FB pixel TP pixel
Indiana Jones 5 mohl mít zcela jiný konec. Režisér odhalil, proč ho nepoužil © Lucasfilm

Indiana Jones 5 mohl mít zcela jiný konec. Režisér odhalil, proč ho nepoužil

Režisér snímku Indiana Jones a nástroj osudu, James Mangold, pracoval během psaní posledního dobrodružství slavného archeologa s různými verzemi příběhu. Nyní odhalil, kam jsme se mohli s Jonesem vydat v alternativním finále série.

Filmové novinky

V první řadě je potřeba říct, že pokud jste stále neviděli snímek Indiana Jones a nástroj osudu a nechcete si konec filmu vyspoilerovat, pak je nejvyšší čas tento článek opustit. Pokud vám ale prozrazení děje nevadí, anebo jste film již viděli, pak račte pokračovat ve čtení.

Indy a Archimédés

Ústředním tématem pátého Indiana Jonese je čas. Ostatně starý Indy, který právě vstupuje do penze, se těžko vyrovnává s tím, že už není mladíkem a lidé okolo něj dokonce létají na Měsíc. Proč by najednou lidi zajímala archeologie, když se dá putovat do vesmíru a zkoumat dosud neprobádané? Možnost zvrátit čas Jonesovi nabídne mechanismus z Antikythéry, který – jak se postupně ukáže – zvládne vypočítat místo a čas, kde je možné průrvou vstoupit do minulosti či budoucnosti. Přesně takto podle filmu cestoval i slavný Archimédés, který měl stroj sestrojit, přičemž nacista Voller v podání Madse Mikkelsena doufá, že se mu pomocí Antikythéry podaří vlétnout do roku 1939, zabít Hitlera a ovládnout nacistické Německo dříve, než během druhé světové války udělá řadu historických přešlapů, jež mu v ovládnutí světa nakonec zabrání.

Finále filmu pracuje s verzí, kdy se Voller ve výpočtech splete, když opomene kontinentální drift, a vlétne společně s Indym nikoliv do počátků druhé světové války, ale do sicilských Syrakus, které jsou zrovna v obležení římské armády zhruba 200 let před Kristem. Indy se dokonce setká se samotným Archimédém a poprvé tak spatří něco, o čem vždy pouze četl a znal v teorii. Není divu, že chce v minulosti zůstat a naposledy zde i vydechnout. To je mu však odepřeno a nakonec se znovu vrátí do 70. let a najde cestu ke své manželce Marion, čímž potvrdí, že minulostí žít nelze a je potřeba se v životě neustále posouvat dál.

Záchrana Hitlera

Alespoň to tvrdí režisér James Mangold, podle kterého je právě toto završení nového Indiana Jonese tím nejvíce emotivním. Zvažoval však i alternativní verzi, která by se odehrávala v roce 1939. Tato verze logicky pracovala s tím, že se Voller nepřepočítal a vše vyšlo dle jeho plánu. Padouch by se tudíž vydal zabít vůdce Třetí říše a Indy mu v tom musel ve špiónském stylu zabránit. Mangold však v rozhovorech přiznává, že nedokázal takovýto záměr uspokojivě rozepsat a dodat mu potřebné emoce. Navíc se ve filmu často mluví o rocích 1968, 1944 a právě roku 200 před Kristem, takže Mangoldovi došlo, že by nebylo špatné se nacistům ve finále vyhnout a nabídnout divákům i Indymu cestování časem do míst, jež jsme v sérii zatím nikdy neviděli. Což nepochybně dává smysl. Představa Indyho zachraňujícího Hitlera před smrtí je ale rovněž velmi zábavná a také značně campovitá.

Zdroj: Inverse / Polygon

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama  559 zobrazení   22 se líbí
Šílený Max na krvavých steroidech. Tvůrci Deadpoola baví trailerem zvráceného akčního seriálu
Šílený Max na krvavých steroidech. Tvůrci Deadpoola baví trailerem zvráceného akčního seriálu
11.07.2023 17:30:00 | Filmové novinky

Adaptace videohry, která je víceméně variací na destrukční derby, se může jevit jako velmi špatný nápad. Tvůrci ujeté komiksové komedie Deadpool se však nezalekli a přichází s post-apokalyptickým akčňákem, ve kterém řádí psychopatický klaun a lidstvo je na pokraji zkázy.

Brilantní komedie a Gosling zralý na Oscara. Barbie první diváky odrovnala
Brilantní komedie a Gosling zralý na Oscara. Barbie první diváky odrovnala
11.07.2023 17:00:00 | Filmové novinky

Už za týden se do českých kin přiřítí horká komediální novinka Barbie, ve které si hlavní roli zahrála Margot Robbie. Jejího životního druha Kena ztvárnil Ryan Gosling a podle prvních diváků je právě on zralý na minimálně oscarovou nominaci.

První fotka z Deadpoola 3 plní sny fanoušků. Wolverine má ikonický žlutý kostým
První fotka z Deadpoola 3 plní sny fanoušků. Wolverine má ikonický žlutý kostým
10.07.2023 18:20:00 | Filmové novinky

Tak se fanoušci konečně dočkali a 23 let od prvního filmu ze série X-Men dostanou drsňáka Wolverina konečně v ikonickém žlutém kostýmu a nikoliv v černé kombinéze či džínech a tílku. Herec Hugh Jackman první fotku provalil na svém Instagramu.

Netflix ruší další sci-fi seriál. Nesplnil očekávání, zakončení se nedočkáme
Netflix ruší další sci-fi seriál. Nesplnil očekávání, zakončení se nedočkáme
10.07.2023 16:10:00 | Filmové novinky

Seriálový sci-fi thriller odehrávající se v lokacích exotických ostrovů Eden vás vítá byl Netflixem po druhé řadě zrušen. Fanoušci zuří, protože seriál byl zakončen dramatickým cliffhangerem, jehož rozuzlení se nikdy nedočkají.