FB pixel TP pixel
10 věcí, které byste neměli přehlédnout ve filmu TO © TMDB

10 věcí, které byste neměli přehlédnout ve filmu TO

I kdybychom nebyli fanoušci, tak musíme uznat, že nový příběh o vraždícím klaunovi Pennywisovi je šikovný scénáristický majstrštyk plný překvápek a autorského pomrkávání pro znalce původní předlohy. Divákům nepolíbeným knihou či první adaptací tak možná osvětlíme pár zvláštních tvůrčích hříček a zkušeným kingovským nerdům třeba ukážeme pár věcí, co jejich pozornému oku v kině uniklo.

Tipy na film

Billova říkanka

Přemýšleli jste v kině nad tím, co si to ten Bill sakra neustále mumlá pod nosem? Na vysvětlení si možná přiberte pár papírových kapesníčků. Bill odjakživa koktal, ale po smrti svého bratříčka Georgieho se mu tato porucha dramaticky zhoršila. Jeho rodiče se po této tragédii propadli do deprese a ztratili o něj zájem. Bill, ve snaze získat jejich lásku zpět, pak celé léto trénoval logopedickou hříčku „He thrusts his fists against the posts and still he insists he sees the ghosts“ vztekle pořád a pořád dokola v naději, že až se mu ji podaří správně vyslovit, tak se deprese jeho rodičů zlomí jako kletba a máma ho začne znovu milovat. Tahle slabina se nakonec ale paradoxně stala jeho nejsilnější zbraní. V knižní předloze je Pennywise fyzicky téměř nezranitelný a jediné, co mu dokáže ublížit, jsou zbraně posílené dětskou vírou. A právě při poslední konfrontaci Bill tuto říkanku vykřičí Pennywisovi přímo do obličeje bez přeřeknutí a tím mu zasadí téměř smrtící ránu.

Želva

10 věcí, které byste neměli přehlédnout ve filmu TO © TMDB

Pamatujete si na scénu v lomu, kdy se Klub smolařů koupe a dovádí ve vodě? Beverly v jednom okamžiku vyjekne a řekne, že se její nohy pod hladinou dotkla želva. Pokud vám připadá podezřelé, že vlhký dotyk na noze nevyhodnotila jako každá svéprávná osoba jako okoloplovoucí rybu, tak to bude tím, že zmínka o želvě prostě není náhodná. Zkušení znalci kingovského universa ví, že postava mýtické Želvy prochází Kingovými knihami pravidelně. Jako polobožské stvoření například v Temné věži omylem snědla něco špatného, vyzvracela se a tak stvořila celý vesmír. Pennywise je v předloze polomytická a polospirituální entita z vesmíru, esence zla, kterou vyvažuje jako zástupce dobra právě náš želví antagonista, co ochraňuje děti z Klubu smolařů. A víte, jaké zvířátko z lega drží v ruce Bill, když spatří mrtvého Georgiho? Právě jednu takovou želvu.

Rok vzniku filmu

Děsivé vraždící TO, má ve svém životě jen pár jednoduchý úkolů. Krmit se a spát až do skonání věků. Na společenské debužírování dětských těl se probouzí každých 27 let a poté upadne do hibernace, ve které si nechá sladce zdát o příštím teroru, který v Derry způsobí. Pokud máte pocit, že na roku 2017, ve kterém tento film jde kin, není nic výjimečného, tak se možná ošklivě pletete. Letos se totiž slaví výročí odvysílání první filmové adaptace tohoto hororu. A ano. Bylo to před 27 lety.

Balónek I heart Derry

10 věcí, které byste neměli přehlédnout ve filmu TO © TMDB

Šikanátor Patrick Hockstetter nedopadne dobře ani v jedné verzi tohoto příběhu, co si budeme povídat. Jeho smrt je však pokaždé odlišná. Zatímco v knize na něj zaútočí létající pijavice bydlící v ledničce na skládce, tak ve filmové verzi si pro něj přijde samotný klaun ve stoce. Předtím, než si ho odtáhne na degustaci do svého hnízda, ale můžeme vidět drobný detail, co znalci knihy ocení. Balónek s nápisem I heart Derry. Tenhle nápis nosil na svém nevkusném, bláznivém a roztomilém klobouku Adrian Mellon, Pennywisova první oběť v knize.

