FB pixel TP pixel
Hra o trůny: 2. díl 8. řady přináší kýžené zpomalení a připravuje na smrt © TMDB

Hra o trůny: 2. díl 8. řady přináší kýžené zpomalení a připravuje na smrt

Druhý díl Hry o trůny s názvem „A Knight of the Seven Kingdoms“ je za námi. Někteří jsou možná zklamáni, že neodhalil tolik nového děje a příběh samotný se nijak zásadně neposunul. Ve světle toho, co nás čeká, je to ale jenom dobře a buďme rádi.

Filmové novinky

Zajímá mě rovněž, jak se živí dostanou z rohu, do kterého se nyní nechali zahnat. Jak se Bran a všechny hlavní postavy dostanou ze Zimohradu, pokud Noční král zvítězí.

Pokud byl podle vás druhý díl příliš nudný a pomalý, vraťte se k němu po třetím díle, kdy budeme s velkou pravděpodobností oplakávat ztrátu hned několika postav. Anebo po úplném konci. Možná pak všichni uvidíme, že právě tady jsme měli naposledy šanci vychutnat si zajímavé a hravé interakce hlavních postav, které jsme celé ty roky tak rádi sledovali.

Hra o trůny: 2. díl 8. řady přináší kýžené zpomalení a připravuje na smrt © TMDB

Vzhledem k informacím, které nyní seriál poskytl, jsem opravdu zvědav, jak následující bitva dopadne. Bran zatím v 8. řadě ukázal, že sezení a zírání do prázdna mu jde skvěle. Neměl by proto mít problém sedět u stromu a čekat. Mám ale problém uvěřit tomu, že Noční král se prostě jen tak sám vydá k Branovi, načež jej… zabije jeho bodyguard Theon? Dokážete si představit, že by tenhle plán vyšel? Ne, musí za tím být ještě něco dalšího. Stejně jako pro živé i pro Nočního krále je po tisících let příprav v sázce příliš mnoho.

Kdo ví, možná Noční král opravdu chce jen přinést do světa lidí smrt a Bran je ideální návnadou, která by jej mohla dostat do zranitelné pozice. Již dříve jsem však napsal, že ve hře je podle mě ještě něco dalšího a Noční král chce něco víc než jen smrt, což živým naznačil svým spirálovým symbolem v prvním díle. Může chtít oběť. Muže chtít dítě stejně jako od Crastera, možná někoho s targaryenskou krví. Pokud by vás tato teorie zajímala podrobněji, koukněte sem.

Hra o trůny: 2. díl 8. řady přináší kýžené zpomalení a připravuje na smrt © TMDB

Během plánování jsme se dozvěděli několik nových informací o Nočním králi a jeho možném poslání. Postavy se domnívají, že chce Brana (Tříokého havrana) zabít, aby se zbavil všech vzpomínek lidí, a přinést do jejich světa smrt a věčnou Dlouhou noc. To je určitě jedna z možností, jen se pak musíme ptát, jak byl tedy Noční král poražen v poslední válce úsvitu (válce za úsvit), jak jej Děti země, První lidé a prorokovaný Azor Ahai zatlačili zpět za Zeď na daleký sever, aniž by jej zabili.

První tvoří Bran (Isaac Hempstead-Wright), který se dobrovolně přihlásí, že zůstane u stromu srdce a počká, až si pro něj Noční král přijde, protože už se jej pokusil získat několikrát, a navíc jej na ruce označil. To by následně mohlo poskytnout příležitost k jeho zabití. Theon (Alfie Allen), který již také dorazil do Zimohradu, se následně rozhodne jej se svými muži chránit, což opět uzavírá jeden předlouhý kruh těchto dvou postav. Druhou část tvoří de facto všichni ostatní, jejichž úkolem je zdržet nemrtvé co nejdéle mimo Zimohrad.

Všem je jasné, že porazit armádu Nočního krále v klasické bitvě na bitevním poli je v tuto chvíli nemožné. Jedinou šancí je tak pokusit se zabít samotného Nočního krále. Plán bitvy se tedy skládá ze dvou částí.

Hra o trůny: 2. díl 8. řady přináší kýžené zpomalení a připravuje na smrt © TMDB

Každý se na příchod smrti připravuje po svém, Arya (Maisie Williams) projevuje naplno své city ke Gendrymu (Joe Dempsie), Ohař (Rory McCann) a Beric popíjejí na hradbách a další skupinka popíjí u krbu, kde dochází k povýšení Brienne do rytířského stavu z rukou Jaimeho i k Podovi (Daniel Portman) notujícímu píseň, jejíž průběh možná někomu na moment oživí vzpomínku na Návrat krále a Pipina.

