonce v amerických kinech dovolila vyšlápnout na Avatar a sbírá extrémně nadšené recenze.

Gladiátor 2 vznikne a už má novou hereckou hvězdu! Russella Crowe nečekejte
Gladiátor 2 vznikne a už má novou hereckou hvězdu! Russella Crowe nečekejte
08.01.2023 10:00:00 | Filmové novinky

Ani jsme nevěděli, že bychom Gladiátora 2 chtěli vidět, ale Ridley Scott se rozhodl nám ho dopřát. Po více než 20 letech od premiéry oscarového hitu se tak začíná rýsovat pokračování, v němž se ale s největší pravděpodobností nevrátí Russell Crowe. Kdo ho nahradí?