FB pixel TP pixel
Potitulkové scény Thora 4: Vysvětlujeme nové lokace a hrdinu Marvelu © Marvel Studios

Potitulkové scény Thora 4: Vysvětlujeme nové lokace a hrdinu Marvelu

Nejnovější Thorův příběh s podtitulem Láska jako hrom vstoupil ve čtvrtek do kin a jako obvykle nabízí hned dvě potitulkové scény. Obě dále rozvíjí svět Marvelu a představují nového hrdinu i dosud neviděnou lokaci, kterou může MCU dále prozkoumávat.

11. 7. 2022 17:00 | Zajímavosti

Thor: Láska jako hrom sice nijak závratně neposouvá celkový děj čtvrté fáze marvelovského vesmíru kupředu, nabízí však řadu nových postav a lokací, které dále rozšiřují božskou mytologii, kterou Marvel představil v dřívějších filmech. A ačkoli se například může zdát, že Valhallu vidíme poprvé a naposledy, může ještě v dalších filmech sehrát výraznou roli. Jak totiž víme, v komiksech není nikdo doopravdy mrtvý, i když umře třikrát jako Loki. Na následujících řádcích samozřejmě najdete masivní spoilery, takže pokud čtete dál a film jste dosud neviděli, připravíte se o nejedno překvapení.

Zeus chce pomstu

Potitulkové scény Thora 4: Vysvětlujeme nové lokace a hrdinu Marvelu © Marvel Studios

Nejzásadnější novou lokací ve čtvrtém Thorovi je bezpochyby Omnipotence City, které slouží jako centrální místo pro všechny marvelovské bohy. Neschází se tu tedy jen řečtí bozi, ale místo se najde i pro Asgarďany, Egypťany a další hrdiny a antihrdiny, kteří zde mohou diskutovat a také hledat moudrost. Film si tento koncept vypůjčil od komiksové řady Jasona Aarona, ve které Thor pátrá v místních kronikách po informacích, které by mu blíže přiblížily padoucha Gorra. Omnipotence City totiž skrývá informace jak o všech žijících, tak zapomenutých bozích. Film volí výrazně akčnější variaci a Thor se sem vydává za účelem vytvoření armády, když chce zburcovat bohy, aby se Gorrovi postavili. Jenže zjišťuje, že Zeus a další bohové jsou bojácní a před Gorrem se zde ukrývají. To vede ke konfliktu, na jehož konci je Zeus prošpikován vlastním bleskem, který Valkýra následně pro hrdiny ukradne.

První potitulková scéna pak odhaluje, že Zeus kupodivu po provrtání hrudníku ve stylu seriálu Obi-Wan Kenobi nezemřel a konečně je svolný k troše akce. Nejde mu však rozhodně o blahobyt lidí a pomoc Thorovi. Naopak. Svůj dialog o pomstě totiž směřuje svému synovi Herkulovi, který se otci zavazuje a vydává se bohovi hromu pořádně zatopit dost možná v jeho další sólovce, případně nějakém crossoveru. Nejenže jsme se tak dočkali odhalení Herkula v rámci MCU, ale víme, kdo ho v dalších filmech ztvární. Bude to Brett Goldstein, kterého zná každý fanoušek seriálu Ted Lasso jako stárnoucího Roye Keena, který se s nikým a ničím nemaže. Herkules byl v komiksech představen už v 60. letech, takže má velmi bohatou historii, kdy spolupracoval s Avengers i Strážci galaxie. Ačkoli tedy začne ve filmech jako padouch, dá se očekávat, že nakonec změní stranu a bude dalším z velkých hrdinů MCU.

Vítej ve Valhalle

Potitulkové scény Thora 4: Vysvětlujeme nové lokace a hrdinu Marvelu © TMDB

V závěrečné potitulkové scéně se svého zdánlivého rozloučení s Marvelem dočká Jane Foster. Ta na konci filmu podlehne rakovině, když se rozhodne naposledy vystavit síle mocného Mjolniru, čímž ztratí energii na další boj se zákeřnou nemocí. Jelikož však podlehne v bitvě s Gorrem, odměnou jí jsou nebesa severských bohů, kde je po příchodu uvítána samotným Heimdallem. Toho už tradičně ztvárňuje Idris Elba, přičemž Heimdall má v novém Thorovi dokonce i syna Axla, který má stejně jako on schopnost vidění napříč světy.

Ačkoli by se mohlo zdát, že Valhalla je pro hrdiny konečná, nemusí tomu tak být. Ostatně Marvel tuhle lokaci představil již v roce 1968 a od té doby se v komiksech opakovaně objevuje. Dokonce zde byl v jednom z alternativních vesmírů Thor vězněn a byl propuštěn až výměnou za svou zesnulou lásku Barbaru Norriss. Ačkoli dříve byla Valhalla součástí přímo Asgardu, dnes je v komiksech součástí Niffleheimu. Uvidíme, zda se v budoucích filmech Marvel rozhodne toto místo dále prozkoumávat, nebo nechá Valhallu pouze jako místo věčného odpočinku. Vzhledem k tomu, že Taika Waititi chtěl Valhallu používat pro podstatnou část děje i v Thor: Ragnarok, dá se očekávat, že ji naposledy nevidíme. Obzvlášť když se v komiksech Jane stala po své smrti Valkýrou.

Zdroj: Marvel

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
6 důvodů, proč je Chris Hemsworth doopravdy boží
6 důvodů, proč je Chris Hemsworth doopravdy boží
20.06.2022 16:00:00 | Zajímavosti

Znáte ho jako božského Thora nebo nekompromisního Tylera Rakea z Vyproštění. Chris Hemsworth ale není jen akčním a komiksovým hrdinou. Respektive, nejedná se o jediné důvody, proč ho mít na seznamu největších hollywoodských sympaťáků.

Nejen souboj s Vaderem! Třetí epizoda Obi-Wana nabídla víc, než si myslíte
Nejen souboj s Vaderem! Třetí epizoda Obi-Wana nabídla víc, než si myslíte
07.06.2022 13:00:00 | Zajímavosti

Minisérie o Obi-Wanu Kenobim je z poloviny za námi a nabídla jeden ze svých vrcholů. Ohlédněme se za ním s dalšími easter eggy a perličkami, jež seriál nabídl. I tentokrát je jich totiž požehnaně.

10 důvodů, proč (ne)milovat Johnnyho Deppa
10 důvodů, proč (ne)milovat Johnnyho Deppa
06.06.2022 13:00:00 | Zajímavosti

Pirát, podivín a miláček davu. Ať už si myslíte o Johnnym Deppovi cokoliv, jedno se mu upřít nedá. Svým záhadným charismatem láká a baví fanynky a fanoušky bez rozdílu věku. A jelikož se jedná o jednu z nejambivalentnějších postav Hollywoodu, vybrali jsme pro vás pětici důvodů, proč ho zbožňovat a proč naopak moc ne. Na jakou stranu se postavíte vy?

10 důvodů, proč absolutně (ne)milovat Toma Cruise
10 důvodů, proč absolutně (ne)milovat Toma Cruise
30.05.2022 9:00:00 | Zajímavosti

Milujeme ho a nenávidíme zároveň, je legendou i jedním z největších podivínů Hollywoodu… a ve svých skoro šedesáti letech nás nepřestává překvapovat. Tom Cruise je muž mnoha tváří a my jsme pro vás vybrali 10 důvodů, proč si tohohle prťavého herce (ne)zamilovat.