FB pixel TP pixel
16 nejlepších epizod Dawsonova světa © TMDB

16 nejlepších epizod Dawsonova světa

Ne, že bychom chtěli, abyste se cítili staře, ale dovolte nám připomenout, že letos je to přesně 20 let od premiéry jednoho z kultovních teen seriálů – Dawsonova světa. Seriál, který má na svědomí scenárista Vřískotu nebo třeba Upířích deníků, byl na přelomu tisíciletí podobným kultem jako několik let předtím Beverly Hills 90210. A nově ho může najít online na Amazon Prime.

Tipy na film

1. Pilot (S01E01)

Co by to bylo za žebříček bez Pilotu… V něm se v Capeside kromě klasické znělky, kterou už nikdy nedostanete z hlavy, seznámíme s hlavní čtveřicí kamarádů. Dawson Leery, Pacey Witter a Joey Potter v zátoce přivítají (staro)novou kamarádku Jen Lindley, a jelikož zrovna začíná nový školní rok, jízda může začít. A co taky může začít je herecká kariéra všech hlavních představitelů. Takže až uvidíte roztomilou Michelle Williams bez jediné oscarové nominace nebo Katie Holmes v pre-Cruisovské éře, nelekejte se. Ne, že by si herci nebyli podobní, ale protože vypadají jako mimina, budete si možná připadat trochu staře. Pilot každopádně skvěle nastiňuje směřování celého seriálu, a fakt, že leitmotivem všeho bude Dawson a jeho láska k Joey, která se s nástupem na střední školu trochu komplikuje. Druhou největší láskou Dawsona jsou pak filmy Stevena Spielberga, což sám režisér při vzniku seriálu posvětil.

2. Detention (S01E07)

Teen seriál bez odkazu na Johna Hughese? Nemožné! V tomto díle se hlavní čtveřice ocitne po různých nedorozuměních po škole a musí celou sobotu strávit zavřená v knihovně se školní drbnou Abby Morgan. Ta funguje jako katalyzátor téměř všech hádek, ke kterým ten den dojde, a že jich je! Odkazy na Snídaňový klub jsou přitom krásným detailem, jak si připomenout komediálního klasika 80. a 90. let.

3. The Scare (S01E11)

16 nejlepších epizod Dawsonova světa © TMDB

Je pátek třináctého a Dawson Leery se rozhodne svoje přátele pořádně napálit. V Capeside se navíc pohybuje sériový vrah a na večerní vyvolávání duchů se ke všem přidá potrhlá Ursula, která utíká od svého šíleného přítele. Epizodu ze záhadných důvodů nemá na svědomí tvůrce seriálu Kevin Williamson (scenárista Vřískotu či Tajemství loňského léta), nýbrž Mike White (toho můžete znát i jako herce, například ze Školy ro(c)ku) ale celá se perfektně nese v duchu právě jeho tvorby. Doporučujeme sledovat na v rámci halloweenských oslav! Ale pátek třináctého taky postačí.

4. The All-Nighter (S02E07)

V druhé sezóně Dawsonova světa do Capeside zamíří několik nových postav. Jako „series regular“ tu jsou sourozenci Jack (Kerr Smith) a Andie (Meredith Monroe) a v několika dílech se mihne třeba i Jason Behr z Roswellu v roli sportovce Chrise. U Chrise pak strávíme většinu epizody, když se většina přátel připravuje na pololetku z anglické literatury. Kromě knih však tradičně řeší i vztahy a sex, když Andie vytáhne „test z Bravíčka“ a všichni se tak o sobě dozví opět něco nového, a taky něco, co by možná na odiv dávat nechtěli...

