FB pixel TP pixel
5 důvodů, proč sledovat Ostré předměty © TMDB

5 důvodů, proč sledovat Ostré předměty

Již 9. června na HBO GO odstartoval nový seriál z dílny populární kabelové televize. Adaptace stejnojmenného románu Gillian Flynn má sice trochu pomalejší rozjezd, ale pokud vás první díl navnadil a seriálu dáte šanci, ve výsledku vás pohltí. Kdybyste stále měli pochyby, v následujících několika odstavcích se vás pokusíme přesvědčit o tom, že Ostré předměty jsou to nejzajímavější a nejtemnější, co v létě televize nabízí.

Tipy na film 16. 7. 2018 0:00 | Tipy na film

Amy Adams

5 důvodů, proč sledovat Ostré předměty © TMDB

Není pochyb o tom, že Amy Adams patří mezi nejtalentovanější herečky své generace. Ve filmovém byznysu se pohybuje už téměř 20 let a objevila se v divácky i kriticky ceněných filmech jako jsou Chyť mě, když to dokážeš, Kouzelná romance, Mistr, Špinavý trik nebo Příchozí. Za své herecké výkony má na kontě dva Zlaté glóby, ale kupodivu ani jednoho Oscara. To sice hlavní role v Ostrých předmětech nezmění, ale už nyní se šušká, že její první velká role v televizi by jí mohla přinést minimálně nominaci na cenu Emmy. A my můžeme potvrdit, že Amy Adams v Ostrých předmětech jako novinářka Camille Preaker podává nadstandardní herecký výkon. Rozervaná novinářka, která se potýká se sklony k sebepoškozování, alkoholismem a která se ještě navíc snaží rozlousknout záhadné vraždy ve svém rodném městečku, to v životě nemá jednoduché. A prapodivně odměřené vztahy s rodinou jsou jen špičkou ledovce. Amy Adams její průbojnou a komplikovanou ženskou hrdinku (jaká jiná by ženská hrdinka také měla být, ne?) doslova „sežerete i s navijákem“. Na roztomilou princeznu z Kouzelné romance si při tom ani nevzpomenete. Mimochodem, skvělá je v seriálu i Sophia Lillis (To), která hraje mladší verzi Amy Adams, a která jako by jí z oka vypadla.

Gillian Flynn

5 důvodů, proč sledovat Ostré předměty © TMDB

Asi byste nečekali, že Ostré předměty jsou autorčiným knižním debutem, ale opak je pravdou. Předtím, než se stala bestsellerem Zmizelá (a předtím, než ji v roce 2014 zfilmoval David Fincher), napsala Gillian Flynn romány Ostré předměty a Temné kouty, které oba vyšly v češtině a oba nyní také mají svou filmovou a televizní verzi. Kritici i fanoušci spisovatelky se však shodují, že právě Ostré předměty jsou to nejlepší, co kdy z její hlavy vzešlo. Seriál přitom knihu adaptuje věrně, a to nejen proto, že Gillian Flynn se podílela i na jeho scénáři. Diváci se stejně jako v knize mohou těšit na dusnou atmosféru amerického jihu a samozřejmě také na notnou dávku nejrůznějších nechutností a bizarností, v kterých se autorka doslova vyžívá, a které se bravurně podařilo přenést i na televizní obrazovku. Kniha i seriál se odehrávají v létě, ale i tak z toho chvílemi doslova mrazí.

Jean-Marc Vallée

5 důvodů, proč sledovat Ostré předměty © TMDB

Jean-Marc Vallée není v televizi žádným nováčkem. Vloni k životu na HBO přivedl adaptaci románu Liane Moriarty Sedmilhářky. A protože ho práce pro jednu z nejprestižnějších kabelovek zjevně baví (aby ne, když za Sedmilhářky dostal Emmy za režii!), do režisérského křesla se vrátil k další povedené adaptaci – Ostrým předmětům. Podobně jako u Sedmilhářek volí Jean-Marc Vallée trochu pomalejší vyprávění, které nemusí každému sednout. Příběh novinářky Camille Preaker vypráví velmi rozvláčně a zároveň formálně komplikovaně (připravte se na spoustu flashbacků), ale pokud na jeho hru plnou repetetivních jízd autem a popíjení vodky přistoupíte, ve výsledku nebudete litovat. Jean-Marc Vallée stejně jako u Sedmilhářek režíroval všech osm epizod minisérie, takže si drží precizní jednotný styl, a v tom, abyste si seriál naplno užili vás nebude absolutně nic rušit.