Billovo kolo Silver

10 věcí, které byste neměli přehlédnout ve filmu TO © TMDB

Všimli jste si ve filmu těch dvou detailů, ve kterých je zabrán nápis Billova velkého dospěláckého kola? Silvera, v českém překladu Stříbrňáka, si Bill pořídil po smrti bratra jako jeden z možných úniků z reality. Bylo pro jeho dětské tělo tak velké, že mu reálně hrozilo, že zemře mnohem prozaičtější a trapnější smrtí než je rozsápání kanálovým klaunem. Bill ho v knize pojmenovává jako koně, povídá si s ním, skoro si ho jako zvíře ochočí a ono mu to vrací s láskou. S jeho pomocí zachrání život dvěma lidem. Eddiemu Kaspabrakovi při astmatickém záchvatu a v dospělosti i své manželce Audře, která je po setkání s klaunem stižena těžkou katatonií.

Pravá podoba klauna Pennywise

V jedné z posledních scén, kdy děti klauna bijí hlava nehlava a on na sebe bere podoby jejich největších strachů, se mu na okamžik vytvoří velká pavoučí nožička. Což by sice mohla být náhoda, protože spousta lidí je arachnofobiky…ale není. Věřte nám. My totiž známe jeden z největších spoilerů a to, že původní čistá podoba tohoto vraždícího klauna je podle knihy vlastně obří pavoučí samička z vesmíru s telepatickými schopnostmi, která umí měnit svoji podobu. Eh... A tohle je přesně vhodný okamžik pro to, abychom zmínili, že Stephen King psal tuto knihu na množství drog, které bylo větší než malé. Bral jich v té době tolik, že tvorbu některých pasáží si údajně vlastně ani nepamatuje. Což mnohé vysvětluje.

Odkazy na další kingovské adaptace

10 věcí, které byste neměli přehlédnout ve filmu TO © TMDB

V tomto pomrkávání na zasvěceného diváka se autoři vyřádili asi nejvíc. Ať už šlo o tričko Eddieho Kaspabraka, které má na sobě obrázek vraždícího auta z Kingovy knížky Christine nebo obrázek vodojemu Derry, ve kterém se odehrává finále Pavučiny snů. Nejmilejší hold první adaptaci nás čekal ve strašidelném domě na Neibolt street, kdy Richard Tozier vstoupí do místnosti plné klaunů. Když se podíváte pozorně, tak si všimnete, že jeden z nich se nápadně podobá prvnímu Pennywisovy, kterého hrál Tim Curry. Náhoda? Nemyslíme si.

Bob Gray

10 věcí, které byste neměli přehlédnout ve filmu TO © TMDB

Než Klub smolařů vyrazí definitivně natrhnout Pennywisovi klaunský šos, tak tráví pár vteřin zbrojením před strašidelným domem. Richie se v jednom okamžiku natáhne pro láhev piva značky Bob Gray a snaží se z ní vyrobit improvizovanou zbraň, ale moc se mu to nedaří. Čtenáři ví, že TO má v knize spoustu jmen – tančící klaun, Pennywise nebo právě …Bob Gray. Zatímco postavy si často v předloze z logických důvodů v kanálech stěžovaly, jak je to nechutné, že se musí plazit dost nehygienickou hnědou vodou, tak ve filmu tuhle vodu však přejmenovali na vodu šedivou. Gray water. Z čehož máme takové lehké příjemné mrazení na páteři, jak to všechno zapadá do sebe.

Paul Bunyan

10 věcí, které byste neměli přehlédnout ve filmu TO © TMDB

Paul Bunyan je fiktivní americká folklórní postava. Dřevorubec, který má nadlidskou sílu a je zobrazován pouze se svou velikou sekerou. V knize se jeho obří nevkusná plastová socha stává monstrem, které začne pronásledovat Richieho Toziera a tím ho přesvědčí, že hrozba v podobě klauna je reálná. Obrovských zabijáckých plastových soch se sice v adaptaci nedočkáme, ale v jednom záběru se mihne jako milé memento.

Predikce budoucnosti

10 věcí, které byste neměli přehlédnout ve filmu TO © TMDB

Když ve filmu začnou děti nad zabijáckým klaunem vyhrávat, tak jim slibuje, že pokud jej nechají být a opustí Derry, tak je udělá úspěšnými a bohatými. A tak se opravdu v knize stane – jsou z nich spisovatelé, architekti, majitelé velkých společností, moderátoři, módní návrháři. Tedy až na Mikea, který v Derry neprozřetelně zůstane a stane se knihovníkem. Velice jemný a subtilní spoiler se ukáže i na konci. Když Klub smolařů stojí ve vodě, drží se za ruce a slibují, že až bude potřeba vydělat peníze sequelem že kdyby se Pennywise náhodou vrátil, tak ho zabijí. První kruh opustí Stanley, potom Eddie. Říkáme vám to neradi, ale přesně v tomto pořadí v dalším pokračování zemřou.