5 a 6. To Be Or Not To Be… / ...That Is The Question (S02E14 a S02E15)

Leitmotivem této dvoj-epizody je Jackova sexuální orientace a s tím spojené problémy – nezapomeňte, jsme pořád v roce 1999. Když je Jack na hodině angličtiny donucen přednést osobní báseň, učitel ho ještě záměrně podusí a ztrapní, a v Capeside se začínají šířit drby o tom, že Jack je gay. S nejhorším učitelem v historii všech televizních učitelů si to rozhodne vyříkat Pacey, kvůli čemuž se ale pohádá se svou přítelkyní Andie. Už vám z toho jde hlava kolem? Držte se! Je tu totiž také Jen a její nápadník Ty, z kterého se vyklube netolerantní náboženský fanatik. A taky Jenina babička „Grams“, z které se i pod stínem Bible vyklube naopak velmi tolerantní moderní dáma (na její ikonický proslov si připravte kapesníčky). A samozřejmě dojde i na emotivní coming-out...

7. Reunited (S02E20)

Poměrně zásadní jsou v Dawsonově světě i jeho rodiče – Mitch a Gail. Ti se v průběhu seriálu rozcházejí, zase vracejí k sobě a řeší podobné vztahové krize jako seriáloví teenageři. Mitch se momentálně schází s Dawsonovou učitelkou filmu Nicole (Mädchen Amick z Twin Peaks nebo Riverdalu), zatímco Jen a Joey se ho snaží dát zpátky dohromady s Gail. Dawson zase randí s Joey. A proto se dočkáme jednoho trapného rande ve čtyřech. Andie a Pacey zatím řeší úplně jinou krizi – Andie se stále nemůže přenést přes smrt v rodině, trápí ji deprese, halucinace a psychicky se hroutí, což nakonec povede k dalším seriálovým zvratům. Meredith Monroe podává skvělý výkon a Paceyho si v roli starostlivého přítele prostě nejde nezamilovat.

8. True Love (S03E23)

16 nejlepších epizod Dawsonova světa © TMDB

Díl, z kterého pochází ikonické meme s brečícím Dawsonem! Ne, že by bylo potřeba něco dodávat, protože jak meme a gify napovídají, jedná se o hodně emotivní epizodu. V třetí sezóně se hodně řeší milenecký trojúhelník Dawson, Joey, Pacey. Kromě toho se taky potkáváme s Henrym, mladším a nezkušeným přítelem Jen, kterého hraje Michael Pitt. Cestu k sobě si zpátky nachází i Mitch a Gail a Jack má prvního pořádného přítele Ethana. Zjednodušeně řečeno to ve finále třetí sezóny zkrátka všechno bouchne – máme tu obnovu svatebních slibů, road trip s babičkou… a samozřejmě i brečícího Dawsona, protože „vztah“ s Joey se zase komplikuje. Jo, teenageři to prostě nemají jednoduché.

9. Two Gentlemen of Capeside (S04E03)

Andie řeší přijímací pohovor na vysokou, ale dobré známky nejsou všechno, když vás trápí psychické problémy. Jen a Pacey si vyjedou na lodi. A do Capeside mezitím míří hurikán. Jen a Pacey zůstanou uvězněni na rozbouřeném moři a Dawson s Joey se je rozhodnou zachránit, když si půjčí loď od A. I. Brookse. Ten bude v Dawsonově životě v následujících dílech hrát ještě velkou roli, když zjistíme, že starý nevrlý chlapík toho má s filmovým geekem ze střední hodně společného.

10. The Unusual Suspects (S04E08)

Je konec školního roku a i přesto, že to na Capesidské střední mezi hodně lidmi zrovna skřípe, několik studentů se rozhodne na ředitele školy narafičit povedený prank – dát jeho jachtu (i se psem) do školního krytého bazénu. A jak napovídá název epizody, celý díl se pak nese ve vyšetřování tohoto incidentu. Výslechy v ředitelně, pěkně zamotaná zápletka, noirový nádech, ale i humor dělají z Neobvyklých podezřelých, jeden z nejoriginálnějších dílů seriálu.

