FB pixel TP pixel
Netflix investuje do obsahu v roce 2020 mohutných 17 miliard dolarů © TMDB

Netflix investuje do obsahu v roce 2020 mohutných 17 miliard dolarů

Netflix se chystá na zveřejnění ekonomických výsledků za poslední kvartál roku 2019. Již nyní je ale jasné, že v investicích do obsahu polevovat nebude.

Streaming novinky

Meziroční nárůst o 2 miliardy

S informacemi o letošních investicích Netflixu přišla analytická společnost z Wall Streetu BMO Capital Markets. Ta odhaduje, že Netflix v letošním roce napumpuje do obsahu své služby 17,3 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 2 miliardy. A ani do budoucna by se investice snižovat neměly. Podle odhadů by se investiční náklady Netflixu měly do roku 2028 vyšplhat až na 26 miliard. Analytik BMO Dan Salmon zároveň k predikcím dodává, že profesionálové příliš nesouhlasí s termínem streamovacích válek, z nichž vzejde pouze jediný vítěz. Podle Salmona se očekává, že na piedestalu zůstane hned několik služeb, které diváky zaujmou.

Netflix investuje do obsahu v roce 2020 mohutných 17 miliard dolarů © TMDB

Většina rozpočtu na obsah streamovací služby má podle analytiků padnout na původní tvorbu Netflixu, která se v posledních letech ukazuje jako klíč pro většinu současných VOD služeb. Ostatně Netflix tuto strategii uplatňuje i ve svých algoritmech, kdy původní obsah výrazně upřednostňuje na úkor licencovaných filmů a seriálů. Nedávno Netflix oznámil několikaletý kontrakt s Nickelodeonem ohledně animovaných projektů, spolupráci navázal i s producenty z Jižní Koreje či tvůrci Hry o trůny Benioffem a Weissem, kteří dali Netflixu přednost před Star Wars.

Netflix tak prozatím rozhodně zůstane tahounem na poli vlastního streamovacího obsahu, neboť konkurence zatím nehodlá do svých služeb pumpovat podobně megalomanské částky. Disney by měl do svých původních pořadů na Disney+ investovat jen něco okolo 1 miliardy dolarů a WarnerMedia napumpuje do vznikající HBO Max 2 miliardy. Universalovská služba Peacock by pak měla 2 miliardy investičních dolarů využít napříč dvěma roky.

Populární seriál a filmy, ale také kandidáti na Oscara

Netflix investuje do obsahu v roce 2020 mohutných 17 miliard dolarů © TMDB

S investicemi Netflixu samozřejmě opět vyvstává otázka, zda a kdy bublina Netflixu splaskne. Není totiž tajemstvím, že je Netflix zadlužený a pohledávky aktuálně sahají ke zhruba 26 miliardám dolarů. Strategie vysokých investic se však zdá se vyplácí, což by měla dokázat právě již brzy zveřejněná čísla za poslední čtvrtletí roku 2019, kdy měl Netflix několik nákladných, nicméně i velmi úspěšných hitů jako Irčan, Manželská historie, 6 Underground: Tajné operace nebo Zaklínač. Celkově Netflix v loňském roce přinesl přes 800 hodin původního obsahu, což je meziroční nárůst o 3 procenta. A pokud si letos sáhne na Oscara, přeskočí další výrazný milník.

 1 632 zobrazení   49 se líbí
Netflix odhalil nejsledovanější pořady roku 2019. Jak dopadl Zaklínač?
Netflix odhalil nejsledovanější pořady roku 2019. Jak dopadl Zaklínač?
31.12.2019 12:00:00 | Streaming novinky

Konec roku se nese v bilančním duchu a letos ani Netflix nezůstal pozadu a rozhodl se odkrýt své nejsledovanější pořady. Zájemcům tak vystavil žebříčky nejžádanějších seriálů, filmů či stand-upů. Vítězové jsou podle očekávání sandlerovka Vražda na jachtě a Stranger Things. Zaklínač se neztratil.

Netflix letos vypustil více pořadů než všechny televize v roce 2005 dohromady
Netflix letos vypustil více pořadů než všechny televize v roce 2005 dohromady
20.12.2019 11:00:00 | Streaming novinky

Největší hráč na placeném streamovacím poli Netflix vydal ve Spojených státech v tomto roce 371 titulů, což je nejen další nárůst oproti minulému roku, ale je to více než vydal celý americký televizní průmysl v roce 2005.

Podle odhadů má Disney+ již 24 miliónů předplatitelů, kdy dožene Netflix?
Podle odhadů má Disney+ již 24 miliónů předplatitelů, kdy dožene Netflix?
19.12.2019 15:00:00 | Streaming novinky

Streamovací služba Disney+ je spuštěná jen něco přes měsíc a už má podle analýz více než 24 miliónů předplatitelů. Jak moc je to velké číslo a co to znamená pro ostatní konkurenci, především potom pro Netflix?

Těšme se! Známe bohatou seriálovou nabídku HBO pro rok 2020
Těšme se! Známe bohatou seriálovou nabídku HBO pro rok 2020
18.12.2019 | Streaming novinky

Ve své nové upoutávce a v oznámení novinářům kabelová a internetová televize HBO láká diváky především ke svým seriálovým titulům pro rok 2020. Nebudou chybět oblíbená spektakulární pokračování jako Westworld, satirický Boj o moc nebo zbrusu nová kingovská adaptace Outsider.