FB pixel TP pixel
Zrůda z Osvětimi si jde pro Oscara. Nejmrazivější trailer roku vám neudělá dobře © A24 / Aerofilms

Zrůda z Osvětimi si jde pro Oscara. Nejmrazivější trailer roku vám neudělá dobře

Režisér Jonathan Glazer natočil minimalistické drama, které vás zavede do rodiny osvětimského šéfa Rudolfa Hösse, který si přímo za pekelným koncentračním táborem vybudoval dokonalý rodinný ráj. Z traileru mrazí nikoliv kvůli zobrazovanému násilí, ale díky tomu, že Glazer umí pracovat s kontrasty.

Filmové novinky

Tvůrce minimalistického sci-fi Pod kůži, Jonathan Glazer, se po 10 letech vrací na filmovou scénu a vypadá to, že má velkou šanci urvat letos Oscara pro Velkou Británii. Právě tu totiž bude zastupovat jeho novinka Zóna zájmu, která vypráví příběh osvětimského velitele Rudolfa Hösse, který na jednu stranu stál za utrpením lidí v nechvalně proslulém koncentračním táboře, na druhou stranu se po práci věnoval své rodině a svůj dům obehnaný zdí přetvořil s manželkou Hedwigou na ráj, do něhož jen z dálky dopadá utrpení a popel z mrtvých Židů. Jedná se o zneklidňující podívanou, která vám v novém traileru jasně ukáže, jakou sílu má neviděné a hlavně záběry stavící na kontrastu běžného s cizím.

Mráz neviděného

V upoutávce, kterou vydala produkční společnost A24, na samotného Hösse narazíte jen minimálně. Většinu času zabírá jeho manželka Hedwiga (dokonalá Sandra Hüller, jež to letos možná dotáhne k nominaci za Zónu zájmu i drama Anatomie pádu) ukazující rodinnou zahradu, případně jeho děti, které si čtou v návštěvní knize Hössových krásné vzkazy od návštěvníků, kteří se přijeli podívat na útulný domov. Na něm vás v každém záběru znepokojí vysoká zeď obehnaná ostnatým drátem, za nímž jsou jisté podivné unifikované domečky, z nichž se občas podivně černě kouří. Když pak dostanete v plné palbě záběr, v němž se za zdí vysypává popel krutě zplynovaných a kremací prošlých Židů, chtě nechtě vám projede mráz po zádech. A takový je celý film, který staví na funkčnosti Hössova rodinného života, kdy dohlíží na dětičky a občas si s nacistickými kolegy debatuje o vybudování efektivnějších pecí a někdy se také koupe v řece, kde se to zrovna hemží vysypaným popelem z plně jedoucího kremačního ohně.

Zkrátka odpudivá žánrová lahůdka, která zase jednou potvrzuje fakt, že nepotřebujete kruté násilí vidět na vlastní oči, stačí jemné náznaky a šikovná práce s kontrastem, kdy v něčem zdánlivě normálním neustále cítíte, že je něco kompletně špatně. Není divu, že nadšení jsou kritici, kteří film již viděli díky festivalovým uvedením. Snímek má za sebou již 123 hodnocení na Rotten Tomatoes při 92procentní spokojenosti a průměrném hodnocení 8,4 z 10. Hodnocení tedy za poslední dva měsíce, kdy film vidělo ještě více lidí, malinko kleslo. V říjnu totiž server Rotten Tomatoes při 100 recenzích ukazoval hodnocení 8,7 z 10. V Česku se filmu každopádně letos ještě nedočkáme. Společnost Aerofilms ho uvede 15. února 2024, tedy necelý měsíc před samotným předáváním Oscarů. Připomeňme, že nejde o Glazerův původní námět, ale adaptaci stejnojmenné knihy Martina Amise.

Zdroj: Rotten Tomatoes / IMDb / Variety

Nejsledovanější seriálová epizoda všech dob je konečně online. Legendární M.A.S.H. je kompletní
Nejsledovanější seriálová epizoda všech dob je konečně online. Legendární M.A.S.H. je kompletní
08.12.2023 17:10:00 | Filmové novinky

Více než 40 let po jeho ukončení se slavný válečný sitcom M.A.S.H. konečně podíval v kompletní podobě do legální online videotéky. Pokud tedy máte předplacenou službu Disney Plus, čeká vás mnoho hodin zábavy, které po většinu času nechybí ani český dabing z TV Nova.

Pan a paní Smithovi se vrací drsnější a krvavější. První trailer dává zapomenout na Pitta s Jolie
Pan a paní Smithovi se vrací drsnější a krvavější. První trailer dává zapomenout na Pitta s Jolie
08.12.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Již v únoru dorazí na Prime Video od Amazonu nová seriálová verze příběhu o tajných agentech, kteří tvoří manželský pár Smithových. Nová upoutávka k seriálu, v němž se ústřední dvojice zhostili Donald Glover a Maya Erskine, láká na hromadu akce, romantiky a humoru.

HBO odhalilo v traileru největší hity příštího roku. Fanoušky The Last of Us nepotěší
HBO odhalilo v traileru největší hity příštího roku. Fanoušky The Last of Us nepotěší
08.12.2023 9:00:00 | Filmové novinky

HBO Max právě vydal sugestivní dvouminutový spot lákající na největší seriálové lahůdky, které si přichystal na příští rok. Kromě Rodu draka či další řady Temného případu odhalil i nové záběry očekávaného temného komiksáku The Penguin s Collinem Farrellem v hlavní roli.

Česká Akta X ve skvělém prvním traileru. Lidé levitují a ufoni se vydávají za ufony
Česká Akta X ve skvělém prvním traileru. Lidé levitují a ufoni se vydávají za ufony
07.12.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Chybí vám nákladné koprodukční projekty, jakými byly svého času seriály Návštěvníci nebo Arabela? Česká televize a německá ZDF již brzy uvedou nový sci-fi seriál o vyšetřovatelích paranormálních jevů, který nás vezme zpět do komunistických 80. let se špetkou atmosféry Akt X.