FB pixel TP pixel
Warneři prodávají podíl v Hulu, stane se Disney jediným vlastníkem? © TMDB

Warneři prodávají podíl v Hulu, stane se Disney jediným vlastníkem?

K zajímavému, ale ne úplně nečekanému kroku došlo v minulých dnech na poli streamovacích služeb. Mediální koncern Time Warner prodal svůj 10% podíl v Hulu, tedy službě, která na americkém trhu zatápí Netflixu nebo Amazonu. Znamená to, že službu definitivně ovládne Disney?

Streaming novinky 17. 4. 2019 0:00 | Streaming novinky

Komu patří Hulu?

Streamovací služba Hulu vznikla v roce 2007 jako společný podnik čtyř velkých hollywoodských hráčů: Disney, Universal, Fox a Warner. Zatímco první tři vlastnili každý 30 %, Warneři zbylých 10 %. Tím, že tuto službu vlastnila přímo filmová a televizní studia, mohlo Hulu od prvních let nabídnout celkem slušnou zásobu titulů pro každého zájemce online. A to prosím v době, kdy Netflix ještě primárně posílal DVDčka poštou a HBO bylo pevně připojeno ke kabelovým operátorům. Agresivní nástup konkurence ale Hulu zaspalo, během své existence se mimo USA vydalo pouze do Japonska a jeho platební model (dříve existovala i verze zdarma s reklamami) přilákal “jen” 25 milionů předplatitelů. Netflix má dnes v USA okolo 60 milionů, dalších 80 milionů ve světě a roste mnohem rychleji. A další konkurence přibývá.

Jak se změní podíly?

Warneři prodávají podíl v Hulu, stane se Disney jediným vlastníkem? © TMDB

S tím, jak nedávno úřady finálně potvrdily nákup studia Fox společností Disney, se vlastnické struktury výrazně přeskupily a Disney díky tomu vlastnil už 60 %. A jen několik týdnů poté přichází další změna, Warneři se zbavují svých 10 %, kupuje je přímo Hulu, tedy podíl se rozdělí mezi zbylé dva vlastníky. Tím druhým zůstává Universal, resp. jeho mateřská společnost Comcast, která v USA patří k největším telefonním operátorům a která byla také vážným zájemcem o koupi studia Fox. Disney ale souboj o knihovnu Fox vyhrál a zdá se, že bude za delší provaz tahat i v případě Hulu.

Proč Warneři prodávají?

Warneři prodávají podíl v Hulu, stane se Disney jediným vlastníkem? © TMDB

Prodej podílu v Hulu je jedním z dalších taktických kroků v aktuální streamingové válce. Warneři mají jednak vlastní konkurenční streamingové služby jako HBO a DC Universe, plus také chystají ještě jednu službu, která jejich obsah kompletně zastřeší. Díky své bohaté knihovně (DC Comics, Harry Potter, Pán prstenů, HBO) mají co nabídnout a mohou tak směle konkurovat ostatním. Dá se tedy čekat, že díky prodeji stáhnou z Hulu svoji nabídku a ta se potom objeví jen na jejich službách. A nebo ji budou Hulu draze licencovat, jako to dělají například v případě Netflixu, který prý vysolil za práva na warnerácké Přátelé na další rok 100 milionů dolarů.

Co na to Disney?

Warneři prodávají podíl v Hulu, stane se Disney jediným vlastníkem? © TMDB

Warneři se budou chtít opevnit se svým obsahem nezávisle na Hulu i z toho důvodu, že už tento podzim vytáhne do boje také Disney. Plánovaná služba Disney+ nabídne stovky filmů a seriálů z nově vytvořené společné knihovny značek Disney a Fox (Star Wars, Marvel, Pixar, National Geographic). I když by dávalo smysl, aby se všechen obsah od těchto dvou studií objevil na Disney+, skutečnost bude jiná. Přesně tak, jak se od začátku spojování Disney a Fox spekulovalo, Disney+ bude především služba zaměřená na nevinnou dětskou zábavu. Kam tedy s dalším obsahem? Tady přichází na řadu Hulu.

Bude Hulu dalším Disney+?

Warneři prodávají podíl v Hulu, stane se Disney jediným vlastníkem? © TMDB

Vedle největších značek disponuje aktuálně konglomerát Disney také spoustou menších, ale stále kvalitních brandů pro dospělé. Ať už jsou to filmové série jako Vetřelec, Predator, Smrtonosná past, Planeta opic nebo seriály jako 24 hodin, Akta X, Ztraceni nebo Zoufalé manželky. Ty se logicky do rodinné náruče Disney+ nehodí a celou dobu se řeší, že budou (resp. seriály už tam dávno jsou) jen na Hulu. Ostatně Netflix se poslední dobou cizích starších seriálů zbavuje a většinu z nich najdou američtí diváci už jen na Hulu. Stejně jako má Česká televize svoji všeobecnou jedničku a posléze dvojku pro náročnější, může podobně fungovat i vztah Disney+ a Hulu. Ostatně sám Disney při své prezentaci minulý týden nevyloučil, že by mohl obě služby nabízet jako společný balíček.

