FB pixel TP pixel
8 herců, kteří předvedli nezapomenutelný comeback © TMDB

8 herců, kteří předvedli nezapomenutelný comeback

Nic není pro diváky tak zajímavé, jako když se herec dočká filmového návratu na výsluní poté, co spadl ze svého piedestalu. Hollywood je takových příběhů plný, pojďme se tedy podívat na ty, které i po letech stále rezonují.

Zajímavosti

Michael Keaton

8 herců, kteří předvedli nezapomenutelný comeback © TMDB

Michael Keaton byl na přelomu 80. a 90. let hercem s obrovským potenciálem a kdejaký producent si od něj sliboval hory doly. Vždyť hrál třeba Beetlejuice a hlavně Batmana ve filmech Tima Burtona. Jenže právě bez výstředního režiséra začala Keatonova kariéra silně ztrácet půdu pod nohama a zbytek 90. let a celé první desetiletí po roce 2000 strávil rolemi, se kterými se doma příliš nechlubíte. V roce 2014 však přišel zlom s Birdmanem, kde si Keaton zahrál roli stárnoucího herce, který se snaží nechat za sebou stín své dávné superhrdinské role. Tuto filmovou psychoterapii diváci i kritici ocenili a Keaton mohl začít opět sbírat zajímavé a hlavně vážnější role, po nichž se opět vrací k blockbusterům. Viděli jsme ho ve Spider-Man: Homecoming a na kontě má nyní i sólovku Flashe, kde se vrací jako stárnoucí Bruce Wayne. Tomu se říká zakončit kruh.

Robert Downey Jr.

8 herců, kteří předvedli nezapomenutelný comeback © TMDB

Lze vůbec nezmínit největší návrat na výsluní za poslední desetiletku? Po roce 2000 byl Robert Downey Jr. považovaný za ztracený případ a dokonalou ukázku promarněného talentu, který jasně prokázal například ve výtečném Chaplinovi. Jenže když se obsazoval první Iron Man, který měl položit základy toho, co dnes známe jako Marvel Cinematic Universe, režisér Jon Favreau vsadil na Downeyho i přes jeho letité problémy s drogami. Věřil totiž, že tato minulost může herci v roli Tonyho Starka naopak pomoci. Inu, zbytek je historie.

Mickey Rourke

8 herců, kteří předvedli nezapomenutelný comeback © TMDB

V 90. letech neexistovala žena, která by Mickey Rourkeovi nepadala k nohám. Sexy fešák z 9 a 1/2 týdne mohl mít doslova každou sukni, jenže to by nesměl být závislý na drogách a alkoholu, které ho ve spojení s plastickou chirurgií změnily k nepoznání. A to natolik, že se herec přiznal, že neměl daleko k sebevraždě. Šanci na návrat na vrchol dostal až v roce 2008, kdy hlavní roli snímku Wrestler obsazoval režisér Darren Aronofsky. Ten dal Rourkeovi šanci podmanit si roli titulního wrestlera, který nemá ideální vztah se svou odcizenou dcerou. No a světe div se, byl z toho výkon, který Rourkea vystřelil k ceně BAFTA, Zlatému glóbu a nominaci na Oscara. Poté se hned chopil padoucha v Iron Manovi 2 a stal se i členem akčních Expendables. Jenže Rourke je komplikovaná osobnost a postupně se opět propadl do marasmu. Dostane někdy opět šanci na návrat ze země filmových béček?

Marlon Brando

8 herců, kteří předvedli nezapomenutelný comeback © TMDB

Hollywoodská historie je plná hvězd, které platily za přinejmenším problematické. Jednou z nejvýraznějších je pak ikona všech ikon Marlon Brando, jehož sláva koncem 60. a začátkem 70. let silně padala ke dnu. Na kontě měl hned několik propadáků a štáby si mezi sebou předávaly informace o tom, jak nepříjemné je s Brandem pracovat. Francis Ford Coppola se ale v případě obsazování Dona Corleona v adaptaci slavné knihy Kmotr Maria Puza nevzdal a Branda do role protlačoval i proti studiu Paramount, které by v titulní roli raději vidělo Laurence Oliviera. Výsledek známe všichni. Brandův výkon v roli stárnoucího mafiána je dodnes považován za legendární a dal vzniknout dvěma pokračováním. S Coppolou pak Brando natočil ještě věhlasnou Apokalypsu, jejíž natáčení však bylo doslova peklo pekelné.

John Travolta

8 herců, kteří předvedli nezapomenutelný comeback © TMDB

John Travolta měl po Pomádě a Horečce sobotní noci skvěle rozjetou kariéru, která však v 90. letech již byla notně vyvanutá. Pak ale přišla role Vincenta Vegy a Travolta se díky ní (a Quentinu Tarantinovi) vyšvihl zpět, kde jsme si ho přáli vidět. Úspěch a kultovnost Pulp Fiction: Historek z podsvětí přihráli Travoltovi řadu dalších velkých rolí. Svou kariéru ale pompézně sestřelil poté, co natočil scientologickou blbinu Bojiště Země, po které trvalo dlouhých 7 let, než se paběrkující Travolta dokázal vrátit v parádním muzikálu Hairspray, díky němuž získal opět role, které si zasloužil. Jenže nyní už herec opět zase spíše paběrkuje a vybírá si často výstřední role. Jeho stalkerovských výkon v The Fanatic je ale skoro na hraně geniality Nicolase Cage, to zase jo.

