FB pixel TP pixel
Nejslavnější věta Gladiátora málem nezazněla. Crowe ji odmítal, většinou improvizoval © Paramount Pictures

Nejslavnější věta Gladiátora málem nezazněla. Crowe ji odmítal, většinou improvizoval

Gladiátor patří mezi nejpopulárnější historické filmy a novodobé klasiky. Jak už to ale u podobných filmů bývá, rozhodně nevznikal lehce. Vznik snímku ovlivnila smrt, změny scénáře i samotný Russelll Crowe.

Filmové novinky 30. 7. 2024 19:30 | Filmové novinky

Historický velkofilm Gladiátor patří mezi nejslavnější filmy nejen přelomu tisíciletí a dnes už má status naprosté klasiky žánru. Pěti Oscary ověnčený spektákl, který definitivně zacementoval Russella Crowe jako filmovou superstar, však rozhodně nevznikal snadno. Vývoj filmu poznamenaly mnohé přepisy, smrt jednoho z herců i samotný představitel hlavní role. Russell Crowe totiž nebyl zrovna nejméně problémovým mužem na place.

Studio Universal vyvíjelo Gladiátora dávno před tím, než se k režii přimotal Ridley Scott. Ten si k projektu přizval Johna Logana kvůli nutným přepisům. Když už se ale film konečně roztočil, zasáhla tvůrce další rána, když v polovině zemřel Oliver Reed, který Scottovi slavně slíbil, že nebude během natáčení pít alkohol, aby ho sice nepil během týdne, užíval si však o víkendech. Scénář se tak musel znovu upravovat, aby se Reedem natočený materiál mohl využít, což způsobilo řadu problémů pro herce, kteří najednou museli hodně improvizovat, aby napravili změny v motivacích postav.

Russell Crowe a Joaquin Phoenix museli u svých dialogů improvizovat, což občas vedlo i ke sporům se samotným Scottem. Hlavně Crowe se totiž kreativní stránky chopil hodně zhurta a aby se dostal do role, mnohdy se dostával do potyček s marockými komparzisty. Crowe také slavně odmítal slavnou větu v dialogu s Commodem: „A já se pomstím teď, nebo v příštím životě.“ Scott ale scénu nakonec přece jen natočil a zahrnul do filmu jinou hercovu improvizaci v podobě pokleknutí a modlitby před bitvou. Za ikonickým hlazením pšenice zase stojí Crowův kaskadér. Joaquin Phoenix zase stál za upravením scény, kdy povoz veze Commoda a Lucillu. Phoenix poznamenal, že v dané době ještě neexistovaly veřejné koupelny a tudíž by vůz provázel nekonečný smrad. Filmové postavy tak dostaly do rukou vějíře z čerstvých bylinek, jež jsou milým detailem.

Zdroj: Collider / Variety

Peníze snů i vlastní tryskáč. Downey obdrží za návrat k Marvelu miliardy a dárečky
Peníze snů i vlastní tryskáč. Downey obdrží za návrat k Marvelu miliardy a dárečky
30.07.2024 16:40:00 | Filmové novinky

Je to jen pár dní, co se Robert Downey Jr. vrátil k Marvelu a bylo potvrzeno, že ho uvidíme v nové záporné roli Doctora Dooma. Nyní bylo rovněž odhaleno, na jaký plat si někdejší představitel Iron Mana přijde. A jsou to samozřejmě neskutečné peníze.

Brilantní thriller se sériovým vrahem ožívá ve skvělém traileru. Zabiják Šakal je postrachem
Brilantní thriller se sériovým vrahem ožívá ve skvělém traileru. Zabiják Šakal je postrachem
30.07.2024 14:15:00 | Filmové novinky

V prosinci bude mít na streamovací platformě SkyShowtime premiéru špionážní thriller The Day of the Jackal, v němž si hlavní roli chameleonského nájemného vraha Šakala zahraje Eddie Redmayne. První upoutávka nabízí exotická prostředí, výpravnou produkci a intenzivní akci.

Mistrovské dílo a nejlepší drama roku. Oscarová novinka Netflixu má stoprocentní hodnocení
Mistrovské dílo a nejlepší drama roku. Oscarová novinka Netflixu má stoprocentní hodnocení
29.07.2024 18:20:00 | Filmové novinky

Podzim je tradičně obdobím, kdy Netflix valí na diváky své největší pecky včetně obsahu, který má ambice sbírat i nějaká ta ocenění. Do této kategorie se jistě řadí tragikomická novinka s excelentním obsazením a stoprocentním hodnocením.

Nový filmový Star Trek je špionážní sci-fi. První trailer čelí kritice fanoušků
Nový filmový Star Trek je špionážní sci-fi. První trailer čelí kritice fanoušků
29.07.2024 16:05:00 | Filmové novinky

Streamovací služba Paramount+ právě odhalila první ukázku ze svého chystaného snímku Star Trek: Section 31. V něm uvidíme hvězdnou Michelle Yeoh, která se vrací jako nemilosrdná a ambiciózní císařovna Philippa Georgiou.