A co na to Comcast?

Warneři prodávají podíl v Hulu, stane se Disney jediným vlastníkem? © TMDB

Na tahu je teď telekomunikační obr Comcast a jeho zhruba třetinový podíl v Hulu. Universal sice není tak masivní filmovou značkou jako Disney nebo Warner, ale pořád má co nabídnout - třeba sérii Rychle a zběsile, animační studio Illumination (série Já padouch), smlouvu s hororovým králem Jasonem Blumem (nový Halloween nebo Uteč) či knihovnu těch nejlepších spielbergových hitů od Čelistí až po Jurský park. A v televizi je to ještě lepší, pod značku NBC patří třeba Studio 30 Rock, Kancl, nekonečný Zákon a pořádek, satirické Saturday Night Live, práva na Olympijské hry či americkou verzi Superstar. V souboji o Fox sice Comcast prohrál, ale stranou všech hlavních zpráv se mu podařilo získat také druhou část kořisti z prodeje impéria Ruperta Murdocha, vlastníka Foxu. A tím je britská síť televizních stanic Sky. Ta má silnou pozici především v západní Evropě, a mimochodem také vlastní práva na britskou Premier League. A navíc má ještě jednu mimořádnou výhodu.

Zvítězí distribuce nad obsahem?

Warneři prodávají podíl v Hulu, stane se Disney jediným vlastníkem? © TMDB

Comcast je totiž největším poskytovatelem internetu v USA, největším poskytovatelem placených kabelovek a jedním ze tří největších telefonních operátorů v USA. Sky je největší kabelový operátor v Evropě s 23 miliony předplatitelů od Británie a Německa přes Itálii a Španělsko. Je tedy blíž zákazníkům než kdokoliv z velkých studií a bude toho zřejmě v nadcházející streamingové válce chtít využít. Plány na svoji vlastní službu má zatím jen mlhavé, podle všeho má být spuštěna ve vybraných zemích na začátku roku 2020, ale nic konkrétního zatím není známo. Není vyloučeno, že bude podobně jako Time-Warner především balíčkovat a není příliš pravděpodobné, že bude masově vyrábět exkluzivní obsah. Naopak na rozdíl od Disneyho chce dál nechat svůj obsah licencovat i pro další platformy. Jak se naloží s Hulu? Na tento krok si budeme muset ještě počkat, dá se však čekat, že Comcast bude strategii nyní pečlivě promýšlet. Jeho postoj k podílu v Hulu totiž nyní bude prvním krokem v streamingové válce a rozhodne o tom, kam se celý boj o diváka přesune.

Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

 109 zobrazení   1 se líbí
Netflix ukončuje podporu AirPlay. Mohou za to jen technická omezení?
Netflix ukončuje podporu AirPlay. Mohou za to jen technická omezení?
16.04.2019 10:00:00 | Streaming novinky

Pro každého, kdo má zařízení od Applu a předplatné od Netflixu, byl AirPlay šikovný nástroj na streamování obsahu z jednoho zařízení do druhého. Netflix se ovšem z důvodu technických omezení rozhodl dále tuto službu nepodporovat.

Disney + se spouští v USA v listopadu, v roce 2020 bude u nás
Disney + se spouští v USA v listopadu, v roce 2020 bude u nás
12.04.2019 | Streaming novinky

Včera pořádala společnost Disney prezentaci pro současné i budoucí akcionáře a součástí také byla prezentace o nové streamovací službě Disney+. Po měsících spekulací bylo odhaleno, kdy přesně bude služba spuštěna, kolik bude stát, co na ní všechno bude a jaká bude její expanze. A konečně víme, kdy bude v Česku.

Netflix začíná zdražovat v Evropě. Kdy přijde na řadu Česko?
Netflix začíná zdražovat v Evropě. Kdy přijde na řadu Česko?
11.04.2019 16:00:00 | Streaming novinky

Poté, co minulý rok zvýšil cenu dvou ze tří druhů předplatného v USA, se Netflix odhodlal ke zdražení také v Evropě. Na začátku roku testoval zvýšení ve Velké Británii. Nyní se zdá, že bude plošně zdražovat v Německu či Rakousku.

České titulky na Netflixu už má více než 500 pořadů, jen včera přibylo 60!
České titulky na Netflixu už má více než 500 pořadů, jen včera přibylo 60!
02.04.2019 9:00:00 | Streaming novinky

Ne, to není apríl. Netflix včera opravdu přidal českou podporu k téměř 60 titulům, celkový počet už tak překročil 500 kousků a v součtu tedy více než 10 % nabídky. Poslední týdny se tempo překladů stále zrychluje a přibývají mezi nimi kromě přejatých filmů také seriály z původní tvorby Netflixu.