FB pixel TP pixel
Přijde Disney o obsah pro dospělé? Jeho druhá největší služba je velkým problémem © 20th Century Studios

Přijde Disney o obsah pro dospělé? Jeho druhá největší služba je velkým problémem

Ve stínu neradostných kvartálních výsledků Disney se znovu otevřela otázka, co by mělo studio s myšákem v logu udělat se svojí druhou velkou streamovací službou. Hulu je příliš velké na to, aby se jen tak zavřelo, ale zároveň příliš malé, aby případný prodej něco změnil. Jaké jsou možnosti a bude nakonec Disney kupujícím či prodávajícím?

20. 2. 2023 10:22 | Streaming novinky

Od posledních kvartálních výsledků studia Disney žije filmová a novinářská obec v USA jen tím, co staronový šéf Bob Iger udělá s nelichotivými výsledky celé streamovací sekce. Počet předplatitelů Disney+ poprvé od svého startu před třemi lety klesl a může za to ztráta lukrativních sportovních přenosů v Indii. Finance celé sekce jsou stále ještě ve ztrátě a Iger už má jen rok na to dostát svým slibům, že od roku 2025 bude streaming ziskový. Ordinuje proto úspory personálních nákladů a o práci přijde více než 7000 lidí, na úspornější režim najede také kadence nových seriálů. Největší balvan na odvalení teprve čeká. A jmenuje se Hulu.

Start v roce 2007

Tato streamovací služba vznikla původně už v roce 2007 jako společný podnik dvojice studií Universal a 20th Century Fox. V té době byl streaming Netflixu ještě v plenkách, ale už tehdy šéfové studií pochopili, že budoucnost sledování filmů či seriálů bude online. YouTube zrovna zažívalo masivní nástup, o streaming se pokoušel už delší dobu Amazon a Apple už nějaký ten pátek vlastnil prodej filmů a seriálů skrz iTunes. Právě seriály, nejen archivní, ale i ty čerstvě vysílané v televizi, byly hlavním triumfem. Díky Hulu byly poprvé na jednom místě k dispozici reprízy tehdejších televizních hitů ze stanic NBC (Universal) či Fox TV. S filmy to bylo slabší, na premiéry z kin se čekalo klidně i několik let, než oběhly všechna možná kolečka, pokud se tedy vůbec objevily.

Přijde Disney o obsah pro dospělé? Jeho druhá největší služba je velkým problémem © 20th Century Studios

Finančně se však službě dařilo a její první šéf, Jason Killar (pozdější šéf Warnerů a strůjce přelomové změny distribuce v roce 2021), mohl radostně už dva roky od startu plánovat velké změny. Na palubu se podařilo zklákat další dvě studia - v roce 2009 Disney, poslední z hlavních hráčů, Warner dorazil až v roce 2016. Už v roce 2011 se Hulu vydalo také poprvé za hranice - lokální verze se spustila v Japonsku. Byla to ale jediná akce toho druhu, na další trhy se už služba nepodívala a v roce 2014 se japonská verze odprodala do náruče místního mediálního konglomerátoru Nippon. Navíc v byznysu začalo přituhovat - velká studia se dočasně zhlédla v Netflixu, který platil předem větší peníze než jednotliví předplatitelé.

Velké změny po roce 2016

Zlom nastal po roce 2016. Warneři toho roku ohlásili i se svým obsahem odchod z Hulu, protože se chtěli už tehdy po akvizici AT&T soustředit na svoje aktivity a HBO Max. Z původních čtyř hráčů se o tři roky později stali dva - Disney pohltil za velké peníze Fox a získal v Hulu zhruba dvoutřetinovou většinu. Jenže ten samý rok už Disney ohlásil start své samostatné služby Disney+, kterou v listopadu 2019 spustil. V ruce tak najednou měl dvě, resp. se sportovní službou ESPN+ hned tři velké streamovací služby a řešil co dál. Pro domácí americké publikum začal masivně nabízet balíčky všech tří služeb za hezčí cenu, v Latinské Americe obsah z Hulu a ESPN spojil do jedné služby Star+, nejlépe dopadla Evropa, kde naprostá většina obsahu z Hulu byla po čase k dispozici na Disney+.

V souvislosti se získáním většiny v Hulu uzavřeli v roce 2019 Disney a Comcast (majitel Universalu) následující dohodu - nejpozději do roku 2024 dojde k odprodeji zbylého třetinového podílu do náruče Disney, a to za tržní cenu, která pro daný podíl nebude menší než 9 miliard dolarů. S tím, jak se blíží osudové datum, se spousta lidí ptá, jak to aktuálně s tímto závazkem vypadá, hlavně poté, co se objevily zprávy z druhé strany - Comcast by nemusel odprodat svůj podíl a naopak získat podíl Disney a služba by připadla jemu.

Přijde Disney o obsah pro dospělé? Jeho druhá největší služba je velkým problémem © Hulu

Ať už to dopadne jakkoliv, pro obě strany se jedná v současnosti o transakci, která jim přidělá víc starostí než užitku. Když pomineme cenu, která dost zásadně nakopne účetní závěrku obou stran (i pro telekomunikačního obra Comcast není 15-20 miliard dolarů úplně málo), největším problémem je strategické využití. Obě strany vlastní jinou streamovací službu - Disney má Disney+ a Comcast má Peacock. Peacock ve streamovacích válkách tahá za nejkratší provaz z velkých hráčů, ke službě se hlásí jen 20 miliónů předplatitelů víceméně jen v USA, čistě americká služba by mu tedy náboje na expanzi nepřinesla. Překryv obsahu Peacocku a Hulu v případě jeho obsahu je podstatný, takže ani tady moc nezíská.

