FB pixel TP pixel
10 nejlepších nových filmů na Netflixu © TMDB

10 nejlepších nových filmů na Netflixu

Netflix počátkem září naládoval do videotéky spoustu zajímavých filmů - Návrat do budoucnosti, Gladiátor nebo Čelisti. Pojďme se mrknout na další zajímavé pecky.

Tipy na film

Návrat do budoucnosti

10 nejlepších nových filmů na Netflixu © TMDB

Trilogie Návrat do budoucnosti patří mezi základní sci-fi vzdělání. Sice loni uplynulo už třicet let od vzniku prvního dílu, ale pořád série neztratila nic ze svého kouzla. Cesta teenagera Martyho McFlye o třicet let zpět, do doby, kdy se seznámily jeho rodiče, je pořád stále stejně vtipná, důmyslná i pečlivě vypointovaná. Dodnes nenašlo téma cestování v čase a komedie jiného krále než Návrat do budoucnosti, takže jestli vás nějakým omylem trilogie minula, musíte ji vidět teď.

Maratón tří filmů najednou je doporučený. Málokdy totiž najdete tak dobře tři propojené díly, obzvláště jednička a dvojka působí jako kdyby snad mělo jít jen o jeden film. Westernová trojka je potom spíše poctou starým spaghetti westernům než sci-fi, ale patří neodmyslitelně i prvním dvěma dílům. Loni se slavilo nejen třicet let od vzniku, ale také to, že když se Marty a jeho přítel v čase, doktor Brown, dostanou do budoucnosti, bylo to 21.10.2015. Létajích aut ani přesné předpovědi počasí jsme se nedočkali, ale samozavazovací boty nebo hoverboardy (malá vznášedla/skateboardy) už jsou skoro na dosah.

Gladiátor

10 nejlepších nových filmů na Netflixu © TMDB

"Moje jméno je Maximus Decimus Meridius, velitel severních armád, generál legií, služebník skutečného císaře, Marcuse Aurelia. Jsem otec zavražděného syna, manžel zavražděné ženy. A svojí pomstu vykonám, v tomto životě nebo příštím". Tato scéna z Gladiátora, kdy se pronásledovaný hlavní hrdina Maximus poprvé ukáže v gladiátorské aréně, svému nepříteli, císaři Commodovi, patří už dnes k filmovým klasikám. Stejně jako celý film, který před šestnácti lety oživil žánr historických dramat a čím dál tím více se ukazuje, že to byl naprosto ojedinělý úkaz, protože nikdo se mu nedokázal přiblížit. Ostatně podívejte se na aktuálního Bena Hura.

Drama ze Starého Říma vydobylo pět Oscarů, z toho jeden pro hlavního představitele, Rusella Crowea. On a režisér Ridley Scott spolu natočili ještě několik dalších filmů (Dobrý ročník, Americký gangster, Robin Hood, Labyrint lží), ale žádný nebyl tak úspěšný jako Gladiátor. A v čem spočívá jeho úspěch? Vezměte trochu laciné romantiky, perfektní dobové kulisy, vynikající akční scény, osudový příběh a perfektní herce. A máte velkofilm, který nestárne.

Snídaňový klub

10 nejlepších nových filmů na Netflixu © TMDB

Pokud rádi objevujete kousky, které patří vždy k zásadním filmům jedné generace, tak vám nesmí uniknout Snídaňový klub. Komedie z roku 1985 patří k těm, na které tehdy dorůstající generace teenagerů vzpomíná jako na jeden z nejdůležitějších filmů svého mládí - patří tam třeba i Volný den Ferrise Buellera či Zlaté časy na Ridgemont High nebo Kráska v růžovém.

Co tyhle filmy spojuje a proč by měly i dnes být zajímavé? Především proto, že středoškoláci tam nejsou zpodobněni jen jako nadržení panicové a panny, kteří chtějí co nejdříve zasunout, což je zpodobnění které platí pro teenagery posledních dvacet let od dob prvních Prciček. Ne tak ve Snídaňovém klubu - tady jsou teenageři hlavně přátelé, kteří sice prožívají nějaké ty lásky a rebelii, zároveň ale řeší co s nim bude dál a jak vlastně budou v životě bojovat. Devítihodinnový školní trest - napsat esej sami o sobě - je tak vtipnou i vážnou sondou do jejich životů. Stručně řečeno - zkuste si to představit jako seriál Přátelé, ten samý pohodový styl, ale o něco mladších hrdinech.

