FB pixel TP pixel
Nový seriál českého HBO je zahalen tajemstvím. Kdo bude Bez vědomí? © TMDB

Nový seriál českého HBO je zahalen tajemstvím. Kdo bude Bez vědomí?

Nový český HBO seriál Bez vědomí, za kterým stojí tým proslavný Pustinou, je zatím zahalený tajemstvím. My jsme ale mohli omrknout natáčení a snažili se vytáhnout zápletku z hlavních herců a tvůrců. Co myslíte, povedlo se nám to?

Tipy na film

Režisér Ivan Zachariáš. Producentka Tereza Polachová. Herečka Táňa Pauhofová. To jsou tři první, ale nikoliv poslední ohlášené hvězdy nového seriálu Bez vědomí. První dva se poprvé setkali během vzniku seriálu Pustina, mimořádné úspěšně původní produkce českého HBO, která nás před dvěma lety dostala svojí působivou atmosférou i originální zápletkou. Navázat na tento úspěch nebude jednoduché, ale tvůrci Bez vědomí (dvojsmysl je na místě) si věří. “Myslíme si, že takový seriál tady ještě nebyl” říká Tereza Polachová a nenechá se znejistit ani srovnáním s nedávným Rédlem.

Nový seriál českého HBO je zahalen tajemstvím. Kdo bude Bez vědomí? © TMDB

Ten totiž stejně jako Bez vědomí vytváří komplikovaný fiktivní příběh na pozadí historických reálií. Seriál nás přenese do období těsně před Sametovou revolucí v listopadu 1989, kdy se do Prahy vrací po 12 letech mimo vlast houslistka Marie (Táňa Pauhofová), spolu se svým manželem Viktorem. To, co původně vypadalo jako laskavý návrat k rodině, se brzy změní v napínavý thriller. Marie upadne do bezvědomí a když se probudí, její manžel je pryč. Při pátrání se Marie zaplete do vysoké hry, kterou v bouřlivých dnech pádu komunismu rozehrávají nejen v Praze, ale po celé Evropě agenti tajných služeb. “Je to příběh ženy, která celou dobu žila nějaký život a ten se jí najednou zcela převrátil” charakterizuje svojí postavu Táňa Pauhofová.

Nový seriál českého HBO je zahalen tajemstvím. Kdo bude Bez vědomí? © TMDB

Jestli vám chybí u Viktora jméno hereckého představitele, tak vězte, že se nejedná o chybu. Jeho jméno, stejně jako další herecké hvězdy, tvůrci úzkostlivě tají. Vůbec celý seriál je zabalen do aury tajemného příběhu, kde jen tvář, dialog či popis natáčecích lokací, je úzkostlivě tajen před zvědavci. Zda je to jen sofistikovaná reklamní kampaň nebo nás čeká originální a překvapivými zvraty nadupaný příběh, který by bylo škoda prozradit příliš brzy, ukáže až čas. Do té doby se musíme spokojit s faktem, že ačkoliv seriál je scénáristickým debutem Ondřeje Gabriela, jako poradce se na něm podílel i expert na špionážní techniku a bývalý spolupracovník CIA H. K. Melton. “Možná je spolupracovníkem CIA i dnes, co my víme.” dodává se smíchem Tereza Poláchová. “Ale špionážním příběhům rozumí, ostatně dělal konzultanta třeba seriálu Takoví normální Američané”.

Nový seriál českého HBO je zahalen tajemstvím. Kdo bude Bez vědomí? © TMDB

Nesmí se také příliš mluvit o lokacích, tedy co představují. Když jsme tedy jeden sychravý lednový pátek navštívili budovu bývalého Federálního shromáždění, dnešní druhé budovy Národního muzea, nevěděli jsme, zda představuje budovu tajné britské služby v Londýně a nebo britskou ambasádu v Praze. Jisté bylo jen to, že jsme mohli vidět v akci další dva zatím ohlášené představitele.

Nový seriál českého HBO je zahalen tajemstvím. Kdo bude Bez vědomí? © TMDB

Prvním je britská herečka Hattie Morahan, která představuje pracovnici britské ambasády. Hattie u nás není moc známá, ale v rodné vlasti má za sebou spoustu televizních a divadelních rolí, ve velkých filmech jako hraná Kráska a zvíře či Alenka v říši divů, jsou to zatím spíše malé role. V Česku zatím nenatáčela a Sametovou revoluci chápe především jako jednu z mnoha událostí, které před 30 hýbaly Evropou. “Není ale pro mě rozdíl natáčet tady nebo doma v Londýně, taková je profesionální úroveň i tady.” Otázky tak spíše padaly na téma souvislostí mezi politickou situací tehdy a nyní. A nejen u nás “Jen slepý člověk nevidí, jak moc se ta situace podobá tomu, co zažíváme dnes. A i když se snaží ovládnout svůj osud, často jsou tu mnohem větší síly, které to udělají za vás” glosovala Hattie a bylo na ní vidět, jak by si přála, aby doma nebyl tématem Brexit.

