FB pixel TP pixel
Loki málem Thorem: 17 hvězd Marvelu, které si téměř zahrály jinou roli © TMDB

Loki málem Thorem: 17 hvězd Marvelu, které si téměř zahrály jinou roli

Obsazování superhrdinů není snadná činnost. Musíte se typově trefit natolik dobře, že herec unese roli v několika filmech. A musí dostat padoucha, který mu bude rovnocenným soupeřem. A nikdo není větší odborník na casting než Marvel, který často neúspěšné herce z jednoho castingu použije jinde.

Zajímavosti 3. 5. 2021 11:30 | Zajímavosti

Sam Rockwell – Tony Stark, Iron Man

První volbou režiséra Jona Favreau byl původně živočišný herec se skvělým komediálním talentem, jehož pro roli sám oslovil. Než se však Sam Rockwell stihl dostavit na řádně vypsaný konkurz, „ukradl“ mu roli Robert Downey Jr., jenž na zkouškách přímo zazářil. Nicméně Rockwell si do MCU cestu našel hned při dvou příležitostech – jako Starkův neúspěšný konkurent Justin Hammer ve filmech Iron Man 2 2 a Marvel One-Shot: Hail To the King. A upřímně, Downeyho Stark si těžko mohl přát lepší zlý protiklad, jehož se Rockwell zhostil s energií sobě vlastní.

Tom Hiddleston – Thor

Ačkoli ve filmu Kong: Ostrov lebek dokázal, že fyzické role zvládá, přece jen není snadné představit si štíhlého herce v roli barbarsky vyhlížejícího hromovládce. Tom Hiddleston se původně ucházel o titulní roli v prvním Thorovi, nakonec na něj „zbyla“ úloha hrdinova zrádného bratra Lokiho. Ten fungoval jako hlavní padouch hned dvou filmů marvelovské první fáze, a vydobyl si takovou přízeň fanoušků, že se v marvelovkách začal objevovat pravidelně. Navzdory tomu, že v jednom z posledních uvedených filmů zemřel, dostal vlastní seriál.

Chris Pratt – Steve Rogers, Captain America

Než vedl partu mimozemských anti-hrdinů, ucházel se představitel Star-Lorda o roli symbolu dobra a amerických hodnot, Kapitána Ameriky pro film Captain America: První Avenger. Vedoucí konkurzu sice tenkrát nepřišel do role dost zralý, jeho maximální položení do role ji ale natolik zaujal, že dál sledovala jeho vývoj a nakonec herci přistála jiná vůdčí role. A tak znají fanoušci MCU Pratta jako Petera Quilla, vůdce Strážců Galaxie.

Sebastian Stan – Steve Rogers, Captain America

I když Sebastian Stan titulní roli nevyhrál, hodil se nakonec tvůrcům jako hrdinův nejlepší přítel, sidekick, protivník a pak zase sidekick Bucky Barnes, alias Zimní voják. Přeci jen, Stanův poněkud strnulý projev se víc než pro vůdce superhrdinů hodí na mnohem temnější a zádumčivější postavu. Sám nakonec v rozhovoru pro CNBC přiznal, že Bucky Barnes je pro něj mnohem lepší role, než o jakou původně usiloval.

Wyatt Russell – Steve Rogers, Captain America

Syn slavného Kurta Russella neměl s herectvím v čase castingu prvního Kapitána Ameriky tolik zkušeností a neměl ani moc sebedůvěry. Podle svých slov si na konkurz přišel spíš jen vyzkoušet, jestli na něco takového má, než že by opravdu počítal s úspěchem. Trochu bizarním faktem zůstává, že si nakonec Kapitána Ameriku zahrál, i když trochu jiným způsobem, než čekal. Objevil se totiž jako vládou zmocněný nástupce John Walker v sérii The Falcon and the Winter Soldier, který ale Rogersův odkaz nedokáže unést a stane se antihrdinou US Agentem.

