FB pixel TP pixel
Hra o trůny: 1. díl 8. řady nesmyslně spěchá a loudá se zároveň © TMDB

Hra o trůny: 1. díl 8. řady nesmyslně spěchá a loudá se zároveň

Osmá a poslední řada Hry o trůny má za sebou po téměř dvou letech a do oblak vyhecovaných očekáváních zvláštní premiéru.

Filmové novinky

Pozor! Následující řádky obsahují spoilery z 1. epizody 8. řady Winterfell

Všimli jste si nové znělky? Ta už nebrouzdá napříč celým Západozemím, ale zaměřuje se pouze na zničenou Zeď, fragmenty severu a nejvíc času a detailu věnuje Zimohradu a Královu přístavišti. První náznak toho, kde se pravděpodobně bude během finálních epizod lámat chleba.

Úvod 8. řady musí být povědomý každému, kdo někdy viděl úplně první díl Hry o trůny. Do Zimohradu pochoduje další královská výprava, jen ji tentokrát nevelí Robert a z vyvýšeného místa ji nesleduje malá Arya (Maisie Williams). Příjezd je takový, jaký jsme asi museli očekávat – kovaní Seveřané se jen tak nepokloní jižanské dceři krále, který nechal popravit jejich bývalého vládce a jeho syna. Ani když jí nad hlavou létají dva draci.

Následuje několik velkých setkání: Jon poprvé od 1. dílu potkává Brana (Isaac Hempstead-Wright) a posléze i Aryu, svého pravděpodobně nejoblíbenějšího (domnělého) sourozence. Tyrion (Peter Dinklage) má zase šanci poprvé od Fialové svatby prohodit pár slov se Sansou (Sophie Turner), která by se k němu zřejmě chovala mnohem přívětivěji, kdyby do Zimohradu dorazil sám, a ne jako pravá ruka nové královny. Už zde začíná děj místy upalovat. Třeba Arya a Ohař by si vzhledem ke své historii rozhodně zasloužili aspoň 5 minut a víc dialogu.

Hra o trůny: 1. díl 8. řady nesmyslně spěchá a loudá se zároveň © TMDB

Rozdání karet a představení hlavních postav pokračuje i na jihu v Králově přístavišti, kde Cersei vítá příjezd Eurona Greyjoye (Pilou Asbak) a Zlaté společnosti, kterým velí nová postava kapitán Harry Strickland (Marc Rissmann). Ta s sebou sice do Západozemí nedováží slíbené válečné slony, ale Euron se díky prořízlé puse a náznaku své rychle mizící trpělivosti a možné zrady dostává do komnaty i postele Cersei (Lena Headey), která opět ukazuje, že je pro své přežití a udržení moci ochotná za určitých okolností udělat opravdu cokoliv. Následuje ještě rychlé představení Bronna, který dostává možnost konečně získat svou slíbenou a dosud neobdrženou odměnu, avšak pouze pokud zajistí smrt Jaimeho (Nikolaj Coster-Waldau) a Tyriona.

Zde, téměř přesně v polovině 1. dílu, představování končí a děj náhle zařazuje pro úvod nové řady atypicky vyšší rychlostní stupeň. Pamatujete, jak jsme se těšili na to, jak Theon Greyjoy (Alfie Allen) s nově nabytým sebevědomím začne usilovat o osvobození své sestry Yary (Gemma Whelan)? Nakonec se ukázalo, že abyste se nepozorovaně dostali na vlajkovou loď nejlepší a nejobávanější flotily v celém Západozemí, stačí k tomu pár šípů a jedna sekyra. Ano, Greyjoyové se nepochybně umí na lodích pohybovat a není pro ně větší problém jakékoliv tři ukrást, ale Yara na svobodu unikla až příliš snadno.

Hra o trůny: 1. díl 8. řady nesmyslně spěchá a loudá se zároveň © TMDB

A jedeme dále. Pamatujete si na spekulace o tom, že Jon by mohl osedlat druhého draka, což bylo dle našeho úsudku prozrazeno již v jednom z teaserů? I tohle první díl dokázal během ani ne 7 minut sfouknout. Na jednu stranu je skvělé a nesmírně důležité, že se děj takto posunul, na druhou to chtě nechtě působilo (zejména pro znalé fanoušky) příliš uspěchaně a nevýznamně. Je nutné si uvědomit, že na dracích v celé Hře o Trůny vždy jezdili pouze Targaryenové. Nikoho jiného něco takového ani nenapadlo. Seriál však Jonovo první nasednutí aranžuje podobně, jako by si šel poprvé zkusit jízdu na kole.

Danny vtipkuje, že pokud drak Jona nebude chtít svézt, pravděpodobně zemře a Jon se na něj přesto neobratně škrábe, i když v tu chvíli se ještě v hlavě stále považuje za polo-Starka, který tím pádem nemá na hřbetě draka co dělat. V následující, vizuálně působivé, ale pro vývoj děje spíš nepodstatné, scéně, kdy se Jon a Daenerys prohánějí na dracích zamrzlou krajinou, pak seriál úplně zapomíná na původní důvod, proč k drakům oba vyrazili – protože nežerou a pobyt na Severu jim nesvědčí. Takže místo snahy zlepšit jejich stav (nebo přemýšlet nad tím, jak bránit Zimohrad, porazit Nočního krále nebo získat loajalitu Seveřanů) bere Daenerys svou nejcennější zbraň (pravděpodobně lehce zesláblou kvůli chladu a nedostatku potravy) na víkendovou projížďku, protože proč ne.

