FB pixel TP pixel
Netflix vyfasoval cenu za nejhorší film roku. Facku si nadělili i organizátoři © Netflix

Netflix vyfasoval cenu za nejhorší film roku. Facku si nadělili i organizátoři

Jako již tradičně se před vyhlášením Oscarů udílely i ceny za nejhorší filmy uplynulého roku neboli Zlaté maliny. Tentokrát nebyl rozhodně ušetřen Netflix, který to slízl za svůj kontroverzní životopis Blondýnka. Organizátoři ale prokázali nečekanou míru sebereflexe.

12. 3. 2023 15:00 | Filmové novinky

43. ročník Zlatých malin nebo Razzies je u konce a oproti nominacím organizátoři prokázali alespoň trochu sebereflexe a nepustili se do vyloženě absurdního oceňování. Tedy s čestnou výjimkou ceny pro Nejhorší film, který získala Blondýnka od Netflixu. Fikční životopis Marilyn Monroe v hlavní roli s Anou de Armas uvedl v loňském roce Netflix a režisér Andrew Dominik (ten dostal cenu i za Nejhorší scénář) film pojal primárně jako pojednání o mužské toxicitě Hollywoodu a rodinných traumatech ikonické herečky. Narazil tak u mnoha diváků kvůli nekompromisnímu přístupu ke zneužívání blonďaté sexbomby v podstatě každým, s kým přišla během své kariéry do styku. O nejhorší film roku se samozřejmě při objektivním posuzování vůbec nejedná, naopak Blondýnka patří mezi nejzajímavější tituly, které Netflix v posledních měsících uvedl, ocenění se však dá pochopit, neboť odpovídá silné společenské reakci, která byla s výjimkou ústředního hereckého výkonu primárně zamítavá. Mohlo by se tak klidně stát, že zatímco Blondýnka získá cenu za Nejhorší film, Ana de Armas by mohla vyhrát Oscara za nejlepší herecký výkon. To je ale spíše utopie.

Sebereflexe po kontroverzní nominaci

Organizátoři ale mile překvapili tím, že nakonec jako vítěze Nejhorší herečky nevyhlásili nikoho jiného než sebe. Zlaté maliny totiž byly hojně kritizované poté, co do nominací zahrnuly pouze dvanáctiletou Ryan Kieru Armstrong z filmu Žhářka. Její nominace byla po ostré reakci médií a populace stažena, nakonec si ale organizátoři řekli, že místo vyhlášení jiného vítěze bude lepší PR stunt, v němž cenu dostanou za svůj otravný nevkus a nesoudnost oni sami. Za tohle docela klobouk dolů.

Nejhorším hercem se naopak stal Jared Leto za svůj absurdní výkon v komiksové blbině parazitující na Spider-Manovi Morbius, Tom Hanks vyfasoval cenu za Nejhorší vedlejší mužský výkon v Elvisovi, přičemž v ženské kategorii zvítězila Adria Arjona, která elegantně doplnila Leta při jeho výhře. I ona totiž cenu dostala za tragického Morbia. Nejhoršími režiséry jsou Machine Gun Kelly a Mod Sun za snímek Good Mourning. Nejhorším remakem nebo pokračováním je pak Disneyho Pinocchio (mohly by ty jeho hrané remaky konečně přestat?). Naopak Colin Farrell se podle Zlatých malin vykoupil výkonem ve snímku Víly z Inisherinu za svůj (prý špatný) výkon z roku 2004 ve filmu Alexander Veliký. Zlaté maliny jsou zkrátka tak trochu (hodně velká) komedie.

Zdroj: Reuters

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Netflix chystá vlastního Johna Wicka. Trailer slibuje brutální akční řežbu
Netflix chystá vlastního Johna Wicka. Trailer slibuje brutální akční řežbu
12.03.2023 14:15:00 | Filmové novinky

Nová kapitola akční ságy John Wick zamíří do kin již 23. března, na další akční šlehu ale naštěstí nebudeme muset čekat příliš dlouho. Netflix ji totiž přinese jen o týden později a první ohlasy mluví o další povedené žánrové zábavě s nájemnými zabijáky.

Netflix drtí už čtyři české filmy. Nečekaně se vyšvihla i další novinka
Netflix drtí už čtyři české filmy. Nečekaně se vyšvihla i další novinka
10.03.2023 17:15:00 | Filmové novinky

Český úspěch na Netflixu pokračuje a aktuálně už v jeho TOP 10 nejsledovanějších titulů najdeme hned čtveřici snímků. Naopak se přestává dařit původním snímkům Netflixu, které v posledních době nejsou příliš atraktivní a rychle mizí ze zájmu diváků.

Prehistorický Predátor se vůbec nepovedl. Nové sci-fi kritici naprosto ztrhali
Prehistorický Predátor se vůbec nepovedl. Nové sci-fi kritici naprosto ztrhali
10.03.2023 15:45:00 | Filmové novinky

Očekávaný sci-fi survival 65 v hlavní roli s Adamem Driverem bude mít v našich kinech premiéru již příští týden. V zámoří již vyšly první kritické reakce, které film bohužel příliš nechválí. Co se konkrétně nepovedlo?

Češi zkouší vlastní Prcičky. Seriálová novinka připomíná i teenagerský hit Netflixu
Češi zkouší vlastní Prcičky. Seriálová novinka připomíná i teenagerský hit Netflixu
09.03.2023 18:40:00 | Filmové novinky

Streamovací služba Voyo se snaží neustále přijít s novými formáty, které by podpořily její úspěšný růst. Po zábavných soutěžích Superlov a Pohlreichův souboj restaurací přichází nový seriál pro teenagery Sex O’Clock, který míří na cílovou skupinu fanoušků fenoménu Prci, prci, prcičky či netflixovského hitu Sexuální výchova.