Natalie Portman a Angelina Jolie – Nataša Romanovová, Black Widow

Slušelo by se doplnit i Emily Blunt, která byla pro roli první volbou, ta však účast odmítla kvůli kolidujícímu natáčení s Gulliverovými cestami. A tak dostávaly nabídky i jiné herečky. Natalie Portman už v podobně významné franšíze byla, a mohla tak vyměnit jednu ikonickou roli za jinou. Nakonec se spokojila s rolí vědkyně Jane Foster, která se posléze stala hrdinkou ve filmu Thor: Láska jako hrom. Angelina Jolie oproti tomu měla dost zkušeností s rolemi akčních hrdinek, zejména jako Lara Croft, paní Smithová z Pán a Paní Smithovi nebo Fox z jiné komiksovky Wanted. Jolie si na svou příležitost u Marvelu musela počkat o poznání déle, a tak jsme ji viděli až v hypovaném blockbusteru Eternals oscarové režisérky Chloé Zhao.

Karen Gillan – Sharon Carter

Britská herečka, známá především ze seriálu Pán času, si původně myslela na praneteř Peggy Carterové Sharon. Roli nakonec získala Emily VanCamp, nicméně hereččina energie a okouzlující fraškovitost vedoucí konkurzu zaujala natolik, že jí přihrála roli zlostné vražedkyně Nebuly, darthvaderovské postavy ze Strážců Galaxie. Díky tomu jsme získali sympatickou záporačku a posléze anti-hrdinku, která svou eratickou řeč těla kombinuje s přiškrceným hlasem na pokraji šepotu a klidným projevem s bublající zuřivostí uvnitř.

Chadwick Boseman a Djimon Hounsou – Drax Ničitel

Budoucí Black Panther se dostavil na konkurz pro roli postavy, která je tragická i komická zároveň. Jeho projev však působil příliš vypjatě a „královsky.“ Pro roli Draxe se sice nehodil, nicméně na postavu krále Wakandy jeho výkon stačil. O roli Draxe se ucházel i Djimon Hounsou, i ten ale prohrál proti wrestlerovi s minimální hereckou zkušeností Daveu Bautistovi a spokojil se s rolí vedlejšího padoucha Koratha. Scéna, kdy Drax Koratha, zabíjí náhle nabývá na podezřelé symbolice.

Lee Pace – Peter Quill, Star-Lord

Pace vkládal do filmu Strážci Galaxie velké naděje a několikrát v médiích řekl, že scénář filmu je super a těší se, že roli získá. Roli nakonec získal Chris Pratt, nicméně Lee Pace se v jedné z nejlepších marvelovek udržel „alespoň“ jako hlavní padouch Ronan. Paradoxně dostával nejvíc za uši kvůli své jednorozměrnosti, která byla pro Marvel přinejmenším v prvních fázích MCU dost symptomatická.

Lupita Nyong’o – Nebula

Charismatická herečka má dostatečně tvrdé rysy, aby to mohla zkusit jako Thanosova adoptivní dcera a druhá hlavní zabíječka Nebula. I když roli mimozemské drsňačky nezískala, její talent jí téměř instantně vysloužil roli v zajímavém Black Pantherovi.

Michael B. Jordan – Sam Wilson, Falcon

Herec, který udělal kariéru především jako představitel Adonise Creeda ze spin-offu o Rocky Balboovi, je velkým zastáncem černých superhrdinů a nelibě nese, že v komiksech nemají menšiny tak velké zastoupení. Ale co naplat, když většina populárních superhrdinů vznikla v dobách, které zachráncům světa nebílé pleti nefandily? Jordan získal superhrdinskou roli ve špatně přijaté Fantastické čtyřce a ucházel se i o úlohu Falcona. Tu nakonec získal Anthony Mackie, a paradoxně je otázka možnosti černých superhrdinů jedním z hlavních témat jeho seriálu The Falcon and The Winter Soldier. Jordan samozřejmě neostrouhal úplně. V Black Pantherovi si zahrál hlavního antagonistu Killmongera a svým hereckým výkonem vytvořil jednu z nejpopulárnějších složek filmu.