Hra o trůny: 1. díl 8. řady nesmyslně spěchá a loudá se zároveň © TMDB

Tady se nádech spěchu a zároveň loudavosti v díle projevuje naplno a je to škoda, protože Hra o trůny byla odjakživa skvělá v tom, že stavěla děj metodicky cihlu po cihle a uměla dějovým zvratům nechat prostor, aby mohly dýchat, rozvíjet se, nechat na sebe čekat a pak v tu nejméně očekávanou chvíli udeřit. Pokud však z 1. dílu můžeme soudit tempo celé řady, bude 6 místo tradičních 10 dílů pravděpodobně znamenat, že na jakékoliv zpomalení a uvolnění přímočarého děje do stran, kde by mohl začít dávat větší smysl, nebude čas.

Jedním z největších pozitiv prvního dílu je emotivní výkon Johna Bradleyho alias Samwella Tarlyho, který se z úst samotné královny dozvídá, že zatímco on zachraňoval jejího nejbližšího poddaného Joraha od jisté srmti, ona upalovala jeho otce i jediného bratra. I Sam však vzápětí od dějové linky dostává ránu bičem do zad a je přinucen během pár minut po tomto zjištění v kobce Zimohradu Jonovi vysvětlit, že není bastard Jon Sníh, ale pravoplatný dědic trůnu Aegon Targaryen.

Hra o trůny: 1. díl 8. řady nesmyslně spěchá a loudá se zároveň © TMDB

Třetí scéna v jediném dílu, která byla jednoznačně navržena tak, aby rychle, čitelně a bez jakýchkoliv zádrhelů posunula děj kupředu. Určitě všichni čekáte, co si myslíme o tom znamení Nočního krále na konci. Nejdříve je však nutné podotknout, že výše zmíněné akcelerace děje jsou především znamením, že nechat si tak velký objem neodvyprávěného příběhu na 6 posledních dílů byl pravděpodobně od tvůrců přinejmenším špatný odhad.

Konec prvního dílu ukazuje, že i všichni hrdinové na úplném severu stále žijí a přináší kromě nehezké smrti mladého Lorda Umbera další kruhové znamení, které za sebou Noční král pro živé zanechal. Není zdaleka prvním (s podobným obrazcem jsme se přece setkali i v úvodu úplně prvního dílu, že ano), a i zde to vypadá, že jej záměrně naaranžoval tak, aby ho lidé našli a viděli. Co tento vzkaz znamená a co se Noční král snaží těmito obrazci lidem celou dobu vzkázat? Máme vlastní teorii, o kterou se brzy podělíme, ale rádi si přečteme i váš názor v komentářích.

Sečteno a podtrženo, nádherně vypadající Trůny tak trochu podléhají tlaku toho, že jsou nyní největším seriálem na světě. Tvůrci mají očividně pocit, že nyní fanouškům něco dluží a musí jim nové informace podávat co nejvíc stroze a jednoduše. A taky že musí ponurou atmosféru načichlou všudypřítomnou smrtí, na kterou nás před premiérou tolik lákali, v pravidelných intervalech rozbíjet rádoby duchaplnými vtípky.

 921 zobrazení   43 se líbí
Jak skončí Hra o trůny? Máme pět novinek, které jste přehlédli
Jak skončí Hra o trůny? Máme pět novinek, které jste přehlédli
14.04.2019 19:00:00 | Filmové novinky

Premiéra 8. řady Hry o trůny je doslova za rohem. Ještě předtím, než se naplno ponoříme do nových dílů a nových dějových nuancí, pojďme se podívat na několik podstatných informací o úplném závěru seriálového fenoménu ze Západozemí, které v posledních dnech vypluly na povrch.

Star Wars: The Rise of Skywalker se představuje v prvním traileru
Star Wars: The Rise of Skywalker se představuje v prvním traileru
12.04.2019 19:00:00 | Filmové novinky

Na akci Star Wars Celebration v Chicagu představil JJ Abrams za účasti hlavních hvězd první trailer na devátou epizodu, jejíž název zní The Rise of Skywalker. V traileru vidíme všechny důležité postavy z předchozích dílů i návrat legendárního karbaníka Landa Calrissiana.

3 tipy, jak se na poslední chvíli zorientovat v seriálu Hra o Trůny
3 tipy, jak se na poslední chvíli zorientovat v seriálu Hra o Trůny
12.04.2019 12:00:00 | Filmové novinky

Říkali, že to vyjde „až za dva roky“ a najednou je pár dní do premiéry. Co s tím? Víme, že lidská paměť občas vynechává. Kupodivu se však dá i 7 řad seriálu dohnat celkem rychle.

Stahujete ilegálně Hru o trůny? Jde o jeden z nejrizikovějších seriálů
Stahujete ilegálně Hru o trůny? Jde o jeden z nejrizikovějších seriálů
12.04.2019 | Filmové novinky

Diskuze o amorálnosti ilegálního stahování nechme stranou. Získávat nové díly oblíbeného seriálu z temných koutů internetu je aktuálně pořádným rizikem pro vaše soukromá data a počítače.