FB pixel TP pixel
Krize zažehnána: Disneyho spasil jediný film a není to Deadpool. Disney Plus opět zdraží © Disney

Krize zažehnána: Disneyho spasil jediný film a není to Deadpool. Disney Plus opět zdraží

Disney má za sebou pravidelné kvartální hlášení investorům, kde tasil nejnovější čísla ohledně svého byznysu. Zatímco oblast kin a VOD je pro firmu aktuálně úspěšná, v zábavních parcích strádá.

Tipy na film 7. 8. 2024 16:50 | Tipy na film

Disney po delší době slaví úspěchy. Vděčí za ně především svému zábavnímu filmovému byznysu, který se pod vedením Boba Igera konečně odráží z červených čísel i kreativních neúspěchů. Největší peckou pro hollywoodský konglomerát je aktuálně snímek V hlavě 2. Tenhle animák totiž zvládl utržit přes 1,5 miliardy dolarů a stal se nejvýdělečnějším animovaným filmem všech dob. To samozřejmě těší i vedení firmy a také investory, protože akcie Disneyho rostou.

Akcie rostou

Celkové tržby za třetí čtvrtletí vzrostly o 4 % na 23,16 miliard dolarů a provozní příjem se zvýšil o 19 % na 4,23 miliard dolarů za tři měsíce končící 29. červnem, což je třetí kvartál fiskálního roku 2024. Upravený zisk na akcii za čtvrtletí byl 1,39 dolaru, což je nárůst o 35 % oproti 1,03 dolaru ve stejném období předchozího roku. Tyto výsledky překonaly očekávání kravaťáků na Wall Streetu, protože analytici v průměru očekávali tržby ve výši 23,07 miliard dolarů a zisk na akcii 1,19 dolaru.

Úspěch V hlavě 2 nepomohl jen příjmům z kin, ale také streamovací odnoži Disney Plus. Ta nově získala 1,3 milionů nových předplatitelů a první díl V hlavě zaznamenal sledovanost více než 100 milionů zhlédnutí. V USA a Kanadě si služba polepšila o 800 000 uživatelů a aktuálně přepočítává na domáckém trhu 54,8 milionů předplatitelů. Mezinárodně pak přihazuje dalších 63,5 milionu uživatelů, což celkem činí 118,3 milionů platících uživatelů. Mezinárodní klientela však Disneymu klesla o 100 000 uživatelů a tentokrát již čísla nezahrnují Disney+ Hotstar. V prvních třech měsících letošního roku si navíc Disney pomohl dealem, kdy službu zdarma nacpal zákazníkům Spectrum TV.

Zdražení v USA

Disney aktuálně pracuje v rámci reportingu s celým svým digitálním obsahem, který zahrnuje služby Disney Plus, Hulu a také sportovní ESPN+. Tento byznys si aktuálně velmi chválí, protože ho konečně víceméně dostal do černých čísel. Tržby vzrostly o 15 procent na 6,4 miliard a provozní příjem vystoupal na 47 milionů. Před rokem byla přitom divize ve ztrátě 512 milionů dolarů. Odrážeje čtvrtletní výkyvy, segment přímého spotřebitele zábavy Disney (Disney+ a Hulu) vykázal provozní ztrátu ve výši 19 milionů dolarů (po překvapivém zisku v prvních třech měsících roku), kterou vyvážil zisk ESPN+. Disney nyní předpokládá optimistický výhled do závěrečného fiskálního období a očekává kompletní přechod do černých čísel. Napomoci má v USA také další zdražení. Předplatné Disney Plus s reklamou se zvedne z 8 dolarů měsíčně na 10. Tarif bez reklamy vzroste také o 2 dolary na 16 dolarů. Ohledně jiných regionů však zatím nepadlo ani slovo.

Naopak v televizním byznysu se Disneymu stále nedaří a tržby z reklamy poklesly o 7 procent. Na domácím trhu pak klesly i příjmy ze zábavních parků, přičemž hezký není výhled ani mimo USA. Ve Francii příjmy komplikuje Olympiáda, která paralyzuje běžné cestování turistů, oslabení zájmu eviduje i Čína. Otázky navíc stále panují ohledně nástupce Boba Igera, jehož prodloužený kontrakt vyprší v roce 2026, už dávno měl ale být v důchodu. Iger po nahrazení Boba Chapeka zdá se vytáhl firmu z nejhoršího a nasměroval ji zpět k menšímu množství filmů, zvýšení kvality a také udržitelnějšímu byznysu, investoři však již očekávají, že brzy poznají následníka trůnu.

Deadpool přinese peníze

Disney výhledově doufá, že se bude i v následujícím kvartálu dařit. Především kina mu dávají velký příslib, neboť kinosály aktuálně ovládá megahit Deadpool & Wolverine. Očekává se, že kino-byznys bude ve čtvrtém kvartálu stejný jako ve třetím a společnost předpokládá napříč rokem 2024 profit.

Zdroj: Variety

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Nové sci-fi spektákly, válečná jatka s Cavillem a další filmy a seriály, které musíte vidět o víkendu
Nové sci-fi spektákly, válečná jatka s Cavillem a další filmy a seriály, které musíte vidět o víkendu
02.08.2024 12:50:00 | Tipy na film

První srpnový víkend je před námi a streamovací služby opět tahají z rukávu obří trumfy. Dorazil i nejnovější Batman, který navazuje na legendární animovaný seriál. Netflix láká na nový mysteriózní thriller a potěšeni budou i fandové sci-fi.

Zrůda z Osvětimi, mstiví špióni a další novinky (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
Zrůda z Osvětimi, mstiví špióni a další novinky (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
26.07.2024 17:36:00 | Tipy na film

Poslední červencový víkend je před námi a streamovací služby mají v rukách novou porci žhavých novinek. Kromě filmových a seriálových pecek se však mají na co těšit i milovníci sportu. Služba Max totiž spouští své přenosy olympijských her z Paříže, což může nalákat velkou porci nových předplatitelů.

Nejlepší filmy, které zmizí z Netflixu: Akčňáky, sci-fi, dobrodružné, historické a další
Nejlepší filmy, které zmizí z Netflixu: Akčňáky, sci-fi, dobrodružné, historické a další
21.07.2024 13:20:00 | Tipy na film

Netflix výrazně poodkryl výhled na končící filmy ve svém katalogu. V následujících dnech a týdnech opustí nabídku největšího streamera desítky zajímavých projektů. Vybrali jsme ty nejzajímavější, které jsme doplnili o nejzazší datum uvedení.

Akční řež, sci-fi s monstry a další novinky (nejen) na Netflixu na rozžhavený víkend
Akční řež, sci-fi s monstry a další novinky (nejen) na Netflixu na rozžhavený víkend
19.07.2024 15:00:00 | Tipy na film

Sledování streamovacích služeb už je zase radost. Nejen Netflix, ale i ostatní platformy totiž přichází v posledních týdnech se skutečně zajímavými a velkými novinkami. Nechybí zástupci akce, sci-fi, true-crime dokumentů, ale také romantiky či poctivých dramat. Zkrátka všehochuť pro každého.