Oscar Isaac a Jake Gyllenhaal – Doctor Strange

Než se role mistra mystických umění zhostil Benedict Cumberbatch, měl ji původně hrát Joaquin Phoenix, jenž ji ovšem odmítl. Později se o roli ucházel i Jake Gyllenhaal, naštěstí nám ale Marvel umožnil místo toho vidět jeho Mysteria ve druhém marvelovském Spider-Manovi. Další neúspěšný kandidát, Oscar Isaac, se nám již brzy ukáže jako bývalý žoldák a současný superhrdina Moon Knight.

Rachel McAdams – Pepper Potts

Charismatická herečka Rachel McAdams se sice nestala asistentkou a následně životní partnerkou Tonyho Starka, nicméně se jí o deset let později povedlo ukořistit roli doktorky Palmerové, bývalé kolegyně a přítelkyně Doctora Strange. Její role ve výsledném filmu je víceméně podobná roli, kterou získala Gwyneth Paltrow v Iron Manovi. Nakolik bude paralela pokračovat, se uvidí ve druhém díle Doctora Strange.

Mads Mikkelsen – Malekith

Podobně na tom je i Mads Mikkelsen. Původně měl hrát vůdce temných elfů ve druhém Thorovi. Ten místy připomínal epizodu Pána času, a tak docela sedí, že hlavního padoucha tam nakonec hraje jeden z představitelů Doktora Who Christopher Eccleston. Mikkelsen se nakonec objevil jako jiný mystický padouch, a sice jako Kaecilius v Doctoru Strangeovi. Ne že by si polepšil, oba padouši jsou zhruba stejně generičtí a nevýrazní.

 16 100 zobrazení   81 se líbí
35 zajímavostí o Iron Manovi, které jste nevěděli. Byl Downey první volba?
35 zajímavostí o Iron Manovi, které jste nevěděli. Byl Downey první volba?
20.04.2021 | Zajímavosti

Jon Favreau natočil snímek, kterým navždy změnil filmový svět. Jeho Iron Man posloužil jako začátek dříve nevídané série komiksových adaptací, která přerostla v obrovský sdílený vesmír. Pojďme se podívat, co zajímavého jeho tvorbu provázelo a jakých odkazů jsme se v něm dočkali.

Jak Marvel trumfne Avengers: Endgame? Víme vše a bude to velké!
Jak Marvel trumfne Avengers: Endgame? Víme vše a bude to velké!
08.04.2021 9:00:00 | Zajímavosti

Marvel Studios pod vedením Kevina Feigeho má po Avengers: Endgame velké plány a zdá se, že bychom se mohli dočkat celé řady populárních komiksových příběhů. Z Marvelu opět uniklo několik zásadních informací, které stojí za to prozkoumat.

50+ odkazů a pomrknutí z Ligy spravedlnosti Zacka Snydera
50+ odkazů a pomrknutí z Ligy spravedlnosti Zacka Snydera
25.03.2021 | Zajímavosti

Jeden z nejočekávanějších snímků letošního roku už většina z nás viděla a zcela nepřekvapivě je plný odkazů a pomrknutí přesně tak, jak je u Zacka Snydera zvykem. V našem článku jsme si posvítili na ty nejdůležitější a přehledně je rozdělili.

Černobyl: Jak vznikla rekonstrukce jaderné katastrofy pro hit HBO?
Černobyl: Jak vznikla rekonstrukce jaderné katastrofy pro hit HBO?
20.11.2019 | Zajímavosti

Jeden z letošních seriálových hitů byl rozhodně seriál Černobyl z produkce HBO, pojednávající o okolnostech kolem havárie stejnojmenné jaderné elektrárny a bezprostředních událostech, které následovaly. Jakým směrem se tvůrci vydali, aby nám s využitím moderních technologií dokázali vyrazit dech?