FB pixel TP pixel
10+1 důvod, proč je Euforie od HBO nejlepší teen seriál současnosti © TMDB

10+1 důvod, proč je Euforie od HBO nejlepší teen seriál současnosti

HBO má za sebou další výraznou seriálovou novinku v podobě teenagerovského dramatu Euforie. To zaujalo hlavně svou otevřeností ohledně sexu či drog. My v ní ale našli mnohem, mnohem víc!

Tipy na film 6. 8. 2019 12:00 | Tipy na film

Protože je upřímný

“Nový seriál HBO je šokující!”, “Tolik penisů jste v televizi ještě neviděli!”, “Je to jako porno!”. Tyto a mnoho dalších podobných titulků jste mohli na začátku června zaznamenat v nejrůznějších médiích, když na televizní obrazovky vstoupila Euforie. Výsledek spolupráce HBO a produkční a distribuční společnosti A24 (Moonlight, Lady Bird) je ale spíš pravým opakem, když ukazuje život současných amerických teenagerů naprosto upřímně a bez obalu. Označení “šokující” tak možná spíš jen dokazuje to, jak málo toho o svých dospívajících dětech rodiče ví. Ne každá zkušenost ze střední školy nebo gymplu je totiž plná krystalické morálky a učebnic. A je skvělé, že se někomu konečně podařilo nestrojeně ukázat odvrácenou stranu barikády. Zkušenost z dospívání má zkrátka každý jinou, a je fajn mít při sledování seriálů a filmů ze střední na výběr.

Protože se toho nebojí

Střední škola může být dobrou průpravou ke studiu na vysoké škole a úspěšnému životu. A nebo může být jedním proklatě dobrým večírkem. Euforie vychází z několik let starého izraelského seriálu stejného jména a taktéž z vlastních zážitků amerického režiséra, herce a scenáristy Sama Levinsona (Mladí zabijáci). Syna Barryho Levinsona (Rain Man, Spáči), který se jako teenager potýkal s nejrůznějšími závislostmi, a několikrát skončil na odvykačce. V současnosti je už půl druhé dekády čistý, ale jeho syté zážitky z dospívání při psaní a natáčení Euforie sloužily jako inspirace. Prášky? Máme. Koule? Máme. Spousta sexu? Jasně. Kamarádi dealeři? Že váháte! Euforie se toho nebojí tak, že je podle mnohých až příliš názorná, a mohla by teenagery navádět k tomu, aby si drogy vyzkoušeli na vlastní kůži. Tak snad máte, milí čtenáři, vlastní hlavu.

Protože ukazuje opravdové problémy

10+1 důvod, proč je Euforie od HBO nejlepší teen seriál současnosti © TMDB

Dnešní teenageři se zdaleka nepotýkají jen s drogami a alkoholem. Je tu taky nezávazný sex, s ním spojené mobilní aplikace, všudypřítomný nihilismus, toxická maskulinita, OCD, deprese, sebepoškozování, pedofilie, sexualita, body image a tisíce dalších problémů prvního světa. Ale nač soudit, každý se zkrátka pereme s tím, co máme na vlastním talíři. A Euforie tato témata ukazuje s citem a mnohdy až děsivou přesností. Někdo by mohl říct, že je to problematické, ale explicitní zobrazení všeho výše zmíněného je podle nás naopak dost svěží a hlavně potřebné. Když budeme dělat, že to neexistuje, neznamená to, že to neexistuje. Kdo se také našel v Rue a jejím popisu deprese, ať se přihlásí. Bizarní reality shows forever!

Protože reprezentuje nás všechny

Slušnočeši toto tvrzení asi nepřekousnou, ale pražská kavárna potvrdí, že je fajn v televizi vidět lidi všech tvarů, barev, národností i pohlaví. Protože - ať už se vám to líbí nebo ne - všichni prostě nejsme bílí heterosexuálové. Z obsazení stojí za vypíchnutí především vycházející hvězda Hunter Schafer, trans modelka a začínající herečka, kterou castingoví režiséři objevili na Instagramu. Její bezprostřední herectví a charisma je něco, co by byla vážně škoda prezentovat jen na přehlídkových molech, a jsme zvědaví, v čem se objeví příště! #representationmatters

Protože má skvělé obsazení

Kromě Hunter Schafer v Euforii hraje i mnoho dalších zajímavých hereckých jmen, i těch, kteří si jméno v Hollywoodu teprve udělají. Hlavní hvězdou je samozřejmě Disney hvězdička a MJ ze Spider-Mana Zendaya. Vedle ní je tu Maude Apatow, dcera Juda Apatowa a Leslie Mann (Zbouchnutá, Čtyřicítka na krku), která své herecké schopnosti prokázala už ve filmech svého otce nebo v Girls a Mladých zabijácích. Neuvěřitelně všestranná Sydney Sweeney (Příběh služebnice, Ostré předměty, Everything Sucks!). Podmanivá Alexa Demie (Devadesátky). Ultra hajzlík Jacob Elordi (The Kissing Booth). A především “tlustá holka, která má všechno na háku” Barbie Ferreira, která se dosud věnovala modelingu a moderovala pořad How To Behave na YouTube kanálu Broadly. Lepší casting teen seriálu tu už dlouho nebyl.

Protože má skvělé postavy

10+1 důvod, proč je Euforie od HBO nejlepší teen seriál současnosti © TMDB

Aby byla skvělá reprezentace a herci měli co hrát, musíte mít skvěle napsané postavy. Což Euforie nepochybně má. Vyprávění seriálu je rámováno nejen příběhem Rue (Zendaya), ale i představovačkami všech důležitých postav, na které se jednotlivé díly soustředí. Téměř všichni tak na poli osmi dílů dostanou prostor, a diváci se dozví vše podstatné z minulosti dané postavy. Nikdo tak nepůsobí ploše, a ačkoliv máme po finále stále spoustu otázek, víme, že se vše jistě objasní v již potvrzené druhé sérii. Třikrát hurá pro komplexní protagonisty!

