FB pixel TP pixel
Disney vs. korona: 2. řadu Mandaloriana letos v Česku legálně neuvidíme © TMDB

Disney vs. korona: 2. řadu Mandaloriana letos v Česku legálně neuvidíme

Nový šéf Disney oznámil další rozšiřování streamovací služby Disney+. Česká republika se letos s největší pravděpodobností nedočká. Za vším samozřejmě hledejte koronavirus.

Streaming novinky 6. 5. 2020 14:00 | Streaming novinky

Plán rozšíření Disney+ se mění

Pokud jste dříve bedlivě sledovali Disneyho plán na uvedení Disney+ v nových teritoriích, jistě vám neušlo, že se některé dosavadní termíny přesunuly o jeden kvartál. Je tedy jasně patrné, že odložení rozšiřování Disney+ je zasaženo koronavirem a studio vše posouvá kvůli pandemické situaci dále do budoucna. Pro Českou republiku to je samozřejmě smutná zpráva, neboť je víceméně jasné, že letos Disney+ do tuzemska nedorazí a start služby se dá očekávat nejdříve na jaře roku 2021. Pokud jste tedy doufali, že druhou řadu Mandaloriana již uvidíte legální cestou na jeho exkluzivní platformě, máte bohužel smůlu.

Disney vs. korona: 2. řadu Mandaloriana letos v Česku legálně neuvidíme © TMDB

Zamrzí to dvojnásob, protože Disney vidí ve streamování obsahu budoucnost a vzhledem k současné situaci dokonce zvažuje, že fantasy Artemis Fowl, která byla z kin přesunuta exkluzivně na Disney+ s premiérou 12. června, mohou v budoucnu následovat další filmy, které najdou svou cílovou skupinu diváků spíše online než v kinech. Chapek potvrdil, že uvádění filmů do kin je pro Disneyho zásadní, nicméně hodlá více vyhodnocovat potenciál svých filmů a nebude váhat s jejich nasazováním online.

Kina prioritou, další filmy ale mohou jít přímo na Disney+

Sázka na kina je samozřejmě dobrou zprávou pro kinaře. Ostatně jen za poslední rok Disney v kinech utržil okolo 13 miliard dolarů, z čehož v podstatě polovina šla kinařům. A po koupi studia 20th Century Fox má aktuálně zhruba 40% podíl na kinotrhu. Prvním Disneyho filmem po pandemii stále zůstává hraná adaptace Mulan, která dorazí do Česka 23. července a do USA o den později. Chapek potvrdil, že je velmi zvědavý na čísla konkurenčního filmu Christophera Nolana Tenet, jenž půjde do kin týden před Mulan. Podle vládce Disneyho studia právě Tenet ukáže, jaký dopad měla pandemie na publikum a zda je kinotrh připraven k návratu do normálu.

Potenciální přesuny filmů na Disney+ dávají pro Disneyho smysl, neboť se zastavenými natáčeními bude službě bezpochyby chybět obsah, který ani nyní není nikterak bohatý. Druhá řada Mandaloriana se sice stihla k listopadovému uvedení natočit, nicméně nově uvedený dokumentární seriál o natáčení první řady Disney+ uvádí jen po epizodách, aby množství obsahu dávkoval postupně. A očekávané seriály jako WandaVision nebo The Falcon and the Winter Soldier stojí. Chapek se navíc k tématu natáčení vyjádřil jasně. Dokud nebudou jasně stanovené bezpečnostní podmínky, kamery se prostě neroztočí. Disney je tedy zatím ve zcela opačné pozici než Netflix, který už pomalu své produkce po bezpečnostními opatřeními rozbíhá.

Disney+ překonává očekávání počtu předplatitelů

Disney vs. korona: 2. řadu Mandaloriana letos v Česku legálně neuvidíme © TMDB

Disney+ má navíc dost diváckých krků k nakrmení. Podle nejnovějších čísel má Disneyho služba 54,5 milionů předplatitelů, což je nárůst o více než 20 milionů oproti údajům v loňském listopadu. Disney tak za půl roku stihl cíl, který si předsevzal až pro rok 2024. Tedy dosáhnout 60-90 milionů předplatitelů. S rozšířením do dalších zemí už do tohoto rozptylu jistojistě vkročí, což je – ruku na srdce – neskutečný úspěch.

Disney kvůli pozastavení natáčení rovněž odložil i premiéry, které sahají až do příštího roku. Týká se to především filmů od Marvelu. Kvůli přesunu Black Widow až na 6. listopadu 2020 se snímek Eternals posunul na 12. února 2021. Shang-Chi plánovaný na toto datum se posunul na 7. května. Čímž vystrnadil pokračování Doctora Strange, jenž půjde do kin až 5. listopadu 2021. Čtvrtý Thor s podtitulem Love and Thunder kvůli těmto rošádám přijde do kin až 18. února 2022. Režisér Taika Waititi tak dostal dost času nejen na pilování scénáře, ale i na přípravu svého nově oznámeného Star Wars filmu.

Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

 1 813 zobrazení   10 se líbí
Vyproštění trhá rekordy Netflixu, uvidí ho 90 miliónů předplatitelů
Vyproštění trhá rekordy Netflixu, uvidí ho 90 miliónů předplatitelů
03.05.2020 12:00:00 | Streaming novinky

Akční film Vyproštění, který měl na Netflixu premiéru před týdnem a půl, je pro Netflix velkým hitem. Představitel hlavní role, Chris Hemsworth, aktuálně sdílel se svými fanoušky informaci, že si jeho film pustí 90 miliónů předplatitelů. To je zatím největší číslo pro původní Netflix film či seriál. Jaké je další pořadí a jak Netflix tyto čísla počítá?

Trollové jsou prvním online trhákem, tržby jsou už 100 miliónů dolarů
Trollové jsou prvním online trhákem, tržby jsou už 100 miliónů dolarů
29.04.2020 9:00:00 | Streaming novinky

Zatímco pro většinu studií je kvůli současné korona krizi uvádění filmů online taková z nouze ctnost, Universalu se podle všeho sázka na VOD vyplácí. Tržby z prodejů filmu Trollové: Světové turné jsou za pouhé tři týdny 100 miliónů dolarů, což vzhledem k jiným pravidlům dělení zisků než v kině, je pro studio zásadní výhra. Pojďme se podívat proč.

Disney+ mění pravidla VOD. Poslední Star Wars uvede o 2 měsíce dříve
Disney+ mění pravidla VOD. Poslední Star Wars uvede o 2 měsíce dříve
27.04.2020 17:00:00 | Streaming novinky

Streamovací služba Disney+ si skutečně neláme hlavu se zaběhlými pravidly ohledně distribuce VOD. Po Ledovém království 2 a Frčíme uvede s předstihem i závěr Skywalker ságy.

Pán tygrů už je populární jako Stranger Things. Co to znamená pro Netflix?
Pán tygrů už je populární jako Stranger Things. Co to znamená pro Netflix?
26.04.2020 12:00:00 | Streaming novinky

Kvartální výsledky Netflixu přinesly jako obvykle zajímavé informace ohledně sledovanosti pořadů. Největším překvapením je, že Netflixu vychází sázka na levné pořady typu dokusérií a reality show.