FB pixel TP pixel
Apple TV+ je zklamáním. Apple mění plán a kupuje staré filmy a seriály © TMDB

Apple TV+ je zklamáním. Apple mění plán a kupuje staré filmy a seriály

Ačkoli se streamovací službě od Apple podařilo po delší době konečně získat hit v podobě krimi dramatu Defending Jacob, podle nejnovějších insiderských informací Apple začal nakupovat starší filmy a seriály, aby naplnil svůj katalog něčím divácky zajímavým. Dosavadní výsledky totiž ukazují selhání.

Streaming novinky

Aktualizováno: Apple TV+ uvede exkluzivně válečnou novinku Toma Hankse

Ve stejný den, kdy Bloomberg informoval o tom, že Apple hodlá více nakupovat starší seriálové a filmové tituly, přichází Apple s doposud největším filmovým nákupem pro Apple TV+. Za válečné drama Greyhound: Bitva o Atlantik měl studiu Sony Pictures zaplatil mohutných 70 milionů dolarů, díky kterým vyhrál studiovou aukci. Sony nezávisle financovaný snímek, který si Tom Hanks doslova napsal na tělo, zakoupilo před letošním Berlinale, po odložené květnové premiéře na červen letošního roku se však rozhodlo film raději prodat a dost možná i neprodělat další peníze. Je totiž otázkou, zda by byl z filmu v kinech hit. S nástupem koronaviru je pak jasné, že v nabitém podzimním slotu by film pravděpodobně zničila konkurence jiných studií. Uvidíme, jak se Applu investice vydaří a zda mu přivede tolik vytoužené předplatitele.

Málo obsahu, málo uživatelů

Nechceme se kasat, ale když jsme v uplynulých měsících několikrát kritizovali streamovací službu Apple TV + za nepříliš zajímavou nabídku seriálového a filmového obsahu a předvídali změny celého konceptu kvůli celkové neudržitelnosti toho stávajícího, měli jsme očividně pravdu. Podle informací agentury Bloomberg totiž nelichotivá pozice na trhu v porovnání s Netflixem, Amazonem či Disney+ otevřela konečně oči i vedení "jablečného" giganta a Apple TV+ má v brzké době nabobtnat na obsahu třetích stran. Bloomberg doslova informuje, že Apple potřebuje vytvořit knihovnu filmů a seriálů, která by se konkurenci dokázala vyrovnat a zaujala by publikum, které pouze původní obsah od loňského listopadu fungující služby nepřesvědčil k předplatnému.

Apple aktuálně nabízí dle našich statistik pouze 25 pořadů, za které si měsíčně žádá 139 korun. Pro srovnání, tuzemský Aerovod nabízí za takřka totožnou sumu několik stovek filmů. Disney+ má kupříkladu v holandské nabídce téměř 900 titulů. A Netflix nabízí aktuálně na tuzemském trhu cca 5400 filmů a seriálů. Apple má navíc dlouhodobě problém, že jeho pořady nejsou divácky příliš úspěšné, když se za úspěch od listopadového startu považují vesměs jen The Morning Show, See a zmíněné drama Defending Jacob, kterému ale dle Tima Cooka pomohl hlavně koronavirus a zavření lidí v jejich domácnostech. Naopak se úplně zavřela voda nad hororovým dramatem Servant od M. Night Shyamalana či nad novou verzí Amazing Stories v produkci Stevena Spielberga. Zajímavé je, že ještě před pár dny si vedení Applu libovalo nad sledovaností. Zjevně šlo ale jen o kouřovou clonu a pokus o pozitivní PR během zákulisních prací na plánu B.

