FB pixel TP pixel
Avatar 2 konečně dorazil na Disney Plus. Slíbené bonusy jsou zklamáním © 20th Century Studios

Avatar 2 konečně dorazil na Disney Plus. Slíbené bonusy jsou zklamáním

Dlouho očekávaný sci-fi snímek režiséra Jamese Camerona vstoupil den před Mezinárodním dnem oceánů na streamovací službu Disney Plus. Pokud ale doufáte, že divácké čekání hollywoodské studio nějak výrazně vynahradí, jste na omylu. Film ale vypadá a zní úžasně.

7. 6. 2023 16:05 | Filmové novinky

Druhý Avatar vstupoval do světových kin 15. prosince, takže trvalo půl roku, než jsme se konečně dočkali uvedení na streamovací službě Disney Plus. Kdo si na SVOD počkat nechtěl, ten měl samozřejmě již dříve možnost zhlédnout snímek online na TVOD platformách. Kupříkladu iTunes dokonce nabízí 3 hodiny bonusových materiálů, které sledují vznik očekávaného Cameronova pokračování poměrně detailně. Bonusové materiály slíbil Disney i pro uvedení na své platformě, jejich rozsah je ale spíše zklamáním.

25 minut bonusů, film má ale dabing

Disney totiž pojal bonusové materiály jako lákadlo na ostatní online releasy, a tak dostanete pouhý zlomek toho, co James Cameron a jeho tým o natáčení snímku pořídili. Jedná se o tři dokumenty, které zhlédnete za zhruba 25 minut a které ani nejsou v sekci bonusů u samotného filmu. Musíte si je dohledat samostatně nebo přes záložku „navrhované“. 9 minut dlouhý segment Building the World of Pandora pojednává o tom, jak Cameron přistupuje k vytváření fikčních světů. 10 minut dlouhý bonus Capturing Pandora zase sleduje vývoj technologie Motion Capture a práci se záznamem hereckých výkonů. Dokument Stunts má pak pouhých 5 minut a uvidíte v něm, nejen Cameronovu slavnou důslednost, ale i bláznivé sekvence natáčené pod vodou, kde si herci často sáhli na dno svých možností. Materiály jsou bezpochyby příjemné, jedná se ale skutečně pouze o zlomek toho, co druhý Avatar může a co hlavně nabízí za větší peníze na jiných platformách. Disney tak posílá divákům jasný vzkaz - Disney Plus není pro fajnšmekry, kteří chtějí od filmu a jeho vydání maximum. Ti si musí připlatit buď za digitální verzi na TVODu nebo za Blu-ray. Nikoliv však v Česku, kde kupříkladu vůbec nemá vyjít UHD Blu-ray verze kvůli Disneyho dlouhodobé strategii ošizovat východoevropský trh, do něhož nás řadí.

4K verze filmu je na Disney Plus naštěstí dostupná, přičemž nechybí certifikace Dolby Vision a Dolby Atmos. A ano, film vypadá a zní naprosto skvěle. Dokonce i když si ho pustíte jen na iPadu a AirPody. Pro fanoušky dabingu je rovněž přítomná i česká jazyková stopa. Nic to ale nemění na tom, že současný streaming stále nedokáže nabídnout takový datový tok jako UHD nosič, takže pokud chcete od druhého Avatara skutečně maximální technickou kvalitu a bonusové materiály, budete za nimi muset zamířit do zahraničí. Jelikož film není na Disney Plus dostupný ve 3D, můžete samozřejmě zapomenout i na variabilní HFR (střídání 24 a 48 snímků za vteřinu), to ale nebude dostupné ani na zahraničních Blu-rayích, které nabídnou alespoň 3D verzi. Což je ale pro většinu moderních diváků vlastně docela zbytečné, neboť 3D televizory jsou už roky v klinické smrti a tudíž si tuto kopii filmu přehraje jen zlomek potenciálních diváků.

S Avatarem to zkrátka v domácích podmínkách není a asi nikdy nebude úplně jednoduché a tu nejlepší verzi The Way of Water jste jednoduše mohli (a hlavně měli) vidět v kinech, o čemž jsem psal detailněji ve starším článku . V rámci fyzických nosičů a také také digitálního uvedení online vždy narazíte na jasné limity. Takže jde jen o to, zda chcete být limitování kvalitou samotného filmu či nabídkou doprovodných bonusových materiálů.

Zdroj: IMDb / CBM / FlatpanelsHD

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nejúspěšnější horor Netflixu pokračuje. Trailer ukazuje lidstvo v mimozemské pasti
Nejúspěšnější horor Netflixu pokračuje. Trailer ukazuje lidstvo v mimozemské pasti
07.06.2023 14:55:00 | Filmové novinky

Netflix před pěti lety ohromil diváky hororovým sci-fi snímkem V pasti, v němž se Sandra Bullock musela vypořádat s invazí podivných stvoření, která nesmíte uzřít, jinak zemřete. Streamovací obr nyní předvedl ukázku z pokračování, která naznačuje, že strach z neznámého nabere úplně nové rozměry.

Transformers 7 překvapili kritiky. Hodnocení slibují jeden z nejlepších dílů série
Transformers 7 překvapili kritiky. Hodnocení slibují jeden z nejlepších dílů série
06.06.2023 16:50:00 | Filmové novinky

Od nejnovějšího dílu ze série Transformers s podtitulem Probuzením monster se nečekalo prakticky nic. O to větším překvapením jsou dosavadní reakce, které snímek pasují na pozici jednoho z největších překvapení letošního roku a dost možná nejpovedenější film z hlavní série.

Nolanův Oppenheimer bude v Česku v nejlepší IMAX kvalitě. V Evropě jsme jediní
Nolanův Oppenheimer bude v Česku v nejlepší IMAX kvalitě. V Evropě jsme jediní
06.06.2023 15:30:00 | Filmové novinky

Novinka režiséra Christophera Nolana Oppenheimer bude exkluzivně k vidění také z IMAX 70mm filmu, který poskytuje nejlepší dostupnou kvalitu. Vhodné promítačky nabízí už pouze 30 kin na světě a Česko nebude chybět.

Netflix chystá exkluzivní událost pro fanoušky. V traileru slibuje desítky největších hitů
Netflix chystá exkluzivní událost pro fanoušky. V traileru slibuje desítky největších hitů
06.06.2023 14:55:00 | Filmové novinky

Netflix konečně odhalil datum nejnovější události pro věrné fanoušky a předplatitele TUDUM, během níž odhalí své největší hity letošního roku. Kromě Zaklínače bychom měli dostat nové informace o chystaných hitech jako Cobra Kai, Stranger Things 5 nebo sci-fi Zacka Snydera Rebel Moon. Poprvé bychom měli uzřít i materiály z nové adaptace fantasy Poslední vládce větru.