FB pixel TP pixel
První recenze Flashe: Keatonův Batman si film ukradl pro sebe © Warner Bros.

První recenze Flashe: Keatonův Batman si film ukradl pro sebe

Očekávaný blockbuster Flash dosud provázely nadšené ohlasy od celebrit i běžných diváků, kteří měli možnost film s předstihem vidět na zkušebních projekcích. První reakce kritiků ovšem jednohlasně nadšené nejsou.

8. 6. 2023 14:20 | Filmové novinky

Komiksový blockbuster Flash s Ezrou Millerem v hlavní roli, který dorazí do našich kin již příští týden, si prozatím nese pověst pecky, která by měla po průměrném druhém Shazamovi a nemastném neslaném Black Adamovi opět nakopnout filmové DC univerzum. Pochvaly zněly nejen od diváků, kteří viděli nehotovu verzi na dubnovém CinemaConu, ale také od Toma Cruise, který prý volal i režiséru Andymu Muschiettimu, aby vyjádřil své nadšení. Nyní očekávanou komiksárnu viděli i kritici a my tak můžeme porovnat, jestli sdílí stejné nadšení jako fanoušci, nebo na novinku nahlížejí střízlivěji. Jak napovídá skóre 71 % kladných reakcí na serveru Rotten Tomatoes nebo průměrná známka 6,1 bodů z 10 na Metacritic, bezvýhradná chvála se nekoná.

Většina recenzí se shoduje, že Flash je určitě dobrý a nadprůměrný komiksový biják, ale nejde o takovou pecku, jakou mnozí očekávali. Film má opravdu dobrý start a je vlastně po celou dobu dostatečně působivý, ale v druhé polovině se stává nadmíru rozmáchlým a děje se v něm příliš mnoho věcí s nadměrným počtem postav, které divák jen stěží usleduje. Celkovou rozkolísanost Flashe popisuje Matt Zoller-Seitz z RogerEbert.com: „Jde o jeden z nejpůsobivějších, ale také nejvíce frustrujících mixů éry superhrdinských blockbusterů. Flash, je zároveň promyšlený i bezradný, náročný i ubíjející.“ V rámci DC však jde o jeden z nejlepších filmů, který vzešel z post-nolanovské éry.

Většinově chválena je problémová hvězda Ezra Miller, který do každé své repliky vkládá špetku drzosti a je dokonalým hercem pro tuto roli. Hereckým vrcholem má ovšem být Batman Michaela Keatona, který se plně vžívá do role unaveného a téměř šíleného Temného rytíře a chvílemi si krade celou show pro sebe. Uznání ale dostává i Michael Shannon, který se vrací jako generál Zod, podobně jako Sasha Calle v roli Supergirl. Akce Flashe je prý působivá, ale místy ji kazí nevyrovnané vizuální efekty. Flash pak v závěru trpí klasickým syndromem komiksových filmů poslední doby – film zabředává do rutinního chaotického finálního střetu, v němž CGI přebíjí vše lidské. Přesto jde o jeden z nezajímavějších komiksových filmů poslední doby, který bychom si v kině neměli nechat ujít.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Expendables 4 v prvním explozivním traileru. Stallone zastavuje třetí světovou válku
Expendables 4 v prvním explozivním traileru. Stallone zastavuje třetí světovou válku
08.06.2023 11:15:00 | Filmové novinky

9 let od třetího dílu se Postradatelní pod vedením Sylvestera Stallona vrací, aby zastavili dosud největší hrozbu. Pokud totiž jejich mise selže, hrozí nikoli menší konflikt, ale rovnou třetí světová válka. Nebyla by to ale banda akčních důchodců, aby se výzvě nepostavila s velkými kvéry v ruce.

Nejtvrdší Avenger se po zranění zotavuje. Prozradil, jak to vidí s návratem k Marvelu
Nejtvrdší Avenger se po zranění zotavuje. Prozradil, jak to vidí s návratem k Marvelu
07.06.2023 16:50:00 | Filmové novinky

Jeremy Renner se úspěšně zotavuje ze svých zranění po srážce se sněžným pluhem a naznačuje, že Avenger Hawkeye ještě neřekl poslední slovo a nevystřelil svůj závěrečný šíp.

Avatar 2 konečně dorazil na Disney Plus. Slíbené bonusy jsou zklamáním
Avatar 2 konečně dorazil na Disney Plus. Slíbené bonusy jsou zklamáním
07.06.2023 16:05:00 | Filmové novinky

Dlouho očekávaný sci-fi snímek režiséra Jamese Camerona vstoupil den před Mezinárodním dnem oceánů na streamovací službu Disney Plus. Pokud ale doufáte, že divácké čekání hollywoodské studio nějak výrazně vynahradí, jste na omylu. Film ale vypadá a zní úžasně.

Nejúspěšnější horor Netflixu pokračuje. Trailer ukazuje lidstvo v mimozemské pasti
Nejúspěšnější horor Netflixu pokračuje. Trailer ukazuje lidstvo v mimozemské pasti
07.06.2023 14:55:00 | Filmové novinky

Netflix před pěti lety ohromil diváky hororovým sci-fi snímkem V pasti, v němž se Sandra Bullock musela vypořádat s invazí podivných stvoření, která nesmíte uzřít, jinak zemřete. Streamovací obr nyní předvedl ukázku z pokračování, která naznačuje, že strach z neznámého nabere úplně nové rozměry.