Matthew McConaughey

8 herců, kteří předvedli nezapomenutelný comeback © TMDB

Matthew McConaughey byl roky známý hlavně díky svému sixpacku, jižanskému charismatu a ultimátní hlášce "alright, alright, alright". Když se ale jeho poslední snímky v první dekádě nového tisíciletí řadily pravidelně mezi nejhorší filmy roku a hvězdná kariéra romantického svůdce začala povážlivě upadat, udělal McConaughey zajímavý kariérní krok směrem k ambiciózním filmům. Řada lidí se smála, protože nevěřila, že by herec spojený hlavně s filmovou romantikou mohl prokázat širší rozsah. Jenže bijáky jako Zabiják Joe, Bez kalhot a Interstellar ukázaly, že v McConaugheym třímá neobyčejný talent, který byl roky pouze upozaďován. Pravděpodobně nejvýraznějším výkonem v jeho filmografii však dodnes zůstává role vyčichlého detektiva v první řadě Temného případu.

Ben Affleck

8 herců, kteří předvedli nezapomenutelný comeback © TMDB

Ben Affleck sice koncem 90. let získal Oscara za scénář k Dobrému Willu Huntingovi, jeho herecká kariéra ale začínala uvadat. A nikdy nebyla tak nízko jako po přelomu tisíciletí, kdy musel překousnout posměšky za příšerného Daredevil, Tátu na plný úvazek a hlavně tragickou komedii Gigli. Affleck se ale dokázal zmátořit poté, co vyměnil pozici před kamerou za pozici za kamerou. Jako režisér se zapsal do paměti povedenou krimi Gone, Baby, Gone, po které následovalo rovněž vydařené Město a hlavně oscarové Argo. Oceňovaný režisér se mezitím opět vrhl i před kameru, nicméně od úspěchu Arga se tak trochu hledá. Role Batmana mu v novém pojetí Zacka Snydera nevyšla podle očekávání a sólovku netopýřího muže opustil. A nepovedla se ani jeho gangsterka Pod rouškou noci. Nyní je ale Affleck po návštěvě alkoholové léčebny dost možná plný sil na další velký comeback. Přejme mu ho.

Patrick Duffy

8 herců, kteří předvedli nezapomenutelný comeback © TMDB

Asi neexistuje slavnější seriálový návrat než ten, který předvedl Patrick Duffy v roli Bobbyho Ewinga v Dallasu. Pro mladší ročníky popišme, že v polovině 80. let neexistoval větší hit než právě televizní příběh klanu Ewingů, kteří ve svém rodinném sídle Southforku kuli pikle a snažili se zničit konkurenční klan Barnesů a často i své vlastní členy rodiny. Patrick Duffy v seriálu vydržel 7 let, během kterých natočil 8 řad, na jejichž konci jeho postava hodného Bobbyho zemřela hrdinskou smrtí. Duffy se chtěl totiž v kariéře posunout dál a cítil, že nejlepší odchod bude v době největší slávy seriálu. Už o rok později se ale s chutí vrátil zpět a celá 9. řada seriálu byla posléze označena jako pouhý sen jeho seriálové manželky Pamely. Bobbyho sprchový návrat na scénu, který vymyslel producent Leonard Katzman, je dodnes naprosto legendární a asi už ho nikdy nic nepřekoná.

 751 zobrazení  
9 důvodů, proč je Henry Cavill naprosto boží
9 důvodů, proč je Henry Cavill naprosto boží
05.05.2021 12:40:00 | Zajímavosti

Kal-El, Geralt z Rivie, agent August Walker, ale také nerd a počítačový nadšenec. To všechno obsáhne herec Henry Cavill, který skutečně není prototypem člověka, kterého si představíme pod pojmem hollywoodská hvězda. A to je moc dobře, protože právě jeho nenucenost na něm mimo jiné naprosto žereme!

Loki málem Thorem: 17 hvězd Marvelu, které si téměř zahrály jinou roli
Loki málem Thorem: 17 hvězd Marvelu, které si téměř zahrály jinou roli
03.05.2021 11:30:00 | Zajímavosti

Obsazování superhrdinů není snadná činnost. Musíte se typově trefit natolik dobře, že herec unese roli v několika filmech. A musí dostat padoucha, který mu bude rovnocenným soupeřem. A nikdo není větší odborník na casting než Marvel, který často neúspěšné herce z jednoho castingu použije jinde.

35 zajímavostí o Iron Manovi, které jste nevěděli. Byl Downey první volba?
35 zajímavostí o Iron Manovi, které jste nevěděli. Byl Downey první volba?
20.04.2021 | Zajímavosti

Jon Favreau natočil snímek, kterým navždy změnil filmový svět. Jeho Iron Man posloužil jako začátek dříve nevídané série komiksových adaptací, která přerostla v obrovský sdílený vesmír. Pojďme se podívat, co zajímavého jeho tvorbu provázelo a jakých odkazů jsme se v něm dočkali.

Jak Marvel trumfne Avengers: Endgame? Víme vše a bude to velké!
Jak Marvel trumfne Avengers: Endgame? Víme vše a bude to velké!
08.04.2021 9:00:00 | Zajímavosti

Marvel Studios pod vedením Kevina Feigeho má po Avengers: Endgame velké plány a zdá se, že bychom se mohli dočkat celé řady populárních komiksových příběhů. Z Marvelu opět uniklo několik zásadních informací, které stojí za to prozkoumat.