FB pixel TP pixel
Umučení Krista i po 20 letech pobuřuje. Do tvůrců několikrát udeřil blesk  © Icon Productions

Umučení Krista i po 20 letech pobuřuje. Do tvůrců několikrát udeřil blesk

Když se režisér Mel Gibson rozhodl natočit příběh posledních 12 hodin v životě Ježíše Krista, sám snímek označoval za potenciálního zabijáka kariéry. Místo toho se film stal globálním hitem, který ale nesedl každému a mnoho diváků odcházelo pobouřených a znechucených ze zobrazeného násilí.

Zajímavosti

Snímek Umučení Krista znal v době premiéry v kinech snad úplně každý. Nechyběla osočení z antisemitismu, kontroverze okolo extrémního zobrazování brutality či nehody během natáčení, které málem připravily o život i představitele hlavní role Jima Caviezela.

Kariérní zabiják globálním hitem

Dnes nám může připadat absurdní, že samotný režisér Mel Gibson považoval natáčení filmu o posledních hodinách života Ježíše Krista za potenciálního zabijáka svojí kariéry. Vždyť co by mělo diváky přitáhnout do kin více než kontroverzně brutální převyprávění muk Božího syna, který se obětoval za lidské hříchy. Pravdou ale je, že nikdo rozhodně nečekal, že nezávisle natočený snímek zválcuje globálně kina takovým způsobem, že si ve finále odnese tržby ve výši více než 600 milionů dolarů, přičemž nechyběly ani tři oscarové nominace za nejlepší kameru, masky a hudbu.

Nutno uznat, že Gibson film vystavěl vskutku důmyslně tak, aby se o něm mluvilo. Ve filmu se hovoří latinsky, hebrejsky a aramejsky, aby podle Gibsona odpovídal tehdejší době, což řadu lidí pobouřilo tím, že ve filmu chyběla tehdy běžná řečtina. Výslovnost latiny zase odpovídalo představám Vatikánu, za což se na Gibsonovu hlavu snesla další kritika. Ostatně režisér a scenárista v jedné osobě během natáčení konzultoval s teology a kněžími, kteří byli přítomni i samotnému natáčení a přípravu od nich dostával i filmový Ježíš Jim Caviezel. Jednoznačně největší pobouření ale přineslo zobrazování násilí, které je i dnes pro spoustu lidí dalece přes čáru. Film tvoří přes dvě hodiny převážně násilných výjevů, z Caviezelova Krista teče krev proudem a na konci cesty na kříž je namaskovaný tak, že už téměř nepřipomíná lidskou bytost, ale monstrum ze zombie hororu. Není divu, že z projekcí přicházely zprávy o znechucených a zhroucených divácích, přičemž medializaci filmu silně pomohl i případ brazilského pastora, který při sledování dostal infarkt.

Důmyslný marketing

Utéct před filmem bylo prakticky nemožné a kdo ho v době uvedení v kinech neviděl, ten si připadal společensky irelevantní. Olej do ohně přilévaly i drsné historky z natáčení. Caviezel během zimního natáčení bojoval s přehřátím organismu a zápalem plic, z natáčení bičování si zase odnesl obří jizvu o délce téměř 40 centimetrů. A aby toho nebylo málo, během natáčení Ježíšova kázání do herce dokonce udeřil blesk. Na stejném místě přitom elektrický výboj z nebes udeřil i do asistenta režie Jana Micheliniho, a to rovnou dvakrát. Mel Gibson si nicméně z těžkého natáčení nic nedělal. Dle svých slov byl přesvědčen, že ho řídí sám Duch svatý.

O Gibsonově marketingové a distribuční inteligenci při tvorbě filmu vypovídají i kroky během dokončování projektu. Gibson a jeho tým vyhledávali důležité zástupce církve, kterým film napříč USA promítali a doufali v jejich doporučení pro věřící diváky. Důsledně rozesílali i marketingové balíčky, v nichž dávali doporučení, jak témata filmu zapojit do učení. Tato snaha se nadmíru vyplatila. Kupříkladu věřící texaský byznysmen Arch Bonnema koupil na premiérový víkend 6000 vstupenek, které byly posléze rozdány v jeho komunitě. A velkou bouři rozpoutaly i informace, že film viděl i samotný papež a okomentoval ho slovy „přesně tak to bylo“. Dodnes není jasné, zda se tak skutečně stalo, či šlo o holý výmysl pro další rozvíření kontroverze.

