FB pixel TP pixel
Na český trh přichází nová streamovací služba. Nabídne i oscarové tvůrce © FAMU

Na český trh přichází nová streamovací služba. Nabídne i oscarové tvůrce

Širokou nabídku streamovacích videoplatforem na domácím trhu rozšíří další online služba. Ta se bude snažit nabídnout především snímky studentů a absolventů FAMU a mimo jiné i rychleji zpřístupnit jejich festivaly oceňované tituly domácímu publiku.

21. 1. 2022 7:00 | Streaming novinky

Letos to bude již 75 let od založení pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění, známé především pod svou zkratkou FAMU. K tomuto výročí se tamní vedení rozhodlo pustit se do relativně ambiciózního projektu a právě rozjelo svou vlastní streamovací platformu s názvem FAMU Films. Ta logicky nabídne především studentské a absolventské snímky, ovšem nejen ty nové, ale postupně všechny od vzniku fakulty, což zahrnuje filmy takových filmových legend, jako jsou Jan Švankmajer, Jan Němec, Věra Chytilová, Jiří Menzel, Emir Kusturica či Helena Třeštíková. Nebudou chybět ani filmy tvůrců jako Jan Svěrák, Jan Hřebejk, Jan Prušinovský, Tomáš Vorel, Olmo Omerzu či Daria Kashcheeva s předloni na Oscara nominovanou Dcerou.

I když je značně pravděpodobné, že tato nová streamovací platforma davy předplatitelů nepřiláká, své diváky si jistojistě najde. Jejím cílem má být zpřístupnění snímků svých studentů. Přestože jsou některé z nich oceňovány na zahraničních festivalech, k domácímu publiku se pak dostávají často složitě a za relativně dlouhou dobu, což by FAMU Films měl napravit. Nová služba nabídne pestré pole snímků od experimentů a dokumentů po klasické vyprávění a animaci. FAMU Films funguje v režimu předplatného a jeho cena je nastavena na rozumných 80 korun za měsíc. Pokud byste přemýšleli o dlouhodobějším využívání, nabízí se výhodnějších 800 korun za celoroční předplatné, tedy necelých 67 korun za měsíc.


Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
20 nejvyhledávanějších filmů a seriálů roku: Kdo trenduje víc než Iron Man?
20 nejvyhledávanějších filmů a seriálů roku: Kdo trenduje víc než Iron Man?
19. 1. 2022 13:00:00 | Streaming novinky

Neexistuje snad lepší místo na hledání vašeho oblíbeného filmu než Google. Na nejpopulárnějším vyhledávači lidé denně hledají různé filmy, seriály, ba dokonce franšízy. My pro vás zjistili, který film se stal vůbec nejvyhledávanějším za rok 2021.

Zaklínač má problém. Druhá řada zatím neplní představy Netflixu
Zaklínač má problém. Druhá řada zatím neplní představy Netflixu
16. 1. 2022 9:00:00 | Streaming novinky

I když má zaklínač Geralt obrovskou armádu oddaných fanoušků, zaznamenal začátek druhé série o něco vlažnější start, než se očekávalo.

Hollywoodská revoluce: Elita dá do kin komiksy a sci-fi, zbytek online
Hollywoodská revoluce: Elita dá do kin komiksy a sci-fi, zbytek online
14. 1. 2022 7:00:00 | Streaming novinky

Před několika dny jsme přinesli přehled loňských i letošních filmů, které bojovaly o pozornost v kinech, na streamingu či na obou polích zároveň. Filmová distribuce se prudce mění a změny můžeme kvůli neustále se měnícímu rozsahu pandemie čekat i letos.

Hollywoodská revoluce přichází. Tyhle filmy už letos v kinech neuvidíte
Hollywoodská revoluce přichází. Tyhle filmy už letos v kinech neuvidíte
11. 1. 2022 7:00:00 | Streaming novinky

Brzy vstoupíme do třetího roku, kdy pandemie převrátila filmovou distribuci a hollywoodská studia musela reagovat stahováním, posouváním či přesouváním filmů. Jak se jim loni dařilo, které filmy šly nakonec do kin a uspěly, které šly na streaming a jak to bude vypadat v letošním roce?