11. The Long Goodbye (S05E04)

Dawson a jeho přátelé to dotáhli až na vysokou, bouchejte šampaňské! Není to však jediná životní změna, která Dawsonův svět zasáhne. Dawson totiž musí náhle dospět, když mu zemře někdo blízký a on se s tím musí nejen vyrovnat, ale také všechno okolo zařídit. Během organizace pohřbu na sebe za smrt blízkého hází vinu, zároveň se snaží nezhroutit a všichni ostatní se mu snaží pomoct, i když vlastně moc neví, jak na to. Kdysi naivní středoškolák zažívá tvrdý střet s realitou a při velkém loučení navíc všichni bez výjimky podávají opravdu skvělé herecké výkony.

12. Four Scary Stories (S05E09)

16 nejlepších epizod Dawsonova světa © TMDB

Další povedená hororová epizoda, kterou doporučujeme pouštět zásadně na Halloween, nebo alespoň, až venku bude sychravý podzim. Jak napovídá název, čekají nás čtyři strašidelné epizody. Joey má nepěknou zkušenost ze školní knihovny, kde došlo k přepadení jedné studentky. Jacka čeká neobvyklé setkání se spolužákem z bratrstva. Pacey s přítelkyní na silnici – podobně jako ve Spielbergově Duelu, ehm ehm – vytlačuje záhadné auto. A Jen někdo (nebo něco?) vyruší při práci v rádiu.

13. Downtown Crossing (E05E15)

Joey-centrická epizoda, která by klidně mohla stát sama o sobě jako středometrážní film a která (mně osobně) dost připomíná nějakou náhodou epizodu Pohotovosti. Když se Joey vrací pozdě večer domů, přepadne jí u bankomatu mladý zlodějíček se zbraní a donutí ji vybrat mu kompletní obsah účtu. Z liduprázdného Bostonu se záhy přesouváme do nemocnice, kde Joey s kriminálníkem a jeho rodinou řeší jak otázky morálky celého incidentu, tak podobnost vztahu zlodějíčka s jeho malou dcerou a vztahu Joey a jejího otce, který nikdy nebyl úplně ideální.

14. Merry Mayhem (S06E10)

S Dawsonem a jeho přáteli na vysoké se setkáváme s několika novými postavami. Od čtvrté sezóny je tu jako „series regular“ Joeyina spolužačka Audrey (nekorunovaná královna Instagram stories a nejlepší kamarádka Michelle Williams Busy Phillips) a v epizodních rolích se ve čtvrté, páté a šesté sezóně seriálu objeví například i Chad Michael Murray, Oliver Hudson, Jensen Ackles, Ken Marino nebo Seth Rogen. Vánoční epizoda naší partu z Bostonu přivádí zpátky do Capeside, kde se bude slavit Štědrý den u Leeryů doma. Dawson i Joey momentálně řeší problémy v lásce, Pacey zase práci a jeho ex-přítelkyně Audrey začíná po rozchodu mít velké problémy s alkoholem. Což se v epizodě poměrně dramaticky vyhrotí, i když Audrey v šesté sezóně ještě čekají i drsnější epizody.

15 a 16. All Good Things… / ...Must Come to an End (S06E23 a S06E24)

16 nejlepších epizod Dawsonova světa © TMDB

Ve finální dvoj-epizodě nejdřív řešíme velké loučení. A pak skočíme v čase o pět let dopředu. Jsme v roce 2008, Dawson je úspěšný producent v Hollywoodu, kde pracuje na autorském seriálu podle vlastního života „The Creek“. Joey je odborná knižní redaktorka žijící v New Yorku. Pacey v Capeside vede restauraci. Jack učí na Capesidské střední, z ambiciózní Andie je doktorka a Jen má dítě. Všichni se v Capeside schází kvůli svatbě jedné z vedlejších postav, a tam všechny překvapí nečekaná událost. Aniž bychom chtěli spoilerovat, finále Dawsonova světa je doteď velmi kontroverzní a fanoušky v podstatě rozděluje na dva tábory. K psaní finální dvoj-epizody se jako scenárista vrátil Kevin Williamson a jak se patří si nebral servítky. Je jistě fajn vidět, jak se vaše oblíbené postavy po vysoké škole vyvinou, ale někteří si za to vyberou poměrně drsnou daň. Na finále Dawsonova světa si určitě připravte kapesníčky. Ale po vodopádu slz možná budete vlastně i trochu naštvaní.