Jen 5 milionů aktivních uživatelů

Apple TV+ je zklamáním. Apple mění plán a kupuje staré filmy a seriály © TMDB

Ačkoli se Apple snažil ke své streamovací službě přilákat uživatele speciální nabídkou, kdy majitelé nových produktů značky získali předplatné na rok zdarma, dle odhadů, které Bloomberg uvádí, se tato strategie výrazně neosvědčila. Ačkoli se ke službě od listopadu přihlásilo 10 milionů uživatelů, pouze polovina službu aktivně využila. Což je nepochybně problém. Stačí se podívat ke konkureční službě Disney+ (byť výrazně rodinně zaměřené a tudíž i otevřenější mainstreamu), která 10 milionů uživatelů nastřádala za jediný den jen při spuštění ve Spojených státech. Apple navíc svou službu spustil globálně ve všech zásadních regionech a neexpanduje postupně jako to činí Disney, který má aktuálně 50 milionů uživatelů a to začínal na stejné startovací listopadové čáře.

Bloomberg bohužel neuvádí, které filmy či seriály Apple v uplynulých týdnech pro Apple TV+ zakoupil či hodlá zakoupit, důrazně však zmiňuje, že se má jednat o starší typy pořadů. Nikoli velké novinky či megahity minulosti (jako například Přátelé), které si velké hollywoodské ryby chystající vlastní streamovací služby (viz. blížící se HBO Max) budou chtít držet pro sebe. Problémem pro Apple je bezpochyby i jeho matoucí branding, kdy na jedné straně nabízí Apple TV+ jako službu se svým exkluzivním obsahem a na druhé nabízí uživatelům klasickou Apple TV, která má obsah třetích stran dostupný ke koupi či půjčení díky spolupracím s televizními stanicemi či hollywoodskými studii. Je tedy otázkou, zda by společně s nákupy starších licencí pro Apple TV+ neměl Apple zauvažovat i nad změnou brandingu, či provázání obou služeb. Ostatně na příkladu českého Aerovodu vidíme, že lze na jedné platformě provozovat SVOD (neomezené přehrávání katalogu za předplatné) i TVOD (obsah služby dostupný za individuální poplatek v podobě zakoupení či půjčení).

 1 347 zobrazení   29 se líbí
Obraz, za který jste zaplatili. Netflix vrací kvalitu streamu do normálu
Obraz, za který jste zaplatili. Netflix vrací kvalitu streamu do normálu
14.05.2020 10:00:00 | Streaming novinky

Od března omezil Netflix na žádost EU datový tok svého streamu. Podle informací mnoha zákazníků napříč celou Evropou to vypadá, že se situace pomalu ale jistě vrací k předkoronavirovému období.

Apple TV+ se daří. Minisérie Defending Jacob se stala rekordní
Apple TV+ se daří. Minisérie Defending Jacob se stala rekordní
11.05.2020 | Streaming novinky

CEO společnosti Apple Tim Cook při vyhodnocování čtvrtletních výsledků technologického giganta zmínil i stav streamovací služby Apple TV+. Podobně jako u konkurence měla karanténa na výkon televize pozitivní dopad.

Disney vs. korona: 2. řadu Mandaloriana letos v Česku legálně neuvidíme
Disney vs. korona: 2. řadu Mandaloriana letos v Česku legálně neuvidíme
06.05.2020 14:00:00 | Streaming novinky

Nový šéf Disney oznámil další rozšiřování streamovací služby Disney+. Česká republika se letos s největší pravděpodobností nedočká. Za vším samozřejmě hledejte koronavirus.

Vyproštění trhá rekordy Netflixu, uvidí ho 90 miliónů předplatitelů
Vyproštění trhá rekordy Netflixu, uvidí ho 90 miliónů předplatitelů
03.05.2020 12:00:00 | Streaming novinky

Akční film Vyproštění, který měl na Netflixu premiéru před týdnem a půl, je pro Netflix velkým hitem. Představitel hlavní role, Chris Hemsworth, aktuálně sdílel se svými fanoušky informaci, že si jeho film pustí 90 miliónů předplatitelů. To je zatím největší číslo pro původní Netflix film či seriál. Jaké je další pořadí a jak Netflix tyto čísla počítá?