Nejcennější je obsah

Klíčovou vlastností Hulu potom není technologie nebo velmi pěkná základna uživatelů (48 miliónů se solidním průměrem okolo 15 dolarů za předplatné), ale samotný obsah. Pokud Hulu skutečně Comcast koupí, Disney svůj obsah stáhne a Comcastu zbyde jen jeho obsah a několik originálních seriálů. To samé se samozřejmě stane i v opačném případě, pokud Disney odkoupí zbytek Hulu a Comcast stáhne svůj obsah, bude mít Disney jen svoje filmy a seriály. Ty jsou obecně brané jako dospělácké - tématem i hranicí přístupnosti, Disney se zatím na domácí půdě zuby nehty bránil je dávat na platformu, která symbolizuje dětskou nevinnost. V Evropě tento problém po určitém váhaní neměl a nového Predátora či seriály jako 24, Lost nebo Útěk z vězení tady máme s dětskou pojistkou už od minulého roku.

Přijde Disney o obsah pro dospělé? Jeho druhá největší služba je velkým problémem © FX

Veškeré novinky od dospělácké televize FX (jako Představujeme vám Chippendales) sice dostáváme na Disney+ s malým zpožděním, ale dostáváme. Největší otazník je tak vlastnictví věcí, které jsou nazvané “Hulu Originals”. Tam patří věci, které často vyráběla úplně jiná studia či produkce - Příběh služebnice dodalo MGM, Pam a Tommy pro změnu Lionsgate, ale drtivou většinu Hulu Originals servíruje Disney a jeho 20th Century / FX sekce - viz Absťák, Jak jsem poznala tvého otce či již zmíněný Chipendales. Pokud by po teoretickém předání do náruče Comcast došlo na lámání chleba - okolo těchto seriálů panují největší otazníky - budou prioritně na platformě Hulu a nebo si je bude moci Disney stáhnout? A pokud by si je stáhnul, odváží se Disney pustit tento obsah i na americkou verzi Disney+?

Šéf Disney Bob Iger teď má o čem přemýšlet. Získat pár miliard za prodej Hulu by mu pomohlo zalepit díry ve streamovacím rozpočtu, musel by však přiznat přesun dospěláckých seriálů, a to v době, kdy sám tvrdí, že Disney chce točit víc než cokoliv jiného hlavně dětské věci. Když zůstane u původního plánu a Hulu dle původní dohody koupí, musí přesvědčit akcionáře, proč dává smysl utratit skoro 10 miliard dolarů za službu, která strategicky v plném vlastnictví Disney nedává jako samostatná jednotka moc smysl. Hlavouni v Comcastu čekají na jeho telefonát a mezitím vypouští balónky, že obě varianty jsou za ně v pohodě. Ale ani oni nebudou mít poté lehké spaní, jakmile by pohltili Hulu, budoucnost Peacocku se rázem stane velice nejistou.

Zdroj: Deadline

Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Velký konkurent Netflixu získal nejvíce nových předplatitelů. Přesto není co slavit
Velký konkurent Netflixu získal nejvíce nových předplatitelů. Přesto není co slavit
17.02.2023 12:20:00 | Streaming novinky

Další z velkých hráčů reportoval svoje kvartální výsledky a podobně jako většina trhu hlásí pěkný nárůst uživatelů. Avšak za cenu nemalých finančních ztrát. Paramount+ sice roste jako z vody, ale budoucnost služby není úplně růžová.

SkyShowtime je v Česku se startovací slevou. Otestovali jsme novou konkurenci Netflixu
SkyShowtime je v Česku se startovací slevou. Otestovali jsme novou konkurenci Netflixu
14.02.2023 8:00:00 | Streaming novinky

Konečně jsme se dočkali, poslední velká streamovací služba je tu. Nabízí obsah od studií Universal a Paramount, včetně pecek jako Top Gun či originály jako Yellowstone. Zamrzí však absence lepší obrazové a zvukové kvality či podpory některých zařízení. Zákazníky nyní láká v akci na poloviční cenu.

Boj Netflixu proti sdílení hesel přitvrzuje. Nevole uživatelů ale přinesla první změny
Boj Netflixu proti sdílení hesel přitvrzuje. Nevole uživatelů ale přinesla první změny
09.02.2023 19:20:00 | Streaming novinky

Je to tady, boj Netflixu proti sdílení hesel postoupil do další etapy. Jeho testovací program z Jižní Ameriky přechází do ostré fáze a rozšiřuje se o čtyři významná teritoria.

Disney+ je v potížích. S vyhazovy a poklesem předplatitelů přichází razantní změny
Disney+ je v potížích. S vyhazovy a poklesem předplatitelů přichází razantní změny
09.02.2023 12:00:00 | Streaming novinky

Největší vyzyvatel Netflixu oznámil své kvartální výsledky ke konci roku, a nejsou to vůbec hezká čísla. Poprvé v historii klesl počet předplatitelů a s nižšími příjmy budou padat hlavy. Kromě propouštění Disney plánuje i další úspory, několik novinek však oznámil.