FB pixel TP pixel
3...2...1... FILMTORO STARTUJE! © TMDB

3...2...1... FILMTORO STARTUJE!

Co je FILMTORO? Tedy... Co vlastně bude FILMTORO? Nějaký filmový web? Sociální síĺ? Databáze? Tak trochu od každého! První příspěvek na tomto blogu to všechno odhalí. Bude mít hned několik "poprvé a naposledy". Poprvé a naposledy v něm budu psát hodně o minulosti, poprvé a naposledy v něm budu psát o osobních pocitech a zřejmě naposledy to bude i příspěvek v češtině. Ano, čtete správně. FILMTORO totiž bude v angličtině!

Blog 8. 9. 2015 12:36 | Blog

Když jsem v roce 2006 prodával svůj první filmový web FILMPUB, tehdy do náručí portálu Atlas, říkal jsem si: "Už nikdy žádný filmový web!" Bylo za tím i s kompletními texty skoro sedm let práce, od psaní stovek článků a recenzí, nespočtu návrhů designu, nějakého toho programování či propagace ("Cože? Filmový magazín na internetu, hahaha!")... A posléze i shánění reklamy. Právě poslední položka - peníze z reklamy - mi naznačila, že obor filmových magazínů má výtěžnost na zobrazení někde na dně oceánu a nikdy z něj nebude další Seznam. Tak jsem se rozloučil s novinářskými projekcemi a šel dělat něco jiného, třeba pracovat do Seznamu.

"Už nikdy!" (James Bond v Nikdy neříkej nikdy.)

Že to s těmi "nikdy" nebude tak žhavé, to jsem si vlastně uvědomil ještě ten samý rok, kdy se původně fanouškovský projekt na ukrácení dlouhých večerů, tehdy ještě svobodného mládence, rozjel do výšin návštěvnosti, o které si FILMPUB mohl jen nechat zdát. LOST.CZ, ačkoliv to byl jen web o jednom seriálu, uměl udělat i padesát tisíc návštěv za denďż˝ Ba co víc, pokukovali jsme po Křišĺálové lupě a měli jsme dokonce i vlastní e-shop. Když oznámili konec seriálu, říkal jsem si - "Co teď? Přeci to nezabalíme!" No, nezabalili, a v roce 2008 tak paralelně vznikla EDNA. Původně agregátor seriálových novinek se během let rozkročil na plnohodnotný web se spoustou fanwebů, úžasnou komunitou a čísly, které už byly zajímavé i z hlediska reklamy.

Na konci roku 2014 přišla nabídka od Mladé Fronty, jestli Ednu nechci prodat. Chvíli jsem se zamyslel, a pak si řekl - ale proč ne! Na Edně už jsem během těch let postupně předal, co jsem mohl (psaní, programování...) a už jako zasloužilý otec od rodiny jsem si řekl, že je čas předat žezlo mladším a schopnějším. První věc, kterou jsem po podpisu smlouvy o prodeji udělal? Zašel jsem si na kafe. A pak dal výpověď v H1. Po třech a půl letech práce v agentuře jsem byl pořádně obouchaný. Znáte to: Jeden rok v agentuře, to je jak pět let někde jinde...

"Dám mu nabídku, která se neodmíta." (Don Corleone v Kmotrovi.)

Do května letošního roku jsem ještě pomáhal v H1 s několika věcmi, ale už když mi běžela čtyřměsíční výpovědní lhůta (manažerská, ta je!), začaly mě svrbět prsty. Pořád jsem se vracel k tomu, co jsem nosil v hlavě už delší dobu. Původně ten nápad měl být součástí expanze Edny, ale když jsme se s Mladou Frontou dohodli na jejím prodeji, tuhle část to nezahrnovalo. A já byl najednou doma, sám ďż˝ Tedy, ehm, s dvěma malýma dětmaďż˝ A říkal si, co dál? Co podniknu dál? Do další práce můžu nastoupit vždycky, ale co takhle zrealizovat svůj sen?

A co tedy mám za sen?

Každý z vás byl někdy na nějakém filmovém webu. Někde pro nějaké novinky, někde pro recenze, někde pro různé filmové zajímavostí. Pro něco z toho musíte chodit na komunitní weby, něco z toho najdete v časopisech. Někomu stačí sociální sítě. A nakonec vám stejně v otázce: "Hej, na co do kina?", nejlépe poradí kamarád. A kdo se má v té obrovské záplavě informací vyznat?

FILMTORO přece... Nejdříve malý obrázek.



Jestli vám to připomíná Facebook nebo Twitter, jste na správně stopě. Právě tyto dvě sociální sítě totiž do jisté míry převrátili způsob, jakým zpracováváme informace. Ne skrz specializované magazíny, rozdělené do spousty rubrik. Ne přes databáze, kde musíme nejdříve hledat a pak číst. Ne - to je jeden proud novinek. Rolujeme, rolujeme, rychle to prozkoumáváme. Za pár okamžiků víme o světě kolem nás všechno.

A přesně takové musí být FILMTORO. Rychlé, krátké a úderné zprávy. Normální filmový web při uveřejnění traileru na nový film popíše v pěti odstavcích kdo v něm hraje, o čem to bude a kdy bude mít premiéru. Kolem jedné fotky se vyrojí na stránku spekulací. Okolo novinek v obsazení zase další tuna textu. Ale proč? Proboha PROČ??? Základní informace je jasná. Vyšel trailer na Batman vs. Superman. VYŠEL TRAILER BATMAN vs. SUPERMAN. A je to - rychlé, krátké, úderné!