Nový seriál českého HBO je zahalen tajemstvím. Kdo bude Bez vědomí? © TMDB

Druhé jméno už bude českým fanouškům známé, hlavně těm, kdo milovali seriál Hvězdná brána, především její odnož Atlantis. Dalšího zástupce britské ambasády totiž hraje Čechokanaďan David Nykl, který hrál ve Hvězdné bráně českého vědce Zelenku. David prožil většinu svého dětství ve Vancouveru jako syn českých rodičů, ale mluví perfektně anglicky i česky “U nás v rodině se vždycky mluvilo česky, maminka to tak chtěla. Považoval jsem češtinu za něco jako řeč uvnitř rodiny. Když jsme po revoluci přijeli do Čech, byl jsem v šoku, když jsem viděl všude české nápisy”. David dlouhou dobu v Praze pobýval, postřehnout ho můžete v některých u nás natočených zahraničních filmech z 90. let, ale na přelomu tisíciletí se vrátil do Kanady. Stále si ovšem udržuje přehled o tom, co se u nás děje a ví, co je Čapí hnízdo. “Mrzí mě, jak se současná politická situace tady zhoršuje. Přitom tenkrát v Listopadu byla všude taková euforie, bylo pro co žít. Teď lidi úplně rezignovali”. Vážná slova ale nakonec vystřídali i veselejší témata. O jeho roli jsme se moc bavit nesměli, tak jsme z něj alespoň dostali komu fandí v hokeji. “Během Nagana jsem fandil Čechům”.

Nový seriál českého HBO je zahalen tajemstvím. Kdo bude Bez vědomí? © TMDB

Největší hereckou hvězdou seriálu je bezpochyby Táňa Pauhofová. Ačkoliv má za sebou v poslední době spoustu různorodých filmových rolí (Po čem muži touží, Všechno nebo nic) a stále hraje ve slovenském divadle a vysílá v rozhlase, scénář Bez vědomí ji dostal “Já miluju knihy o agentech, a vždycky jsem chtěla hrát špióna. Nejlépe Jamese Bonda, ale holt jsem se narodila jako žena”. I tak je ale moc ráda za příležitost, kterou ji seriál nabízí, především proto, že Marie je silná žena, která se umí s vážnou situací poprat. “Špiónské filmy vždycky byly hlavně o mužích a ženy byly spíš ozdoba. A s touto postavou mě spojuje, že se podobně jako já, nikdy nevzdává”.

Nový seriál českého HBO je zahalen tajemstvím. Kdo bude Bez vědomí? © TMDB

Podle toho, co jsme zatím mohli vyzkoumat, je tedy Bez vědomí hodně ve stylu Pustiny. Hlavní ženská hrdinka se musí poprat s nečekanou vážnou situací, když ji zmizí osoba jí blízká. A to vše na pozadí mocných hrátek silnějších organizací. A v působivých lokacích. To poslední je výsadou režiséra Ivana Zachariáše. Ten se sice během natáčecího dne pro rozhovor s novináři neutrhl, ale producentka Tereza Polachová pyšně mluvila za něj. “Ivan je perfekcionista a nedělá kompromisy, když je o lokace, chce aby to bylo autentické a zároveň působivé”. Starosti prý tvůrcům dělali hlavně pražské reálie. “Většina uliček v centru v Praze už je opravená a nevypadá tak jako před 30 lety. Třeba v Polsku nebo v Maďarsku ještě tenhle problém nemají a dobové seriály a filmy to tam mají jednodušší.”

Nový seriál českého HBO je zahalen tajemstvím. Kdo bude Bez vědomí? © TMDB

Stejně tedy jako před dvěma lety Pustina nám přivodila depku z ponuré a chudé oblasti uhelné oblasti na severu, tak stejně působivě na nás prý bude působit Bez vědomí. Ale tentokrát nám komplikované drama zřejmě hodně zamotá hlavu, možná tak jako ty nejlepší špiónské knihy od Johna Le Carrého (Jeden musí z kola ven). Jak to nakonec celé dopadne si budeme muset počkat do listopadu letošního roku, kdy bude mít šestidílná minisérie stylově premiéru k 30. výročí Sametové revoluce.

 690 zobrazení   70 se líbí
10 filmů, kde je hlavní hrdina Rozpolcený
10 filmů, kde je hlavní hrdina Rozpolcený
30.01.2019 19:00:00 | Tipy na film

Po třech letech se letos do kina vrátil Kevin Wendell Crumb, vyšinutý maniak, v jehož hlavě se nachází 24 různých osobností. Jeden z hlavních hrdinů filmu Skleněný v podání Jamese McAvoye však není jedinou filmovou rozvětvenou osobností, proto se v naší desítce podívejte na filmy, ve kterých se postavy se schizofrenií rovněž objevují.

10 hudebníků, kteří by si zasloužili film jako Bohemian Rhapsody
10 hudebníků, kteří by si zasloužili film jako Bohemian Rhapsody
29.01.2019 9:00:00 | Tipy na film

Freddie Mercury ovládl kina tak, jako dlouho žádný hudebník. Pojďme se tedy podívat na deset dalších, kteří by si zasloužili kvalitní biografii na stříbrném plátně. Nejen protože zatím žádnou nemají, ale především pro jejich zajímavý příběh.

10 superhrdinských filmů, které nejsou podle komiksu
10 superhrdinských filmů, které nejsou podle komiksu
28.01.2019 8:30:00 | Tipy na film

Minulý víkend do českých kin dorazil Skleněný M. Night Shyamalana, který se v odkazu na svého 19 let starého předchůdce Vyvolený zaměřuje na žánr komiksů a komiksových hrdinů, aniž by sám byl podle komiksové předlohy. A i když jsou v tomhle přístupu Vyvolený i Skleněný rozhodně originální, nejsou zároveň zdaleka jediní.

TECH: Recenze UHD Blu-Ray přehrávače SONY UBP-X500
TECH: Recenze UHD Blu-Ray přehrávače SONY UBP-X500
27.01.2019 18:00:00 | Tipy na film

Chcete si doma užívat filmy v UHD/4K, ale chybí vám správný přehrávač? Jedna z loňských SONY novinek nabízí za rozumné peníze kvalitní přístroj, který zvládá všechny starší i moderní disky a ještě vám přehraje vaše filmy uložené jinde.