FB pixel TP pixel
Disney+ vstupuje do západní Evropy. Kvůli koronaviru ihned sníží kvalitu © TMDB

Disney+ vstupuje do západní Evropy. Kvůli koronaviru ihned sníží kvalitu

Bez velkých fanfár (pokud nepočítáte odpočty na Twitteru) se streamovací služba od Disneyho rozšiřuje do západní Evropy. Doposud byla služba na kontinentě dostupná pouze v Nizozemí, které už loni v listopadu sloužilo jako testující trh pro další expanzi.

Streaming novinky

Mandalorian v čase koronaviru

Je paradoxní, že Disney+ svou expanzi po evropském kontinentě zahajuje bez výjimky na místech, která jsou aktuálně zamořena novým koronavirem. Kromě Velké Británie totiž očekávaná služba, která loni zaujala hlavně (no dobře, v podstatě pouze) seriálem ze světa Star Wars Mandalorianem, přichází i do Irska, Španělska, Německa, Rakouska, Švýcarska a Itálie. Kontroverzním krokem je dodržení stejných týdenních odstupů pro epizody, takže Mandalorian se bude vysílat v těchto zemích postupně, i když už se k divákům zřejmě mezitím dostal jinými cestami. Kromě Mandaloriana a Baby Yody si tak tyto země mohou legální cestou dopřát například novou řadu Star Wars: Klonové války a Ledové království II, které Disney+ uvádí s výrazným časovým předstihem právě kvůli koronaviru. Disney se nechal slyšet, že uvedení posunul proto, aby divákům zpříjemnil pobyt v domácí izolaci. Inu, "Into the Unknooooooown."

Start se sníženou kvalitou

Spuštění Disney+ v nových zemích mělo být původně slavnostním okamžikem. Chystala se velká zahajovací party například ve Velké Británii a s velkou slávou počítal i pařížský Disneyland, jenž je aktuálně kvůli virové nákaze uzavřený. Ostatně Francouzi si na Disney+ počkají až do 7. dubna, tamní spuštění služby bylo totiž kvůli odlehčení sítí odsunuto o 2 týdny. A ano, i Disney+ se přidává k iniciativě eurokomisaře Thierryho Bretona a dalším streamovacím službám a omezuje kvalitu svého streamování skrze snížení datového toku o minimálně 25 procent. Podle odhadů může kvůli setrvání lidí v domácnostech dojít až k 60% nárůstu sledovanosti streamovacích služeb, což dříve vyvolalo obavy o stabilitu sítí. Opatření mají trvat zhruba měsíc.

Kdy bude Disney+ v ČR?

Disney+ vstupuje do západní Evropy. Kvůli koronaviru ihned sníží kvalitu © TMDB

Rozšiřování Disney+ nicméně probíhá podle dříve zveřejněného plánu, v němž je uvedeno, že vstup do západní Evropy proběhem v rámci prvního kvartálu fiskálního roku 2020. Disney tudíž hlavní západní trhy zvládl hned, ještě mu zbývá Skandinávie, kterou má podle doplněných plánů pokrýt do konce června. Zůstává nicméně otázkou, kdy přesně se dočkáme v České republice. Disney ve svém plánu počítá s východní Evropou (ano, Disney dělí zásadně na poloviny) v rámci prvního až čtvrtého čtvrtletí fiskálního roku 2021. Dá se ovšem počítat, že Česká republika by společně například s Polskem mohla být mezi prvními zeměmi. Pokud by se tak stalo, měli bychom se Disney+ dočkat buď po Novém roce, anebo již na sklonku roku letošního. Disney totiž ve svých plánech pracuje s pojmem fiskálního období, kdy je nutné si data posunout o čtvrtletí zpět. Kromě východní Evropy má Disney v letošním a příštím roce v plánu rovněž rozšíření především do Asie. Na Latinskou Ameriku má dojít rovněž koncem roku 2020 či začátkem roku 2021.

Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

 944 zobrazení   12 se líbí
Amazon a Apple snižují kvalitu streamování po vzoru Netflixu
Amazon a Apple snižují kvalitu streamování po vzoru Netflixu
22.03.2020 13:00:00 | Streaming novinky

Další streamovací služby se přidávají iniciativě evropského komisaře Thierryho Bretona, který vyzval streamovací giganty tomu, aby omezili kvalitu streamování kvůli možnému přehlcení sítí.

Přídavek do Google Chrome vám dovolí sledovat Netflix s přáteli a chatovat
Přídavek do Google Chrome vám dovolí sledovat Netflix s přáteli a chatovat
22.03.2020 10:00:00 | Streaming novinky

Snášíte během koronavirové karantény těžce odtržení od svých kamarádů, se kterými jste chodili do kina? Nový přídavek do prohlížeče Google Chrome vám umožní sdílet zážitek s přáteli pomocí přidaného chatu přímo do Netflixu. Otestovali jsme ho za vás.

Kruh se uzavřel, i Ježek Sonic sprintuje k dřívějšímu uvedení online
Kruh se uzavřel, i Ježek Sonic sprintuje k dřívějšímu uvedení online
22.03.2020 | Streaming novinky

Vlna předčasných online premiér se tento týden přehnala Hollywoodem. S tím, jak narůstají kvůli koronaviru opatření, zavírají kina a lidé zůstávají doma v karanténě, se rozhodla všechna velká studia uvést svoje nedávné hity dříve než obvykle. Posledním z velkých studií, které na tuto vlnu naskočilo, je Paramount.

Také Disney naskakuje na vlnu, Frčíme už dnes večer přifrčí online
Také Disney naskakuje na vlnu, Frčíme už dnes večer přifrčí online
20.03.2020 15:00:00 | Streaming novinky

To, co jsme předpovídali v našich minulých zprávách o brzké digitální distribuci nedávných kinofilmů, se naplňuje. Svůj nejnovější film, pixarovku Frčíme, uvede Disney do online prodejů už dnes večer. A 3. dubna se objeví tento film na Disney+. Kdy ho uvidíme u nás? A jak to vypadá s dalšími ohlášenými novinkami online?