Umučení Krista i po 20 letech pobuřuje. Do tvůrců několikrát udeřil blesk  © Icon Productions

Film byl částí židovské komunity rovněž opakovaně označován za antisemitistický. A to jak před premiérou, tak po premiéře filmu. Pověsti snímku logicky nikterak nepomohl ani fakt, že alkoholem posilněný Gibson v roce 2006 skutečně projevoval antisemitistické názory, když mimo jiné tvrdil, že Židé mohou za všechny války na světě. Tento pohled měl mít Gibson indoktrinován vlastním otcem Huttonem Gibsonem, který se nenávistí k židovské komunitě veřejně zrovna netajil.

Vzkříšení Ježíše

Ač snímek Umučení Krista nebyl koncem Gibsonovy kariéry, je dodnes kvůli následným eskapádám s rasismem a nenávistí úzce spojen s jejím úpadkem. Gibson se sice dokázal relativně vrátit na výsluní s obdobně drsným válečným spektáklem Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, jeho kariéra má však již hodně daleko k zářivosti. O to větší zůstává otázkou, jaký zájem vyvolá chystané pokračování Umučení Krista s podtitulem Vzkříšení. Podaří Gibsonovi a Caviezelovi opět pobouřit a dostat křesťany do kin? Kdekdo by tipoval, že do stejné řeky publikum už nevstoupí. Jenže Gibson opakovaně prokázal, že není radno ho podceňovat a křesťanství v USA zůstává velice silné. Jedno je každopádně jisté, o hezkou pohádku do nedělní školy zřejmě znovu nepůjde.

Zdroj: The Independent / Vetřelec vs. Predátor / History.com / ScreenRant

Největší změny v Duně 2: Zahození postav z knihy, změna genderu i chování. Co malá vražedkyně?
Největší změny v Duně 2: Zahození postav z knihy, změna genderu i chování. Co malá vražedkyně?
19.03.2024 14:50:00 | Zajímavosti

Nová adaptace Duny se stala fenoménem a sbírá zaslouženou chválu. To ale neznamená, že jde o kdovíjak věrnou adaptaci díla Franka Herberta. Tvůrci si pro filmové médium dovolili řadu kreativních změn, přičemž mnohé postavy vynechali, jiné zcela změnili anebo jim dali trochu jiné schopnosti.

Zdeněk Srstka jako Yoda! Fantastické video odhaluje Star Wars z rukou Karla Zemana
Zdeněk Srstka jako Yoda! Fantastické video odhaluje Star Wars z rukou Karla Zemana
04.03.2024 14:15:00 | Zajímavosti

Po traileru na českou klasiku Pelíšky, vytvořeném ve stylu Wese Andersona, nám jeho autor přináší další pozoruhodné video. V něm zodpoví otázku, jak by vypadaly Hvězdné války, kdyby je natočil Karel Zeman.

Pelíšky v režii Hollywoodu? Skvělé video ukazuje novou podobu české klasiky
Pelíšky v režii Hollywoodu? Skvělé video ukazuje novou podobu české klasiky
12.02.2024 16:00:00 | Zajímavosti

Dumali jste někdy nad tím, jak by asi vypadaly české Pelíšky, kdyby je netočil Jan Hřebejk, ale některý z hollywoodských režisérů? Teď už nemusíte. Brilantní video totiž ukazuje tuzemskou klasiku v podobě, kterou by pravděpodobně zvolil svérázný Wes Anderson.

Duna 2 jde ve stopách Oppenheimera: Dostane 70mm IMAX projekce, v Česku však nebudou
Duna 2 jde ve stopách Oppenheimera: Dostane 70mm IMAX projekce, v Česku však nebudou
30.01.2024 13:00:00 | Zajímavosti

Studio Warner Bros. dává sequelu Duny maximální podporu a dokonce ji pošle do vybraných kin v 70mm IMAX podobě. Duna 2 tudíž dostane stejnou péči jako Oppenheimer Christophera Nolana, který pro Universal bořil kina v loňském roce. U Duny je však situace komplikovanější. Distribuce bude limitovaná a film se hlavně netočil na klasické IMAX kamery.