Čelisti

10 nejlepších nových filmů na Netflixu © TMDB

Tudu...tudu...tudutudu...tudutudutudududu....Málokterý film má tak ikonickou hlavní melodii, jak právě legendární film Stevena Spielberga. Žralok, který pod hladinou moře vyhlíží svojí další oběť a hraje k tomu slavná hudba Johna Williamse, i dodnes po více než čtyřiceti letech nahání strach. Čelisti jsou zároveň prvním opravdovým hollywoodským blockbusterem, tak jak je známe dnes - měl velmi propracovanou reklamní kampaň a byl uveden během premiéry do velkého množství kin. Vznikl opravdový trhák, který splodil tři pokračování, ale žádné z nich ani zdaleka nedosáhlo úrovně kvality prvního dílu.

Pokud jste neviděli Čelisti, není co řešit. Pokud jste viděli, zkuste se na podívat novým způsobem a spočítejte vteřiny, kdy žraloka opravdu uvidíte. Tato z nouze ctnost (mechanický žralok použitý na natáčení dělal pořád problémy, a proto ho Spielberg odmítal používat) vytvořila tísnivou atmosféru napětí - bojíte se něčeho, co vlastně vůbec není vidět.

Spolu s Čelistmi nově najdete na Netflixu i další mistrovský kousek od Spielberga, legendární sci-fi E.T. Mimozemšťan.

Zbouchnutá

10 nejlepších nových filmů na Netflixu © TMDB

V kinech nám právě úřadují Buchty a klobásy či Sousedé 2, pojďme se podívat do období, kdy Seth Rogen se teprve zahříval. Vzpomínáte? To se takhle Seth Rogen a Katherine Heigl opili, vyspali se spolu a ačkoliv to chtěli celé zamést pod stůl jako omyl jedné noci, náhoda tomu chtěl, aby museli spolu čekat dítě. Že to není tak klasický romantický film svědčí už samotné profily hlavních postav - Seth Rogen je obtloustlý flákač, který chce s kámoši stavit web o erotických scénách ve filmu, Katherine Heigl ambiciózní moderátorka, která nejde pro ostré slovíčko daleko. Nemůžete najít rozdílnější povahy a tvůrce Judd Appatow dohání rozdíly do extrémů, které jsou často sice občas drsné, ale většinou opravdu vtipné a bezprostřední.

A jestli je pro vás Zbouchnutá málo, můžete si dát ještě větší extrém. Co třeba romantickou komedii o 40ti letém panici? Ano, stejnojmenný titul také z pera Juda Appatowa se právě objevuje na Netflixu stejně jako komedie Dostaň ho tam!

Na odstřel

10 nejlepších nových filmů na Netflixu © TMDB

Netflix už pěkných pár let tahne dopředu seriál Domek z karet, což je americký remake stejnojmenné britského seriálu House of Cards. Mnohem méně nadšení vzbudil nezaslouženě před pár lety neméně vydařený remake jiného britského seriálu z prostředí politiky - State of Play. A námět se musí líbit každému, kdo miluje Franka Underwooda - ostatně posuďte sami - mladý ambiciózní kongresman míří do špiček americké politiky, ale když je jeho asistenka zavražděna, začínají se objevovat nepěkná tajemství, které mohou ohrozit nejen jeho kariéru ale i kariéru mnoha dalších politiků.

Kromě dobrého scénáře se můžete těšit i na skvělé herce - ano, ambiciózní kongresman je Ben Affleck, investigativní novinář odhalující špínu v politice je Russell Crowe. A ve vedlejší roli se objeví i Robin Wright (alias Claire Underwood), takže ta podobnost s House of Cards už nemůže být bližší.

King Kong

10 nejlepších nových filmů na Netflixu © TMDB

Celkem třikrát byl legendární King Kong zfilmován ve velkém stylu. Poprvé v roce 1933 jako první opravdu moderní monstr-horor s - na svojí dobu - fantastickými triky. Podruhé v roce 1976, od horor se příběh posunul více do romantického dobrodružství. Zatímco první je opěvovaná klasika, druhý film je příjímán rozporuplně. Nejnovější King Kong je z roku 2005, natočil ho Peter Jackson jako svojí odměnu za mimořádný výkon po trilogii Pán prstenů - a výsledek je někde mezi.