My vám říkali, že ty spoilery fakt nemáte číst.

Snímek To je plný eastereggů, co zahřejí srdce fanouška, a my nemáme šanci je vyjmenovat všechny. Od hlášek z knížky jako „píp-píp Richie“ po náznak vlkodlačích drápů u Pennywise na Neibolt street. Největší radost nám však způsobil detail, který se kdysi do první adaptace nedostal v takové míře, v jaké si zasloužil, a byla to velká škoda. A tím jsou legendární tajemné světlíky. Tuto pasáž z knihy brali vždy čtenáři s rezervou, protože bylo neironicky jasné, že v tomto okamžiku přešel nejspíš Stephen King z THC na LSD. Nikdy nebylo vysvětleno, co jsou, kde jsou, ale víme o nich jen to, že by snad měly být entitami tvořícími Pennywise v jiné dimenzi a kdo do nich pohlédne, tak se už nikdy nevrátí. A autoři snímku nám je na chvíli náznakem ukázali. Když Beverly pohlédla do nitra klauna a uviděla v něm zářící plující koule světla, tak všechna nerdská srdíčka v akčním rádiu sta kilometrů od jakéhokoliv kina zaplesala.

© TMDB

Napojení

It | USA | 2017 | Horory | Démoni

Parta dětí z malého amerického městečka se musí postavit monstru, které na sebe bere podobu dětského klauna. Hrají: Jaeden Lieberher, Bill Skarsgard, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Jack Grazer, Wyatt Oleff

 73 %
Sledovat Online na Google Play  Google Play | české titulky | český dabing | od 22. 7. 2021
Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | český dabing | od 25. 11. 2022
Sledovat Online na Rakuten  Rakuten | české titulky | český dabing | od 19. 2. 2020
 89 zobrazení  
10 filmů, které mají být podle skutečnosti, ale nejsou ani náhodou
10 filmů, které mají být podle skutečnosti, ale nejsou ani náhodou
18.09.2017 | Tipy na film

Filmů natočených podle skutečnosti dostáváme každý rok spoustu a u každého z nich bychom si našli po pečlivé analýze spoustu odchylek oproti skutečnosti. Vybrali jsme ty největší a nejznámější případy, kdy tvůrci příběh opravdu pohádkově nafoukli do obřích rozměrů a nebo si nálepku “podle skutečnosti” vymysleli úplně.

VÍKENDOVÝ TIP: American Vandal
VÍKENDOVÝ TIP: American Vandal
16.09.2017 | Tipy na film

Americké investigativní seriály se často zaměřují na vážné zločiny jako zmizení, únosy či vraždy. Jak by to vypadalo, kdyby podobné zacházení - včetně soudců, novinařů, svědků, policie - dostal i tak obyčejný případ jako je postříkání aut na střední škole sprostými symboly?

John Wick 3 a dalších 80 pokračování filmů
John Wick 3 a dalších 80 pokračování filmů
15.09.2017 | Tipy na film

Dnes byl ohlášen třetí John Wick. A pokud vyrazíte v příštích třech letech do kina, je velká pravděpodobnost že narazíte alespoň 2x za měsíc na film, který je pokračování, předkračování či jiným opakování filmu, který už jste viděli. Dali jsme dohromady ultimativní list všech dvojek, trojek a dalších číslovek, abyste už teď mohli začít nakoukávat.

10 seriálů, které sledovat místo Stranger Things
10 seriálů, které sledovat místo Stranger Things
13.09.2017 | Tipy na film

Od té doby, co skončily Stranger things, se ploužíme po bytě jako depresivní surikaty a stálým pohybem ukazováčku refreshujeme stránky Netflixu tak často, až to zní, jakoby se nám v obýváku uhnízdil hyperaktivní datel. Jenže druhá série pořád a pořád nepřibývá. A protože nevíme, co se svými životy do té doby dělat, tak jsme si sestavili aspoň žebříček nejlepších mystery seriálů poslední doby.