Protože je to jako sledovat make-up tutorial

Nejen, že jsou v Euforii všichni skvělí, ale navíc i skvěle vypadají. Za což může nejen kostýmní department (obzvlášť milujeme outfity Kat po proměně, mňau!), ale především skvělá vizážistka Doniella Davi. Zatímco spousta filmů a seriálů má pro své postavy ustanovené “looky”, vizáž postav v Euforii se mění stejně jako ony samy. Doniella Davi (Kdyby ulice Beale mohla mluvit) přitom měla při své práci naprosto volnou ruku, a podle vlastních slov vytvořila jistou poctu Generaci Z, když se inspirovala na instagramu. Pravidla pro použití šminek v Euforii? Žádná pravidla nejsou!

Protože se skvěle poslouchá

Shrňme si to - v Euforii jsou všichni skvělí, skvěle vypadají, a navíc je doprovází skvělá hudba? Není možná! Nebo…? Je to tak. Písničkový soundtrack Euforie tvoří jedna pecka za druhou. Hledáte vhodný playlist na letní párty? Grilovačku? Do auta? Nebo rádi posloucháte hudbu při uklízení? Oficiální playlist Euforie to zvládne všechno. Tak zprovozněte repráky nebo sluchátka a připravte se na interprety jako Lizzo, Billie Eilish, Beyonce, Madonna, Arcade Fire, Bronski Beat, Drake, Fiona Apple nebo DMX. Slibujeme, že poslechem tohoto mixu vnitřně omládnete minimálně o pět let. Ve finále si navíc zazpívá i sama hvězda seriálu Zendaya!

Protože strašně vtipně rozebírá dikobrazy

10+1 důvod, proč je Euforie od HBO nejlepší teen seriál současnosti © TMDB

Abychom si rozuměli, dikobraz = dick pic. Fotka penisu, velmi často nevyžádaná, se objevila v mobilu snad každé ženy. Ano, vážně, je to fenomén. Pokud vám nikdy žádný úd do zprávy nepřišel, tiše závidíme. Pokud bychom z Euforie měli vypíchnout jedinou scénu - což je mimochodem vážně oříšek (Rue a její trip, Kat v obchoďáku, karneval, výslech Maddy, halloweenská párty (!)) - byla by to lekce Rue a Jules o dikobrazech. Doporučujeme!

Protože příběh Euforie ještě není u konce (následují SPOILERY!)

Protože v HBO zjevně počítali s druhou řadou, zůstalo po finále osmého dílu stále několik nezodpovězených otázek. A také prostor pro fanouškovské teorie! Celý internet tak teď spekuluje, zda postava Rue žije nebo se fatálně předávkovala. Jestli Mouse zastřelil Feze. A co sakra udělá Maddy s tím CDčkem?! Navíc stále nevíme, kdo je oním velkým fanouškem a sponzorem Kat, přičemž fanoušci spekulují, že by to mohl být Ethan a že to není takový klaďas jako se doteď zdálo. Jasné ani není, jak to bude dál s Rue a Jules (jejich párové jméno je mimochodem Rules) či jestli se Nate při svém záchvatu náhodou neumlátil k smrti. No prostě: DRAMA!

A to nejlepší na konec!

Euforii sleduje i Leonardo Dicaprio - jako vážně! Tak jestli to není důvod, proč na seriál koukat, tak už vážně nevíme...

 3 800 zobrazení   63 se líbí
16 hororů na Netflixu s českými titulky, které musíte vidět
16 hororů na Netflixu s českými titulky, které musíte vidět
05.08.2019 15:00:00 | Tipy na film

Netflix se s českou lokalizací v posledních měsících opravdu rozjel, a tak už se dá docela dobře vybírat mezi jednotlivými žánry, co by si člověk, který stoprocentně neovládá angličtinu, mohl pustit. Vybrali jsme proto novější i starší snímky, které nás prostě baví a češtinu nepostrádají.

10 filmů, které musíte vidět na Netflixu
10 filmů, které musíte vidět na Netflixu
04.08.2019 | Tipy na film

Ruku na srdce, zatímco v seriálové tvorbě Netflix hrne neskutečně množství kvalitního obsahu, ve filmové sféře je to často hromada balastu, v němž se sem tam objeví i nějaký klenot. A proto jsme se rozhodli, že vám ty klenoty vyzobeme a naservírujeme na stříbrném talíři.

Tolkien, Řbitov zvířátek, The Boys a další novinky na první srpnový víkend
Tolkien, Řbitov zvířátek, The Boys a další novinky na první srpnový víkend
02.08.2019 15:00:00 | Tipy na film

Napínavé drama o zachraňování migrantů, dokumentární série o těžkostech manželství, nová verze Disneyho animované klasiky, dekonstrukce superhrdinů, nebo hororová satira. První srpnový víkend rozhodně není ohledně nabídky online filmů a seriálů chudý. Nudit by se neměl snad nikdo!

Statham vs. The Rock aneb 10 filmů s akčními borci, které musíte vidět
Statham vs. The Rock aneb 10 filmů s akčními borci, které musíte vidět
02.08.2019 12:00:00 | Tipy na film

V kinech aktuálně řádí dvojice Hobbs & Shaw, kterou si zahráli akční velikáni Dwayne Johnson a Jason Statham. Pojďme se podívat na desítku filmů, ve kterých oba zanechali největší stopu a připomeňme si řádné akční orgie.