LCD Soundsystem

5 důvodů, proč sledovat Ostré předměty © TMDB

Pokud vás baví současný americký rock říznutý punkem a taneční hudbou, velmi pravděpodobně vás budou bavit i Ostré předměty. Hudba pro hlavní hrdinku seriálu totiž hraje poměrně zásadní roli. Když zrovna nejde po stopách tajemnému vrahovi nebo se nesnaží napravit rodinné vztahy, sáhne většinou po skladbách LCD Soundsystem. Ať už je poslouchá doma ze sluchátek nebo v autě, tato kapela jí v seriálu hrdince pomáhá vypnout a soustředit se na lepší věci, než jsou psychické problémy nebo mrtvé teenagerky v jejím rodném městě. Takže nastražte uši a nechte se unést!

HBO

5 důvodů, proč sledovat Ostré předměty © TMDB

Tohle asi bude působit jako klišé, ale fakt, že jsou Ostré předměty projektem HBO, je opravdu klíčový. Nedokážeme si totiž představit, že by adaptaci podobně temné knihy měl pod taktovkou někdo jiný. Ale mohlo to tak být, protože například už před deseti lety, tedy dva roky po vydání knihy, se kolem projektu motala režisérka Andrea Arnold (American Honey). Ta by sice jako zkušená autorka projektu taky mohla leccos přinést, ale nějak nám to prostě nejde dohromady. Spojení HBO, režiséra Jeana-Marca Valléeho a kvalitní knižní předlohy se nicméně už od loňských Semilhářek ukazuje jako doslova Boží trojice, která znamená kvalitu. A zrovna na „quality TV“ je HBO zkrátka expert.

Náš tip

Pokud vás Ostré předměty baví a chtěli byste se podívat na něco podobného, chybu neuděláte zmíněnými Sedmilhářkami. Na silnou ženskou hrdinku narazíte i v na Oscara nominovaném filmu Divočina, který také režíroval Jean-Marc Vallée. Pokud byste se v létě raději uvrtali do nějaké knihy, chybu rozhodně neuděláte, když sáhnete po jakémkoliv románu Gillian Flynn. Pokud máte například rádi Chladnokrevně od Trumana Capoteho, jsou pro vás jako dělané autorčiny Temné kouty.

© TMDB

Ostré předměty

Sharp Objects | USA | 2018 | Krimi seriály | Vražda

Reportérka Camille se vrací do rodného města, aby napsala o vyšetřování vražd dvou mladých dívek. Spolu s tím se vynořuje její problematická minulost. Hrají: Amy Adams, Patricia Clarkson, Eliza Scanlen, Chris Messina, Matt Craven, Henry Czerny, Taylor John Smith

 80 %
Sledovat Online na Max  Max | české titulky | český dabing | od 9. 7. 2018
 452 zobrazení   9 se líbí
30 nejlepších nových seriálů roku 2018
30 nejlepších nových seriálů roku 2018
30.06.2018 | Tipy na film

Letošní rok je sice teprve v půlce, ale už tak se nám urodilo pěkných pár seriálových novinek. Jestli tedy rozmýšlíte, na co koukat a co si v záplavě nabídky Netflixu, HBO nebo Amazonu vybrat, tady nabízíme hned 30 zajímavých nových seriálů, kde nechybí komedie, drama, krimi, sci-fi či dokumenty. Vybrat si musí každý.

10 nejlepších filmů o boji proti drogám
10 nejlepších filmů o boji proti drogám
29.06.2018 | Tipy na film

Do kin právě vpadl další letní hit, pokračování drogové války Sicario: Soldado. Při této příležitosti jsme vybrali deset dalších snímků, ve kterých se můžete zabavit válkou policie proti drogovým kartelům.

10 letních kinohitů, které musíte vidět
10 letních kinohitů, které musíte vidět
28.06.2018 | Tipy na film

Mysleli jste, že s Avengers a Jurským světem všechny zajímavé letní filmy skončily? Naopak, letní sezóna se teprve rozjíždí a tady máte 10 filmů, které musíte do konce srpna stoprocentně vidět!

10 nejlepších filmů o dinosaurech
10 nejlepších filmů o dinosaurech
25.06.2018 | Tipy na film

Nový Jurský svět opět vládne filmovému světu a dinosauři jsou opět v módě. Pojďme se při této příležitosti podívat na desítku filmových a seriálových počinů, které by vám coby fanouškům těchto prehistorických tvorů neměli uniknout. I když jsou většinou námětem dětských filmů, vybrali jsme především ty, které jsou určeny pro náročnější diváky.