FB pixel TP pixel
Duna 2 spasí kina. Obří předprodeje slibují miliardové tržby a překonání Oppenheimera © Warner Bros.

Duna 2 spasí kina. Obří předprodeje slibují miliardové tržby a překonání Oppenheimera

Po delším období bez výraznějšího hitu kinaři s nadějí vyhlížejí premiéru druhého dílu monumentální sci-fi Duna. Optimismus jim dodává fakt, že zájem o vstupenky v předprodejích je vyšší než u Oppenheimera.

Filmové novinky

Návrat epické sci-fi Duna do kin, která dorazí již za necelé dva týdny, by mohl být podle prvních odhadů založených na předprodejích vstupenek velkolepý. Zájem o lístky je totiž vyšší než u loňského hitového dramatu Oppenheimer, který si nakonec došel pro dechberoucích 957 milionů dolarů celosvětově. Předběžné odhady prvního víkendu u druhé Duny mluví o částce pohybující se okolo 65 milionů dolarů ze zámořských kin. Duna: Část druhá by tak podle optimistických odhadů mohla v kinech pokořit i miliardovou hranici. Úspěchu filmu s Timothée Chalametem a Zendayou v hlavních rolích by mohly pomoci i pozitivní reakce kritiků, které mluví o nejzásadnější sci-fi posledních let.

Na druhou stranu, obří úspěch Oppenheimera stál z velké části na neopakovatelném marketingovém spojení s Barbie, která premiérovala ve stejný den. První díl Duny z roku 2021 otevíral v Severní Americe za 41 milionů dolarů a globálně si nakonec došel pro 433 milionů. Kvůli pandemii byl ovšem snímek Denise Villeneuvea distribuován současně i na HBO Max, což mělo samozřejmě na výdělky z kin značný vliv. Na finanční výsledky druhé Duny čekají fanoušci série s napětím. Zájem o druhý díl bude mít totiž dopad na vznik dalších potenciálních epizod. Přestože rozsáhlý sci-fi příběh Franka Herberta má ještě několik knih, Dennis Villeneuve se nechal slyšet, že má zájem o režii třetího dílu, ale pak je pravděpodobné, že franšízu opustí. Druhá Duna dorazí do českých kin 29. února a HBO již rovněž vyrábí seriál z Herbertova světa.

Zdroj: ComicBookMovie

Russell Crowe si při natáčení zlámal nohy. Zjistil to náhodou po 10 letech
Russell Crowe si při natáčení zlámal nohy. Zjistil to náhodou po 10 letech
18.02.2024 15:10:00 | Filmové novinky

Herec Russell Crowe je kovaný drsňák, který je zároveň pro umění obětovat i vlastní zdraví. Dokázal to i během natáčení snímku Robin Hood, při němž si zvládl zlámat nohy. Australská hvězda ale pokračovala v natáčení dál a až po 10 letech zjistila, co všechno si způsobila.

Nenápadný seriál Netflixu uchvátil Stevena Spielberga. Hlavní hvězdu tím dojal k slzám
Nenápadný seriál Netflixu uchvátil Stevena Spielberga. Hlavní hvězdu tím dojal k slzám
18.02.2024 13:45:00 | Filmové novinky

V roce 2022 měl na Netflixu premiéru nenápadný seriál odehrávající se v americkém Texasu, který získal nejen několik nominací a ocenění, ale také uznání jednoho z velikánů americké kinematografie Stevena Spielberga.

Takhle se zrodil Predátor. Video odhaluje vznikl kostýmu vesmírného monstra
Takhle se zrodil Predátor. Video odhaluje vznikl kostýmu vesmírného monstra
18.02.2024 12:30:00 | Filmové novinky

Akční snímek Predátor patří mezi legendární snímky 80. let a také mezi nejvýraznější projekty v kariéře režiséra Johna McTiernana. Projekt původně vznikal s jiným kostýmem, než jaký diváci po celém světě znají. Tvůrci ale naštěstí vzali rozum do hrsti a nechali vytvořit novou verzi legendárním Stanem Winstonem. A zbytek je historie.

Česká sci-fi patří mezi největší nové hity Netflixu. Překonává i Top Gun 2
Česká sci-fi patří mezi největší nové hity Netflixu. Překonává i Top Gun 2
16.02.2024 16:00:00 | Filmové novinky

Česká sci-fi žije a ukazuje, že i drsnější žánrové filmy mají mezi romantickými komedie rozhodně své místo. Důkazem je nový snímek Bod obnovy, který v popularitě na Netflixu poráží velmi silnou konkurenci. V rámci nasazení si troufl i na megahit Top Gun 2 a patří mezi nejslibnější akvizice roku 2024.