Je to více horor, dostane se na úžasné souboje s ostatními monstry na ostrově, odkud King Kong pochází. Je tam i hodně romantiky a dobrodružství, akční scény z dobového New Yorku, kam je King Kong po svém uvěznění odvezen z pustého ostrova (a následně uprchne si zařádit) jsou fantastické. Ale celé to může působit trochu uměle a přeplácaně, jako kdyby Peter Jackson nevěděl, kde jsou meze. Nicméně první polovina z ostrova je fantastická a jestli filmu dát po letech opět šanci, tak právě díky ní.

Spojenec

10 nejlepších nových filmů na Netflixu © TMDB

Filmů o geniální loupeži není nikdy dost, obzvláště těch, které jsou stejně chytré jako se snaží tvářit samotná loupež. Spojenec tuto definici splňuje beze zbytku a může nabídnout jednu z nejpřekvapivějších point, kterou podobné filmy mohou nabídnout. Prozradíme tedy jen nástin děje - Clive Owen hraje hlavu malého týmu, který obsadí banku a vezme si zaměstnance a návštěvníky jako rukojmí. Co chce? To se snaží zjistit detektiv v podání Denzela Washingtona a lobistka Jodie Foster. Užijete si dvě hodiny napínavé do poslední minuty.

Jestli vás inteligentní podrazy až tak nebaví a chcete něco víc akčního, nově je na Netflixu i akční komedie Podfu(c)k od britského režiséra Guy Ritchieho. Jo, to je ten film, kde Brad Pitt hraje cikánského boxera a Jason Statham podvodníčka, co chce získat diamant z nepovedené loupeže.

Láska nebeská

10 nejlepších nových filmů na Netflixu © TMDB

Od vzniku Lásky nebeské uplynulo zatím jen třináct let, ale už nějakou dobu patří mezi vánoční klasiky. Proč? Od spoustu jiných romantických komedií se liší hned dvěma způsoby - nevypráví jeden milostný příběh, ale hned několik najednou, vzájemně provázaných (ale nekonkurujících si). Jak asi randí britský premiér? Dubléři v erotických scénách? Nadržení teenageři? Každý si to najde něco. A ta druhá odlišnost? Připravte se na nádhernou atmosféru předvánočního Londýna, který i beze sněhu vypadá jak v pohádce, kde musí mít (skoro) každý příběh dobrý konec.

Pokud si chcete šetřit Lásku nebeskou až na Vánoce, můžete si mezi tím dopřát ze stejného soudku Notting Hill, kde koktající Hugh Grant tentokrát získává superhvězdnou Julii Roberts a má také aktuálně premiéru na Netflixu. A nebo z podobného soudku zpívající romantiku Mamma Mia s písničky kapely Abba.

Hanebný pancharti

10 nejlepších nových filmů na Netflixu © TMDB

Jak by to vypadalo, kdyby se podařilo zabít Adolfa Hitlera ještě během druhé světové války? Quentin Tarantino, autor kultovních filmů jako Pulp Fiction, Kill Bill nebo Gauneři, tentokrát hodně popustil uzdu své fantazii a natočil válečný mišmaš, který začíná jako klasický akční film o partě mstitelů operujících hluboko v okupované Evropě a končí jako dramatická inscenace atentátu na nacistického vůdce. Přimíchejte do toho ještě francouzskou dívku, která provozuje kino a chce pomstít svojí zavražednou rodinu a nebo německou herečku, která to možná hraje na obě strany a máte další tarantinovský fajšmekrovský zážitek.

Vedle jako vždy skvělých herců (z nichž všechny ještě převyšuje geniální Christoph Waltz) se dočkáme v Hanebných parchantech i několika na Tarantina nezvyklých komediálních scének ("Antonio Margheriti"), což možná pravověrní fandové šíleného maniaka z videopůjčovny úplně nemilují, ale zase to může být důvod proč na jinou supervážného a superuměleckého Tarantina nalákat nové diváky.

 1 161 zobrazení  
10 herců, kteří mohli hrát v Avengers
10 herců, kteří mohli hrát v Avengers
26.08.2016 | Tipy na film

Robert Downey Jr., Mark Ruffalo nebo Chris Evans. Jak by to dopadlo, kdyby Avengers hráli jiní herci?