FB pixel TP pixel
Transformers 7 překvapili kritiky. Hodnocení slibují jeden z nejlepších dílů série © Paramount Pictures

Transformers 7 překvapili kritiky. Hodnocení slibují jeden z nejlepších dílů série

Od nejnovějšího dílu ze série Transformers s podtitulem Probuzením monster se nečekalo prakticky nic. O to větším překvapením jsou dosavadní reakce, které snímek pasují na pozici jednoho z největších překvapení letošního roku a dost možná nejpovedenější film z hlavní série.

6. 6. 2023 16:50 | Filmové novinky

První hraná adaptace Transformers vznikla už v roce 2007 a dodnes se v očích mnoha diváků jedná o vůbec nejlepší z dosavadních filmových zpracování. Zdá se však, že sedmý film by se mohl tehdejšímu hitu režiséra Michaela Baye vyrovnat nebo dokonce by ho mohl i překonat. V očích filmových kritiků tak dokonce činí, když dosavadní hodnocení snímku Transformers: Probuzení monster pasují šestou část z hlavní franšízy (sedmou, pokud počítáme spin-off Bumblebee) na samotný vrchol toho, co robotická série o Optimovi Primovi a jeho partě může divákům nabídnout.

Jeden z nejlepších filmů série?

Probuzení monster představuje dvě nové sub-frakce znepřátelených Autobotů a Decepticonů zvané Maximals a Predacons, kteří se mění do nejrůznějších zvířat, respektive savců. Pokud jste tedy chtěli vidět souboj škorpionů s obří opicí, případně mluvící robotické orly, jste na správné adrese. Recenze nicméně naznačují, že jak bývá u Transformerů zvykem, film vyžaduje jistou dávku tolerance vůči fantasmagorickým výjevům a především dětský pohled na svět, v němž je možné prakticky cokoliv. Co ale především vyzdvihují, je schopnost nového filmu dolovat z diváků emoce, zajímat se o postavy a zároveň nabídnout strhující akční sekvence. Ty podle dosavadních ohlasů rozhodně nejsou tak velkolepé jako z filmů režírovaných Michaelem Bayem, mají však hlavu a patu a rovněž velkou dávku napětí, protože režisér Steven Caple Jr. dokázal vtisknout osobnost nejen lidským hrdinům, ale i jednotlivým robotům, kteří nejsou jen stylovou přehlídkou digitálních plechů.

Kritik Aaron White kupříkladu píše, že se jedná o tonálně nejkonzistentnější film série a vyzdvihuje především hlavního hrdinu ztvárněného Anthony Ramosem a jeho robotího parťáka v podání Petea Davidsona. John Nguyen z Nerd Reactoru zase na filmu cení, že se jedná o velkou poctu slavné dějové lince Beast Wars, kultovnímu transformeřímu animáku z 80. let a také hip-hopové scéně z devadesátek. Liam Crowley ze serveru ComicBook.com pro změnu chválí akční scény, které vlévají krev do žil. Transformeři podle něj naplno rozkopávají letošní letní sezónu plnou epických blockbusterů.

Ne všichni jsou nadšení

Na druhou stranu je nutné přiznat, že ne všichni kritici a recenzenti jsou z filmu odvaření. Například Jeremy Mathai ze Slashfilmu hodnotí film veskrze průměrně a mluví o jízdě na benzínové výpary. Zdrcující je hodnocení Siddhanta Adlakhy z Polygonu, který píše, že se filmu konečně podařilo doslova ubít diváky. A o moc lépe film nevidí ani Christian Zilko, který skrze srovnání s uměleckými ambicemi Barbie naznačuje, že Transformers šli naprosto opačným směrem zcela spotřebního produktu.

Z 31 dosavadních recenzí sesbíraných na serveru Rotten Tomatoes je každopádně 67 procent pozitivních při průměrném hodnocení 5,6 z 10. V rámci hlavní franšízy tak jde o nejlepší hodnocení, kdy je na druhém místě s 57 procenty pozitivních reakcí Bayův první film. Další filmy už padaly kvalitativně střídmě dolů a dosud nejhůře hodnoceným snímkem franšízy zůstává titul Transformers: Poslední rytíř. Nejlépe hodnoceným filmem v rámci všech hraných adaptací je pak spin-off Bumblebee, který má dodnes z 253 recenzí úžasných 91 procent spokojenosti.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nolanův Oppenheimer bude v Česku v nejlepší IMAX kvalitě. V Evropě jsme jediní
Nolanův Oppenheimer bude v Česku v nejlepší IMAX kvalitě. V Evropě jsme jediní
06.06.2023 15:30:00 | Filmové novinky

Novinka režiséra Christophera Nolana Oppenheimer bude exkluzivně k vidění také z IMAX 70mm filmu, který poskytuje nejlepší dostupnou kvalitu. Vhodné promítačky nabízí už pouze 30 kin na světě a Česko nebude chybět.

Netflix chystá exkluzivní událost pro fanoušky. V traileru slibuje desítky největších hitů
Netflix chystá exkluzivní událost pro fanoušky. V traileru slibuje desítky největších hitů
06.06.2023 14:55:00 | Filmové novinky

Netflix konečně odhalil datum nejnovější události pro věrné fanoušky a předplatitele TUDUM, během níž odhalí své největší hity letošního roku. Kromě Zaklínače bychom měli dostat nové informace o chystaných hitech jako Cobra Kai, Stranger Things 5 nebo sci-fi Zacka Snydera Rebel Moon. Poprvé bychom měli uzřít i materiály z nové adaptace fantasy Poslední vládce větru.

Vyproštění 2 v novém traileru ohromuje akcí a odhaluje nečekanou hereckou posilu
Vyproštění 2 v novém traileru ohromuje akcí a odhaluje nečekanou hereckou posilu
05.06.2023 18:30:00 | Filmové novinky

Pokračování akční šlehy Vyproštění se nezadržitelně blíží a Netflix začíná pořádně dupat do propagace jednoho z nejočekávanějších streamovacích titulů letošního roku. Chris Hemsworth se v novém videu musí postavit bandě zabijáků na čtyřech kolech.

Nastražte pavoučí smysly! Netflix přidal filmy se Spider-Manem a chystá další
Nastražte pavoučí smysly! Netflix přidal filmy se Spider-Manem a chystá další
05.06.2023 18:00:00 | Filmové novinky

Jedním z klíčů úspěchu streamovacích služeb je schopnost přizpůsobit se dokázat se napojit na trendy. Například na to, co právě letí v kině, kde aktuálně sklízí ovace nejnovější příběh Spider-Mana Milese Moralese. Netflix proto neváhal a do nabídky zařadil předchozí spider-manovské tituly.