Náš tip

Pokud se chystáte na seriálový maraton Dawsonova světa, připravte si (přibližně) krásných 100 hodin života. Pokud jste Dawsona před lety sledovali na Nově nebo Primě, budete si připadat zase na patnáct. A pokud ne, aspoň si doplníte zásadní popkulturní mezery. Pokud by Vás to náhodou kolem třetí sezóny napadlo vzdát, nebojte, zlepší se to! Slibujeme a zároveň pořád nechápeme, že u amerických kritiků se tato řada mnohdy objevuje na žebříčku té nejlepší z celého seriálu. Zkrátka: nevěřte všemu, co se píše na internetech. Ale nám věřte, ačkoliv bylo vybrat 16 nejlepších epizod ze 128 (!) vážně těžké. Žebříček je navíc samozřejmě poměrně subjektivní, tak nám v komentářích určitě dejte vědět, jaké epizody byste do podobné „topky“ zařadili vy.

Dawson's Creek © TMDB

Dawsonův svět

Dawson's Creek | USA | 1998 | Drama seriály | Teenageři

Dawson chce být filmařem. S nástupem na střední školu mu však pořádně zamotá hlavu puberta. Obzvlášť když se na obzoru objeví nová sousedka Jennifer, která vyvolá žárlivost v Dawsonově kamarádce Joey. Jedno z nejzásadnějších teenagerských dramat v televizní historii začíná. Hrají: James Van Der Beek, Katie Holmes, Michelle Williams, Joshua Jackson, Kerr Smith, Mary-Margaret Humes, Nina Repeta

 66 %
Sledovat Online na Amazon Prime Video  Amazon Prime Video | české titulky | od 15. 10. 2023
 408 zobrazení   32 se líbí
VÍKENDOVÉ TIPY: Zoufalé ženy, Fahrenheit 451, Cizinec ve vlaku
VÍKENDOVÉ TIPY: Zoufalé ženy, Fahrenheit 451, Cizinec ve vlaku
26.05.2018 | Tipy na film

Pestré novinky se nám sešly tento týden v online - nová verze slavného románu Raye Bradburyho, dvě české komedie, nový film Clinta Eastwooda, dva skvělé dokumenty, zmenšeného Matta Damona a jeden z nejlepších evropských filmů loňského roku.

KINOTIP - Solo: Star Wars Story
KINOTIP - Solo: Star Wars Story
24.05.2018 | Tipy na film

Zatímco osmá epizoda Star Wars zanechala zbytky povstalecké Aliance jen s jiskřičkou naděje na záchranu Předaleké galaxie, Disney opět otáčí kormidlo času, aby místo pokračování velké ságy Skywalkerů naservíroval malý příběh o pašerákovi, který chce být nejlepším pilotem v galaxii.

Které služby nabízejí všechny díly Star Wars online?
Které služby nabízejí všechny díly Star Wars online?
23.05.2018 | Tipy na film

Chystáte se před Solo: A Star Wars Story maratón všech dílů Star Wars? Všech hlavních 9 filmů najdete vždy na iTunes, kde si je ale můžete jen koupit. Levněji vás to vyjde na HBO, kde jsou epizody I až VII, Poslední z Jediů je potom k půjčení na O2. Na Google Play jsou ke koupi všechny díly kromě Rogue One, ta je pro změnu jako jediná epizoda na Netlfixu. Takže ne úplně jednoduché, ale co teprve určit správné pořadí. Ve kterém koukáte vy? :)

10 nejlepších sci-fi právě teď na Netflixu
10 nejlepších sci-fi právě teď na Netflixu
22.05.2018 | Tipy na film

Jak se naladit na blížící se nový film ze světa Star Wars? Můžete samozřejmě nakoukat všechny dříve natočené díly. A nebo - pokud máte Netflix - mrknout, které nejlepší sci-fi se tam právě dají pustit. Star Wars tam zastupuje jiný spin-off, Rogue One, ale mrkněte i na další zajímavé kousky.