I druhý díl přináší další důležité znovushledání. Tormund Obrozhouba (Kristofer Hivju), Beric Dondarrion (Richard Dormer), Eddison „Edd“ Tollett (Ben Crompton) a členové Noční hlídky dorážejí do Zimohradu a oznamují, že Bílí chodci přicházejí. Tato scéna pak stanovuje rytmus pro zbytek dílu, kde vidíme, jak se celý Zimohrad připravuje na bitvu. Vidíme zátarasy, pasti, ohnivé zdi, trebuchety, dokonce i cimbuří hradeb bylo vyztuženo dračím kamenem.

Zjištění, že Jon je Targaryen, Sansa chce nezávislost, a ztráta víry ve svého pobočníka dostávají Daenerys do kompromitující pozice. Zde přichází na řadu Jorah, který ji aspoň přesvědčí, že byť už Tyrion nasekal řadu chyb, dokáže se z nich rovněž poučit, čehož byl v minulosti sám svědkem. Žádost, aby Tyrion během nadcházející bitvy zůstal v kryptě, protože je potřeba chránit jeho mysl, ukazuje, že vše je aspoň pro tuto chvíli odpuštěno.

Velká část druhého dílu ležela na bedrech postav, jejich konverzací, úsměvů a dalšího vývoje. Skoro to vypadalo, že nás tvůrci zvou, abychom si také přitáhli k ohni židli, dali si sklenku vína a jen tak s postavami klábosili o tom, co už jsme společně všechno zažili. Šlo dost možná o poslední podobný díl, protože mám silný pocit, že už si podobných scén ani humoru nadále příliš neužijeme.

Hra o trůny: 2. díl 8. řady přináší kýžené zpomalení a připravuje na smrt © TMDB

I v tomto případě se tvůrci drží zavedené šablony, jen nám tentokrát místo části dali rovnou celý díl, který nám umožňuje „vpít“ se naplno do všech postav před třetím dílem, který se celý ponese ve znamení bitvy a přežití.

Zásadní a velké epizody Hry o trůny mají zpravidla jasně daný průběh – prvních zhruba 30 minut dělá předehru bitvě nebo události. Postavy se mezi sebou baví, postupně je budováno napětí, doufáte, že přežijí, seriál vás donutí emočně do nich zainvestovat, načež se v dalších 20 minutách odehraje to zásadní.

Laciné vtípky nahradil výborný humor, viděli jsme mnoho různorodých rozhovorů, přičemž řada z nich dokončila ve vzájemných vztazích postav kruh, který se v některých případech táhl již od úplně prvního dílu. Takže ano, druhý díl je rozhodně pomalejší, ale mám pocit, že až uvidíme třetí díl, budeme si ho vážit ještě víc.

Myslím si, že je to dost možná naposledy, co máme možnost se s těmito postavami zasmát a užívat si jejich vzájemné interakce před tím, než Bílí chodci vše změní. A z tohoto pohledu odvedl druhý díl skvělou práci.

První reflexe po konci závěrečných titulků je jasná – hlavním smyslem druhého dílu bylo připravit půdu pro díl třetí, kdy nás čeká masivní bitva o Zimohrad pod režisérskou taktovkou Miguela Sapochnika (Bitva Bastardů). Proč náhle takové zpomalení po napěchovaném prvním díle?

Pozor! Následující řádky obsahují spoilery z 2. i 1. epizody 8. řady.

Hra o trůny: 2. díl 8. řady přináší kýžené zpomalení a připravuje na smrt © TMDB

Sansa ale byla částečně vychována i v Králově přístavišti, obklopená ze všech stran lží, intrikami a manipulací. A ani poté si zrovna neužívala. Kromě dospělosti tak získala i řádnou průpravu v podezíravosti a vycítění postranních úmyslů. Laskavá otevřenost Daenerys ji ani na moment nedonutila změnit své stanovisko, že Sever, který si pro sebe s „bratrem“ vybojovali zpět, by měl zůstat jejich a nepodvolovat se dalšímu králi či královně.

A právě takový vztah se pokusila začít budovat se Sansou, od které chce vidět jasné náznaky respektu. Proto se Jonově sestře pokusila ukázat svou lidskou tvář a naznačit jí, že ji chápe. Rozhodně další zajímavá scéna, kde Daenerys přiznává lásku k Jonovi i skutečnost, že tím, komu možná city trochu zaslepují mysl, je spíš ona.

Navíc se díky skvělé obhajobě Brienne (Gwendoline Christie) všichni kromě Daenerys shodli, že Jaime by neměl být za své činy z minulosti popraven. Je ale dobře, že jsme tady viděli i rezervovanější tvář Daenerys, která naslouchá svým rádcům a svému okolí, což je něco, co královna musí umět, pokud si chce vybudovat dobré vztahy se svými poddanými.

