FB pixel TP pixel
Gran Turismo u kritiků boduje v závodění i hercích. Recenze film cupují jinde © Sony Pictures

Gran Turismo u kritiků boduje v závodění i hercích. Recenze film cupují jinde

Od 10. srpna bude v kinech k vidění akční závodnická jízda Gran Turismo. Tato adaptace slavné herní série se pokusí napodobit úspěch letošních herních adaptací The Last of Us a Super Mario Bros. Jak se film líbil kritikům?

Filmové novinky

Po letošních divácky úspěšných videoherních adaptacích The Last of Us a Super Mario Bros ve filmu vstupuje do kin film natočený podle populární herní série Gran Turismo. Novinka vypráví příběh o chudém chlapci, jehož videoherní řidičské schopnosti ho dovedou až za volant skutečného závodního auta. Za režií snímku stojí Jihoafričan Neill Blomkamp (District 9, Elysium), který se po letech v ústraní vrací k hollywoodské velkoprodukci. Snímek již měli možnost vidět první kritici, kteří závodní novinku, ve které uvidíme Davida Harboura, Orlanda Blooma či Archieho Madekwe, hodnotí spíše jako průměrnou. Agregátor Rotten Tomatoes dosud nasbíral 44 recenzí, z nichž je kladných 59 % při průměrném hodnocení 5,4 bodů z 10. Co na snímku recenzenti chválí a jaké konkrétní výhrady k němu mají?

I když je prý outsiderský příběh Gran Turisma poměrně banální a klišovitý a ve výsledku vypráví o vstřícných korporacích, které ostatním plní sny, charizmatičtí herci dokážou svou bezprostředností z diváků vydolovat emoce. Harbour přináší vřelost a humor, Madekwe uvěřitelnou nevinnost a Bloom čiré potěšení. Jiní recenzenti jsou ale příkřejší a mluví o scénáři, který nedává smysl, neoriginalitě, neúnosně dlouhém rutinním filmu či naznačují, že Gran Turismo působí jako reklama na videohru. Jak poznamenává jeden z diváků „… snímek vypadá jako nablýskané marketingové cvičení.“ Většina recenzentů ale chválí několik závodních sekvencí, které vyvolají adrenalin a mají správnou dynamiku. Milovníci závodních filmů by tak neměli být zklamaní. Pokud ale hledáte i napínavé drama jakými byli Rivalové či Le Mans '66, u Gran Turisma jej nenajdete.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Nejhorší český film roku dorazil na Netflix. Má šanci porazit hit s Langmajerem
Nejhorší český film roku dorazil na Netflix. Má šanci porazit hit s Langmajerem
08.08.2023 18:30:00 | Filmové novinky

Na špici sledovanosti české verze Netflixu se sice stále drží romantická komedie Ostrov s Jiřím Langmajerem, nyní by jí ale mohla zatopit influencerská novinka Cool Girl!, která sice dře kvalitativní dno, už v kinech však měla více než slušnou sledovanost.

Oppenheimer demoluje nové filmy. Do pražského IMAXu nikoho nepustí
Oppenheimer demoluje nové filmy. Do pražského IMAXu nikoho nepustí
08.08.2023 16:10:00 | Filmové novinky

Christopher Nolan se snímkem Oppenheimer trefil jackpot a diváci se hrnou především do kin IMAX, kde je film dostupná nejen v digitální, ale i analogové podobě 70mm projekce. Zájem publika je natolik masivní, že IMAX potvrdil, že filmu dál věnuje naprostou exkluzivitu.

Malá mořská víla míří konečně na Disney+. Nabídne speciální obsah
Malá mořská víla míří konečně na Disney+. Nabídne speciální obsah
08.08.2023 15:30:00 | Filmové novinky

Výpravné muzikálové fantasy Malá mořská víla režiséra Roba Marshalla s okouzlující Halle Bailey v hlavní roli bude již za brzy dostupné na Disney+. Společnost s myšákem v logu právě oznámila datum uvedení.

Kevin Spacey vrací úder. Po osvobození soudem bude mít v kinech první film
Kevin Spacey vrací úder. Po osvobození soudem bude mít v kinech první film
07.08.2023 17:00:00 | Filmové novinky

Kariéra Kevina Spaceyho se po zproštění obvinění ze sexuálních trestných činů může znovu rozjet. Jako první míří do kin temný thriller o ženě, jež se stane terčem Spaceyho vydírání.