FB pixel TP pixel
Češi školí Netflix. Největší hit letošního roku vznikl v Česku, daří se i dalším filmům © Netflix

Češi školí Netflix. Největší hit letošního roku vznikl v Česku, daří se i dalším filmům

Pokud si myslíte, že lokální produkce nejsou pro streamovací služby zásadní, nová data vás vyvedou z omylu. České filmy jsou totiž pro Netflix velmi důležité a v rámci individuálních regionů jsou obdobně zásadní i další velké akvizice. Samotné originály Netflixu občas nestačí.

22. 3. 2023 17:40 | Streaming novinky

Pokud máte rádi české filmy a sledujete je pravidelně na Netflixu, můžete si být na 90 procent jistí, že je budete vídat i v budoucnu. České tituly totiž slaví alespoň v rámci našeho regionu nebývalý úspěch a je tudíž jasné, že streamer bude zdejší novinky i nadále pořizovat. Ještě aby ne, když nejsledovanějším filmem v Česku za letošní rok prozatím stále zůstává Jan Žižka Petra Jákla, který v hodnocení platformy FlixPatrol dosáhl dokonce lepších výsledků v rámci umístění v TOP 10 než druhá kriminálka Na nože: Glass Onion. Českou dominanci potvrzuje i třetí místo, které patří romantice Láska na špičkách, případně osmé místo pro milionkrát zremakovanou vztahovku Známí neznámí, která původně vznikla jako Naprostí cizinci.

Čtvrté a páté místo patří v rámci českého trhu vztahovce Z jiného těsta a romantice U tebe nebo u mě?. Až na šestém místě je pak historická krimi s Edgarem Allanem Poe Bledé modré oko. Celkově se do TOP 10 prvního kvartálu roku 2023 dostaly pouze čtyři novinky samotného Netflixu, zbytek spadá do akvizic. Kromě zmíněného Žižky a vztahovky Známí neznámí se umístily ještě animáky Croodsovi: Nový věk (celkové 7. místo) a Tlapková patrola ve filmu (prozatím 9. pozice).

V globálu české filmy neslaví

V rámci globálního trhu už samozřejmě Češi nemají šanci zaujmout, ostatně s výjimkou Žižky nejsou za hranicemi ani uváděni. Největším hitem roku se tak v globálním žebříčku FlixPatrolu stává pokračování kriminálky Na nože, druhé místo patří komedii U tebe nebo u mě? a třetí místo má u nás totálně prohučená komedie Máme tu ducha. Čtvrté a páté místo už zase kopíruje i český vkus, když zde najdeme Z jiného těsta a Bledé modré oko. Globálně se ale velmi daří i kriminálce Luther: Pád z nebes a norskému válečnému dramatu Narvik.

V rámci globálního trhu tak stále platí, že sázka Netflixu na původní pořady se vyplácí, v rámci individuálních regionů to ale není vždy velká výhra a často hrají velkou roli lokální produkce i akvizice jiných studií a distributorů. Pokud bychom tedy měli z aktuálních preferencí diváků něco usuzovat do budoucna, je prakticky jisté, že Netflix bude hrnout nejen české filmy pro náš region, ale také nové kriminálky (Luther!), vztahové či vyloženě romantické komedie a také válečné bijáky. A vůbec bych se nedivil, kdyby se ještě více rozjela spolupráce s Nory, kteří kromě Narviku v poslední době přinesli i úspěšný kaiju spektákl Trol, seriálový Ragnarök: Konec světa nebo historické Seveřany.

Zdroj: FlixPatrol

 2 044 zobrazení   118 se líbí
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Marvelovské seriály se odkládají. Zpoždění zasáhne i druhou řadu Lokiho
Marvelovské seriály se odkládají. Zpoždění zasáhne i druhou řadu Lokiho
20.03.2023 16:04:00 | Streaming novinky

Jak naznačují mizející data premiér chystaných marvelovských seriálů na streamovací platformě Disney+, produkční problémy v Marvelu, které se objevily na podzim, i nadále přetrvávají.

Mandalorianovi výrazně klesla sledovanost. Nejde ale o tragédii jako Andor
Mandalorianovi výrazně klesla sledovanost. Nejde ale o tragédii jako Andor
17.03.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Disney v poslední době nezažívá nejšťastnější období, což nyní potvrdila i poměrně šokující zpráva o obřím poklesu sledovanosti, který postihl úvodní díl třetí řady Mandaloriana.

Nový katastrofický sci-fi seriál je tady! Recenze chválí velkou vědeckou přesnost
Nový katastrofický sci-fi seriál je tady! Recenze chválí velkou vědeckou přesnost
16.03.2023 16:30:00 | Streaming novinky

Druhou polovinu března letos na Apple TV+ ozvláštní sci-fi seriál Předzvěsti, který svým tvůrcem a zejména obsazením dává na první pohled najevo, že míří hodně vysoko. První diváci už měli možnost osmidílnou sérii z nedaleké budoucnosti vidět.

Šéf Disneyho zkritizoval Marvel. Chystá změny a inspiruje se HBO
Šéf Disneyho zkritizoval Marvel. Chystá změny a inspiruje se HBO
15.03.2023 15:45:00 | Streaming novinky

Disneyho CEO Bob Iger se rozpovídal o budoucích krocích společnosti. Řeč přišla no nové Star Wars filmy i přehršel marvelovek. Iger nevynechal ani streamovací službu Hulu či svůj odchod do penze.