Hra o trůny: 2. díl 8. řady přináší kýžené zpomalení a připravuje na smrt © TMDB

Mimoto Daenerys očividně ztrácí, nebo minimálně nedokáže najít pevnou půdu ani jako královna. Během soudu s Jaimem (Nikolaj Coster-Waldau) zjišťuje, že Cersei (Lena Headey) na Sever nedorazí. Kvůli tomu má nyní pochybnosti i o svém pobočníkovi Tyrionovi a zároveň musí bojovat tuhle válku s mrtvými, kterou původně vůbec neplánovala, zatímco její skutečný nepřítel Cersei posiluje a připravuje se ji porazit.

Pokračování rozhovoru Jona a Dany jsme se bohužel nedočkali, protože jej přerušili Bílí chodci. Vypadá to, že celá tato záležitost nyní dostane stopku a vrátíme se k ní až ve čtvrtém díle. Protože nyní je míč na straně Daenerys. Řekne pravdu svým rádcům? Rozhodne se následně Tyrion (Peter Dinklage), že nejlepším řešením by byla svatba Jona a Daenerys, kterou navrhoval Varys (Conleth Hill)? Nebo Varys (opět) zradí a pokusí se na trůn dosadit jen Jona?

Ve druhém díle totiž mimo jiné jeho sestře přiznala, že Jona miluje. A láska ji politicky tak zaslepila, že odevzdala svou moc. Její síla pramení zejména z jejích draků, jenže Jonovi dovolila na jednoho nasednout. Chová se k němu jako k sobě rovnému, ne jako jeho královna. Nyní, když jí Jon řekl, že je Targaryen, nemá se najednou ze své pozice o co opřít. Sanse (Sophie Turner) v tomto díle rovněž přiznala, že snaha získat Železný trůn je tím jediným, co ve svém životě až dosud znala. Bude pro ni proto extrémně těžké vzdát se tohoto snu.

Hra o trůny: 2. díl 8. řady přináší kýžené zpomalení a připravuje na smrt © TMDB

Jakmile jí ale Jon řekne pravdu o Lyanně a Rhaegalovi, vidíme ihned nárůst napětí a okamžitou odmítavou reakci ze strany Daenerys, které se nelíbí fakt, že informace vzešla od Jonova nejlepšího přítele a bratra. Jon se však nenechal zastrašit a svou pozici obhájil sdělením, že je to skutečně pravda. Čekal jsem ještě argument o nepřirozené náklonnosti ze strany draků, ale i bez něj je nyní jasné, že Daenerys se rázem dostává do zranitelné pozice.

Zatímco Daenerys líčí, za jak úžasného člověka považovala Rhaegala, Jon má očividně problém udržet vážnou tvář, protože hovoří o jeho otci a on má vůbec poprvé šanci dozvědět se, jakým byl ve skutečnosti člověkem.

Nejdůležitější moment celého dílu je jasný. Jon Sníh (Kit Harington) konečně řekl Daenerys (Emilia Clarke), že je Targaryen. Napříč celým dílem se jí vyhýbal, až jej konečně odchytla v kryptách Zimohradu. Na rozdíl od podobné scény z prvního dílu byla ale tahle jiná, emotivnější, zajímavější, a tedy mnohem lepší.

 886 zobrazení   76 se líbí
Nestíháte nakoukat marvelovky před Avengers: Endgame? Máme řešení
Nestíháte nakoukat marvelovky před Avengers: Endgame? Máme řešení
22.04.2019 14:00:00 | Filmové novinky

Nakoukat 21 filmů spojených s Marvel Cinematic Universe není zrovna malé sousto. Pokud ale chcete před premiérou nových Avengers znát vše z předchozích filmů, nemusíte nutně strávit 50 hodin před televizí.

Vše, co víme o seriálech Marvelu pro Disney+. Budou provázané s filmy?
Vše, co víme o seriálech Marvelu pro Disney+. Budou provázané s filmy?
21.04.2019 12:00:00 | Filmové novinky

S premiérou Avengers: Endgame začíná Marvel odhalovat karty ohledně chystaných seriálů pro streamovací službu Disney+. A vypadá to, že komiksový gigant hodlá šlapat do plných.

Hra o trůny: Fotky k 2. epizodě ukazují Lyannu Mormont ve vlastní zbroji
Hra o trůny: Fotky k 2. epizodě ukazují Lyannu Mormont ve vlastní zbroji
19.04.2019 12:00:00 | Filmové novinky

HBO zveřejnila celkem 14 nových snímků z druhého dílu 8. řady Hry o trůny. Název epizody i její oficiální popis však zatím stále chybí.

Netflix opět natáčí v Česku, tentokrát na hradě Bouzov
Netflix opět natáčí v Česku, tentokrát na hradě Bouzov
19.04.2019 | Filmové novinky

Online půjčovna Netflix u nás sice ještě oficiálně nemá pobočku, ale to neznamená, že tu není aktivní. V posledním měsíci zrychluje přidávání nových titulků a spekuluje se, kdy k nám dorazí kompletní lokalizace. A nově u nás také točí další seriál s názvem The Letter for the King.