FB pixel TP pixel
Streamovací obr Netflix kvůli invazi Ukrajiny ukončuje služby v Rusku © Netflix

Streamovací obr Netflix kvůli invazi Ukrajiny ukončuje služby v Rusku

Protože situace na Ukrajině se nelepší, rozhodl se streamovací obr na protest proti ruské invazi zcela přerušit své služby v Rusku. Již dříve oznámil, že nebude vysílat propagandistické vysílání, jak mu nakazoval nový zákon.

7. 3. 2022 1:00 | Streaming novinky

Netflix následuje stovky společností, které se na základě situace na Ukrajině rozhodly pozastavit své aktivity v Rusku. Ruská invaze na Ukrajině vyvolala po celém světě ostré odsouzení. Zatímco státy uvalily velmi brzy tvrdé sankce, soukromé společnosti nejdříve opatrně vyčkávaly, ale v posledních dnech se samy rozhodly svoje služby či zboží přestat na protest proti invazi zcela poskytovat.

Netflix už na začátku minulého týdne rozhodl o jedné věci. Nový ruský zákon, který měl začít platit 1. března, mu ukládal povinnost kromě svého obsahu nabízet i vysílání 20 státních či státem kontrolovaných televizních kanálů. To pro Netflix až taková novinka nebyla, protože tento zákon byl v přípravě už delší dobu a ukládal streamovacím službám s více než 100 000 ruskými předplatiteli na tuto povinnost přistoupit. Netflix se k této povinnosti přihlásil loni v prosinci. Sice mu to evidentně nebylo příliš po chuti, ale podobně jako mnoho západních společností působících na podobných trzích se rozhodl na tuto hru přistoupit výměnou za přístup do zajímavého trhu. Zajímavé je, že jeho služby nikdy nebyly dostupné na ukrajinském Krymu, který je od roku 2014 pod ruskou okupací.

Streamovací obr Netflix kvůli invazi Ukrajiny ukončuje služby v Rusku © Netflix

Na základě aktuálního vývoje ale ještě před 1. březnem oznámil, že na tuto povinnost nepřistoupí a odmítl tyto kanály, které jsou aktuálně hlásnou troubou ruského režimu, ve své službě nabízet. Pozastavil také přípravu původních ruských seriálů, se kterými se chtěl pořádně do trhu opřít. Nyní ale jde ještě dál a své služby se rozhodl v Rusku zcela ukončit. Celé situaci kromě jiného nepomáhá, že ruský rubl jako měna zažívá drsný pád, většina ruských bank je kvůli sankcím odříznuta od spojení se západními finančními institucemi a platební společnosti jako Visa či PayPal neumožňují přeshraniční platby.

Co to pro Netflix znamená? Podle odhadů přijde o půl milionu a možná až o milion ruských předplatitelů, kteří si Netflix v Rusku předpláceli. Z jeho celkového aktuálního počtu 222 milionů to – jak vidno – tolik neukrojí, ruský trh je vlastně pro Netflix jen o něco větší než ten náš (500 až 600 tisíc), i když žije v Rusku cca 14x víc lidí. To souvisí s tím, že v Rusku působí úspěšně několik místních streamingových služeb jako KinoPoisk, Okko či ivi TV nabízejících ruský, ale částečně i licencovaný hollywoodský obsah. Panuje tam tedy podobná situace jako v Číně, kde místní trh ovládají místní firmy, které moc nedovolily pustit hollywoodské hráče mezi sebe.

Streamovací obr Netflix kvůli invazi Ukrajiny ukončuje služby v Rusku © Warner Bros.

Hollywood proti Rusku udělal minulý týden ještě několik rozhodnutí. Všechna velká studia se rozhodla pozastavit distribuci svých velkých filmů v Rusku, z nichž ty největší byly The Batman, (Warner), Proměna (Disney) a Morbius (Sony). Pro ně je toto rozhodnutí zásadnější než pro Netflix, protože ruský kinotrh byl pro hollywoodské filmy 4. největší v Evropě dle tržeb (po Británii, Francii a Německu) a vybrané filmy, například druhý Venom, měly dokonce v Rusku druhé největší tržby hned po USA. V řeči peněz tak odepisují tyto firmy okolo 2 % až 5 % tržeb, kdežto z pohledu Netflixu to není ani 1 %.

Streamovací konkurence podobné problémy řešit nemusí. Disney termín spuštění Disney+ v Rusku nikdy neoznámil, konkrétní plány nemělo ani HBO (Max), to však licencovalo svůj místní obsah ruským stanicím či streamovacím službám. Přítomen není oficiálně od minulého týdne ani Apple (Apple TV+), zdá se, že zatím jedinou větší streamovací službou v Rusku zůstává Amazon Prime Video. To se ale může brzy změnit, protože k bojkotu, sankcím a odsouzením ruské invaze na Ukrajinu se každým dnem zapojují stovky dalších západních společností. Rusko se tedy nyní stává 4. zemí na světě, kde Netflix nebude dostupný a Rusko se tak ocitá ve vybrané společnosti, jako jsou Čína, Severní Korea a Sýrie.

Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
České filmy válcují Netflix. Na špici sledovanosti je hned pětice snímků!
České filmy válcují Netflix. Na špici sledovanosti je hned pětice snímků!
06.03.2022 12:30:00 | Streaming novinky

České snímky sice za hranicemi mnoho lidí nezajímají, Netflix ale může být s nákupy spokojený. České snímky totiž opět dobývají jeho streamovací službu alespoň v Česku.

Další rána pro Zaklínače. Sledovaností ho zřejmě překoná i laciná novinka
Další rána pro Zaklínače. Sledovaností ho zřejmě překoná i laciná novinka
06.03.2022 11:00:00 | Streaming novinky

Do druhé řady Zaklínače nalil Netflix nemalé peníze ve výši přes 100 milionů dolarů. Pokračování slavné fantasy ale nejenže ve sledovanosti netrumflo svou první řadu, ale šlapou mu na paty i další novinky. Mnohdy i výrazně levnější.

HBO Max startuje v Česku už za pár dní! Jak ušetřit a co všechno čekat?
HBO Max startuje v Česku už za pár dní! Jak ušetřit a co všechno čekat?
04.03.2022 18:00:00 | Streaming novinky

Pokud se nic mimořádného nestane, v úterý 8. března dopoledne odstartuje v Česku streamovací platforma HBO Max. Základní informace už známe, ale co další detaily? Máme pro vás shrnutí těch nejzajímavějších.

HBO má nový masivní hit. Nepřekonal jen Hru o trůny
HBO má nový masivní hit. Nepřekonal jen Hru o trůny
03.03.2022 10:00:00 | Streaming novinky

HBO má nový seriálový hit, který trenduje nejen na Youtube, Facebooku i Instagramu. V případě seriálu Euforie došlo dokonce k přepisování historických tabulek.