FB pixel TP pixel
Netflix snížil na 30 dní rozlišení svého streamování kvůli přetížení sítí © TMDB

Netflix snížil na 30 dní rozlišení svého streamování kvůli přetížení sítí

Když se koronavirus začal více šířit, spousta lidí si myslela, že bude z celého průšvihu Netflix hlavně profitovat. Teď se ale začíná ukazovat odvrácená strana pandemie, kdy Netflix brzy nebude mít originální pořady a ještě omezil kvalitu streamování.

Streaming novinky 19. 3. 2020 14:00 | Streaming novinky

Aktualitzace: Netflix omezil bitrate videa na 30 dní

Netflix se nakonec podvolil velice rychle a na 30 dní snížil kvalitu přehrávání obsahu, aby pomohl snížit tlak na internetové sítě. Má se jednat o opatření, které ulehčí sítím především v době největšího vytížení (tedy především večer). Bitrate, neboli datový tok by se měl snížit o 25 %. Bude zajímavé sledovat, jak na omezení zareagují zákazníci, kteří si platí nejvyšší 4K tarif. Než však začnete rušit své předplatné, berte v potaz, že i ze strany Netflixu a potenciálně dalších služeb se jedná o solidární ústupek ve specifické situaci. Pakliže hrozí, že by spadla celá síť, je mnohem lepší variantou snížení kvality, než celkové odpojení sítě. V tuto chvíli nejde jen o vaše pohodlí.

DŘÍVE VYDÁNO: Není důvod k panice

Zatím samozřejmě není nutné přehnaně vyšilovat. Netflix totiž k žádnému rozhodnutí nedospěl. Byl však kontaktován komisařem EU Thierrym Bretonem, který se samotným šéfem streamovací služby Reedem Hastingsem řešil, zda by nebylo možné na čas snížit kvalitu streamování na "standardní rozlišení" u pořadů, kde vysoké rozlišení není zcela nutné. Breton to potvrdil na svém Twitteru, kde zároveň vyzval uživatele, aby podobný krok podpořili. Žádost o snížení rozlišení se samozřejmě netýká jen Netflixu. Breton měl mluvit i se zástupci dalších služeb a rozhodně by situaci ulehčilo i snížení kvality přehrávání například na YouTube.

Problémem je hlavně 4K rozlišení

Datový tok streamovacích služeb se v různém rozlišení liší. Největší zátěží je samozřejmě streamování ve 4K, které může dosahovat přenosu klidně i 40Mb za vteřinu. Každé snížení rozlišení na FullHD (1080p) či SD množství přenesených dat omezuje zhruba o polovinu. Například Britové se nyní obávají přetlaku na sítích, neboť u nich zanedlouho ve 4K začne streamovat přicházející Disney+ a BBC se chystá streamovat školní výuku pro děti, které zůstaly doma. Operátor Vodafone v Británii potvrdil, že již zaznamenal třicetiprocentní nárůst využití sítě (kombinují pevnou linku a mobilní síť), zároveň však ujistil, že zatím má dost prostoru na to, aby zvyšující se využití sítě nadále zvládal bez větších problémů. Rozhodně tedy není nutné mít strach z toho, že by zničeho nic byly služby vypnuty, či zásadně omezeny. Je však možné, že se do budoucna budou muset uživatelé smířit s tím, že na čas svůj oblíbený seriál nebudou sledovat s krystalicky čistým obrazem.

Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

 1 078 zobrazení   39 se líbí
Další velký film se chystá online, Bloodshot přijde už příští týden
Další velký film se chystá online, Bloodshot přijde už příští týden
19.03.2020 8:00:00 | Streaming novinky

Co den, to nové oznámení o brzké online premiéře filmu, který měl ještě nedávno v kinech premiéru. Dalším studiem, které reaguje na aktuální karanténu a zavřená kina, je Sony. A na 23. března naplánovalo uvedení na iTunes či Amazonu pro film, kterého aktuální propad postihl zřejmě nejvíce.

Revoluce pokračuje, brzy online budou Birds of Prey a Gentlemani
Revoluce pokračuje, brzy online budou Birds of Prey a Gentlemani
17.03.2020 9:00:00 | Streaming novinky

Neuplynulo ani pár hodin a na odvážné rozhodnutí studia Universal nasadit své aktuální kinohity mnohem dříve online reaguje nově také studio Warner Bros. Na iTunes, Google Play či Amazonu se brzy objeví jejich aktuální filmy, které měly premiéru jen před několika týdny.

Přepište dějiny, kinofilmy Neviditelný nebo Lov budou online už tento pátek!
Přepište dějiny, kinofilmy Neviditelný nebo Lov budou online už tento pátek!
16.03.2020 20:40:00 | Streaming novinky

K nebývale odvážnému kroku se odhodlala společnost Universal, která stejně jako všechna další studia musí bojovat s uzavřenými sály v Evropě, Číně a nově i v USA. Odložit premiéry svých filmů už nemůže, a tak se místo toho rozhodla je nabídnout dříve online!

Koronavirus: Nastartujte VPN, Italové mají Pornhub Premium zdarma
Koronavirus: Nastartujte VPN, Italové mají Pornhub Premium zdarma
16.03.2020 | Streaming novinky

Aby Italové zvládli nastalou krizovou situaci ohledně koronaviru a nedávno vyhlášenou karanténu, rozhodlo se vedení serveru Pornhub zpestřit jim chvíle v izolaci a nabízí zájemcům prémiový obsah zdarma a bez nutnosti zadat informace z kreditní karty.