Samozřejmě, někoho budou zajímat detaily. Ale zase, jasné a stručné - kdo tam hraje, kdy to bude mít premiéru. Je to dostupné online? Jde k tomu už něco koupit? Na jeden klik a pohled - vše bude vidět. Takže asi takhle.



První nevěřící Tomášové (jééé) si už jistě myslí, že postavit takovou databázi a k tomu novinky bude trvat spoustu let...

Odpovídám - nebude. Před deseti lety možná. Ale dnes? Dnes jsou podobné informace komoditou a naprostá většina z těch základních je nejenže dostupná zdarma, ale navíc ještě ve strukturované formě. Vtip je pouze v tom, jak je správně nakombinovat. FILMTORO nepředstavuje redakční systém, který umožňuje psát dlouhé texty, nýbrž jen jednu tabulku "entit", což jsou filmy, herci, postavy, seriály, a druhou tabulku "spojky", což není nic jiného než jednoduché vazby mezi nimi. Všechny novinky tak nejsou nic jiného, než nové "spojky". TRAILER <-> BATMAN v SUPERMAN.

Spojka ale není jen trailer, fotka či novinka v obsazení. FILMTORO bude mít čtyři základní ostrovy zájmů:

  1. NOVINKY: Trailery, fotky, obsazení, tržby. Jasné, známé. Váš proud novinek bude plný každý den nových krátkých zpráv.
  2. RECENZE: Ne ty novinářské... Čtenářské. Uživatel vloží komentář (omezený na 160 znaků, kdo čte grafomany, že?). Normálně se vám nezobrazí komentář každého uživatele. Ale je to váš kamarád, co vám vždy dobře poradil? Šup, začněte ho sledovat a už ho máte v novinkách.
  3. VIDEO: Ohohooo, takže na FILMTORO půjde pouštět filmy? Ne, nepůjde, od toho tu jsou jiní (ano, myslím tebe "už-brzy-taky-v-češtině" Netflixu). Víte vůbec, kolik filmů je v českých online videopůjčovnách? Online filmů je dost, jen se je nedaří dostat k lidem. Oblíbíte si film? Bum, na FILMTORO hned uvidíte, kdy bude online!
  4. Čtvrtý ostrov se týkáďż˝ Ne, prozatím neprozradím. Je na něm totiž postavený celý obchodní model a tak ještě potřebuje nějaký čas, aby uzrál. No jistě, FILMTORO musí být postaveno na obchodním modelu, protože svoji chybu s minulými weby ("Ne, tu reklamu tam nedáme, bleee!"), už opakovat nebudu. Reklama bude! A opakovat nebudu ani chybu jiných filmových webů, které ze samého nadšení ze sociálních sítí budovali, sice fajn produkt, ale nějak zapomněli na fázi 2 a chtěli jen fázi 3. Ne, stavět další GetGlue (nebo Trakt nebo jak se teď budou jmenovat), to fakt nechci.

Jo a co bude úplně nejlepší? FILMTORO bude v angličtině! Anebo ještě lépe - jeho působnost bude celosvětová. Struktura dat totiž umožňuje, aby FILMTORO entity a hlavně jejich spojky vytvářelo v jakémkoliv jazyce. Start filmového webu v němčině? Není, problém, přidáme pár nových větných struktur a můžeme jet. Nebo je libo španělština? Francouzština? Si! Oui! Mimochodem, proč mají Francouzi nejdražší národní domény v regionu?

Na první příspěvek na blogu jsem se trochu rozkecal. Radši dám ještě jeden obrázek.



Tak už konečně na závěr: Kdy to jako všechno bude? No, jak bych to řekl... Ono už to je. FILMTORO se minulý týden dostalo do neveřejné bety a dovnitř zatím mohlo nakouknout několik prvních lidí. Další zájemci se mohou hlásit, ale FILMTORO je pouští dovnitř pomalu, aby byla jistota, že to fakt bude stát za to!

Čas spuštění ostré verze? 1.10.2015. Premiéru má naprosto skvěle vypadají film THE MARTIAN. Ale pak to má ještě jednu skrytou symboliku. O té třeba příště...

P.S. Málem bych zapomněl. Už zítra se na FILMTORO spustí první větší ochutnávka. Kompletní databáze filmů, které si můžete v ČR pustit či stáhnout legálně online. A k tomu pořádný datový průzkum. Těšíte se? Já hrozně moc! Sny si totiž člověk prostě musí plnit!

Když to postavíš, oni přijdou. (Joe Jackson v Hřišti snů.)

 11 zobrazení  
FILMTORO jako český vyhledávač filmů
FILMTORO jako český vyhledávač filmů
11.08.2015 12:30:00 | Blog

Uplnynul jen jeden den a už zase příspěvek na blog? Ano! Protože tentokrát to nebude jen čtení, ale také koukání, zkoušení a vyhledávání. FILMTORO sice bude v angličtině, ale tak trochu bokem pouštíme v češtině jeden experiment. Vyhledávač filmů, které můžete LEGÁLNĚ zhlédnout v naší zemi.