FB pixel TP pixel
Potvrzeno! Bratrstvo neohrožených a další hity HBO míří na Netflix. Dohoda však není dokonalá © HBO Max

Potvrzeno! Bratrstvo neohrožených a další hity HBO míří na Netflix. Dohoda však není dokonalá

Nová dohoda mezi Warner Bros. a Netflixem, jejíž součástí je prodej licencí nejúspěšnějších seriálů HBO, právě začala. Řadu fanoušků ale rozčiluje nejednotnost v zakoupených licencích.

Streaming novinky

Před pár týdny jsme upozorňovali, že kvůli nepříznivé ekonomické situaci, jíž čelí mediální skupina Warner Bros. Discovery, dochází v rámci streamingu k zásadním a do nedávna nevídaným věcem. Málokdo si například před pár lety uměl představit, že by se streamovací a kabelová stanice HBO někdy zbavovala exkluzivity svých originálních seriálů, navíc těch výkladních. Nejprve však v Evropě prodala některé své pořady platformě Skyshowtime (Medvědín, Zpřítomnělí), poté v USA licencovala na FAST platformy (zdarma s reklamou) seriály jako Westworld či Vychováni vlky. A nedávno vyšlo najevo, že hlavouni HBO podobný obchod rozjednali i se svým největším konkurentem Netflixem.

Prvním seriálem, který je nyní oficiálně k dispozici ke streamování na Netflixu a stvrzuje tak uzavřenou licenční smlouvu, je cenami ověnčený seriál Nesvá. V dohledné době by se v katalogu největšího streamera měly objevit také jedny z největších a nejúspěšnějších titulů HBO jako Bratrstvo neohrožených, Pacifik, Odpočívej v pokoji nebo Hráči. Oblíbený upíří seriál True Blood, který se v současné době také streamuje na Hulu, bude k dispozici předplatitelům Netflixu mimo USA. S čímž se pojí další důležité informace ohledně dohody mezi HBO a Netflixem.

Co-exkluzivita a dohoda jen pro určité regiony

Jak jsme si sami ověřili, služba HBO (respektive Max) si zachovala svá práva, takže půjde o tzv. co-exkluzivní dohodu, kdy budou tituly dostupné na Netflixu i na Maxu. A ano, zatím se bohužel zdá, že s výjimkou True Blood je dohoda vázaná pouze na Spojené státy a do zbytku světa se ostatní seriály prozatím nechystají, což už nyní na sociálních sítích nelibě nesou fanoušci z regionů, kde seriál Nesvá dostupný není. Netflix totiž o detailech regionálních práv neinformoval a na svém twitterovém účtu Nesvou de facto oznamoval jako globální release. Zklamání řady diváků je tak nemalé. Vzhledem k licencování upírského fenoménu True Blood mimo USA je ale možné, že jiné seriály budou do zbytku světa směřovat také, případně může být dohoda upravena. Už aktuální situace je velkým průlomem v dosavadních streamovacích válkách a nalomením dlouholeté snahy služby separovat exkluzivními tituly. Připomeňme rovněž, že licencování titulů bylo pro HBO i další mediální společnosti v minulosti běžnou záležitostí a právě až po rozpoutání streamovacích válek začali všichni stahovat své pořady na své platformy. Takže se vlastně pomalu a oklikou vracíme k původnímu osvědčenému modelu.

Zdroj: Variety

Hra na oliheň vydělala Netflixu přes 900 milionů dolarů. Tvůrce seriálu oškubal
Hra na oliheň vydělala Netflixu přes 900 milionů dolarů. Tvůrce seriálu oškubal
30.06.2023 16:00:00 | Streaming novinky

Seriálový thriller Hra na oliheň se stal obrovským světovým hitem, který dle odhalených interních dokumentů Netflixu zvýšil hodnotu společnosti o stovky milionů dolarů. Autor seriálu ovšem na odměnách nedostal téměř nic.

Netflix mění metriky sledovanosti. Stranger Things už nejsou nejsledovanějším seriálem
Netflix mění metriky sledovanosti. Stranger Things už nejsou nejsledovanějším seriálem
27.06.2023 16:00:00 | Streaming novinky

Streamovací gigant Netlix se rozhodl kvůli větší transparentnosti změnit svou metriku sledovanosti, která přinesla změny v tabulce nejsledovanějších pořadů.

S Dahmerem trhal rekordy, teď končí. Netflix opouští jeden z největších tvůrců současnosti
S Dahmerem trhal rekordy, teď končí. Netflix opouští jeden z největších tvůrců současnosti
22.06.2023 12:40:00 | Streaming novinky

Jednomu z největších současných televizních tvůrců Ryanu Murphymu končí pohádková pětiletá smlouva s Netflixem. Murphy však o další prodloužení zájem nemá.

HBO Max oznámilo zdražování v Evropě
HBO Max oznámilo zdražování v Evropě
15.06.2023 16:30:00 | Streaming novinky

Streamovací služba HBO Max se chystá na první zdražování v Evropě poté, co v loňském roce došlo k rebrandingu, který měl platformu nakopnout do nové budoucnosti. Nyní se evropský region připravuje na další změnu názvu, kdy ikonické HBO definitivně zmizí a zůstane pouze Max.