FB pixel TP pixel
TECH: Recenze UHD Blu-Ray přehrávače SONY UBP-X500 © TMDB

TECH: Recenze UHD Blu-Ray přehrávače SONY UBP-X500

Chcete si doma užívat filmy v UHD/4K, ale chybí vám správný přehrávač? Jedna z loňských SONY novinek nabízí za rozumné peníze kvalitní přístroj, který zvládá všechny starší i moderní disky a ještě vám přehraje vaše filmy uložené jinde.

Tipy na film

Proč zrovna UHD Blu-Ray přehrávač?

S tím, jak se výrazně rozšiřuje nabídka 4K televizí a padají jejich ceny, stává se z 4K nový standard při výměně hlavního domácího displeje. Technologie zatím ale ne vždy doplňuje obsah, protože 4K obsahu je k dispozici zatím stále málo. V běžném televizním vysílání ho najdete minimum, lepší je nabídka v online půjčovnách jako iTunes nebo Netflix. Nejjistější nabídka jsou dobře známé 4K / UHD disky, pro jejich přehrávání potřebujete stejně vyspělý přehrávač. A testovaný SONY UBP-X500 už nabízí za jednu z nejnižších cen v kategorii opravdu moc dobrou kvalitu.

4K (UHD) u vás doma

TECH: Recenze UHD Blu-Ray přehrávače SONY UBP-X500 © TMDB

Obraz rozlišení 4K nebo-li správně obraz v ultravysokém rozlišení (Ultra-High Definition) směřuje k tomu být novým standardem promítání doma či kdekoliv jinde. Zatímco standardní rozlišení s počtem řádku 576 najdete už jen na obyčejných TV kanálech či vaší DVD sbírce, víceméně nejběžnějším rozlišením pro všechny novinky je dnes Full HD - nebo chcete-li obraz s 720 či 1080 řádky. Toto vysoké rozlišení dnes už nabízí všechny Blu-Ray disky a k tomu odpovídající Blu-Ray přehrávače a také několik vybraných televizních stanic. S tím, jak se ale technologie hýbe dopředu, tak dalším krokem bude v nejbližších letech právě 4K/UHD. Tam už je počet řádků 2160, tedy dvakrát více než Full HD a celková plocha obrazu je tak čtyřnásobná. Jednoduše řečeno - v tomto rozlišení už uvidíte i trávu růst.

Blu-Ray UHD disky

Zatímco v obchodech se stále nejvíce prodávají DVD a klasické Blu-Ray, občas můžete narazit ještě na 3D Blu-Ray, mezi fajnšmekry na internetu aktuálně nejvíce frčí už právě UHD disky. V nabídce českého obchodu Filmarena jich najdete už téměř 200 a jak je vidět, jsou to ve většině případů vymazlené hollywoodské trháky, kde maximální kvalita obrazu vynikne. V Bontonlandu nebo v Datartu najdete těchto titulů několik desítek. A nebo se můžete ještě rozhlédnout v zahraničí, kde Blu-Ray disků s touto podporou je výrazně více, pozor však na regiony, stále platí, že disky z USA v Evropě nepřehrajete (a naopak).

Blu-Ray nebo Blu-Ray UHD?

TECH: Recenze UHD Blu-Ray přehrávače SONY UBP-X500 © TMDB

Pro přehrávání UHD disků je potřeba mít odpovídající Blu-Ray přehrávač, váš starý přehrávač nové disky ve vysokém rozlišení nezvládne. Naopak nové Blu-Ray UHD přehrávače, jako například testovaný UBP-X500, je zpětně kompatibilní a umožňuje zvládnout nejen Blu-Ray, ale také 3D Blu-Ray nebo starší DVD.

Referenční obraz od Sony

TECH: Recenze UHD Blu-Ray přehrávače SONY UBP-X500 © TMDB

Sony jako jediný výrobce se může pochlubit, že kromě přístrojů k nim může poskytnout i samotný obsah. Vybrané filmy od studia Sony - například filmová trilogie Spider-Man, bondovky začínající Casino Royale nebo nedávný dobrodružný film Jumanji: Vítejte v džungli! - jsou zároveň perfektními referenčním disky pro testování. Ne každý UHD disk je automatickou známkou vyšší kvality. Pokud film nebyl natočený v digitálně 4K rozlišení (i takových filmů dnes je jen část), tak musel být být tzv upscalován, tedy dopočítán z menšího rozlišení (například z populárního digitálního standardu 2,8K) a nebo naskenován z filmového pásu. Během převádění může dojít k mnoha problémům a kvalita se tak různí: jsou desítky let staré filmy s perfektním přepisem a jsou zde nové filmy z mizerným přepisem. Sony si kvalitu hlídá a naprostá většina jejich disku a přepisů je perfektní. Pro upscale používá podobně jako v jiným přehrávačích Sony svojí technologii a v kombinaci s dalšími vylepšeními (24p True Cinema a Deep Colour 12 bitů) se snaží i z průměrných videí vymáčknout co to jde.

HDR a ti další

TECH: Recenze UHD Blu-Ray přehrávače SONY UBP-X500 © TMDB

Spolu s přechodem na vyšší rozlišení se snaží výrobci zavádět ještě další vylepšení obrazu i zvuku. Jedním ze způsobu je větší obrazová sytost barev, která by vynikla především na nejmodernějších televizích, jejichž černá je opravdu černá a i další barvy vypadají perfektně. Standardem v tomto směru je HDR, nebo-li High Dynamic Range. Existuje několik různých variant tohoto vylepšení, tento Blu-Ray přehrávač od Sony nabízí druhou nejvyšší možnou kvalitu, kterou je HDR 10. Výš je v tomto směru pouze HDR certifikace od Dolby nazvaná Vision, ale tu tento levný Blu-Ray přehrávač nemá. Podstatné pro vychutnání tohoto efektu je, že je třeba pustit si film, který tuto certifikaci má (bude vždy vidět na obalu) a budete ho sledovat na televizi, která tuto funkci podporuje (dnes většina nových 4K televizí)

Ten nejlepší zvuk

TECH: Recenze UHD Blu-Ray přehrávače SONY UBP-X500 © TMDB

Blu-ray přehrávač SONY UBP-500 nabízí i dekódování zvukových stop v Dolby Atmos, Dolby True HD nebo DTS, ale opět platí, že je potřeba přehrávat filmy takto zmixované a to na soustavě, jejichž specifikace umožňují právě tento prostorový a dynamický zvuk. Přehrávač můžete používat i na přehrávání hudby, umí klasické hudební CD, dále Super Audio CD, ale i vypálené disky, které obsahují hudbu ve formátu MP3. Podobně zvládá i klasická datová CD, kde můžete mít nahrané buď obrázky v různých formátech jako JPG či PNG a nebo i filmy ve formátu MKV či AVI.

Jedno rozhraní stačí

TECH: Recenze UHD Blu-Ray přehrávače SONY UBP-X500 © TMDB

S připojením na další zařízení je to jednoduché. Pro spojení s televizí či projektorem nabízí Blu-ray přehrávač klasické HDMI, pro připojení k sítí je tu standardní LAN konektor, na rozdíl od dražších modelů chybí připojení skrz Wifi. USB rozhraní potom můžete využít k přehrávání filmů či hudby z externích zařízení. To zvládne bez problémů přehrávání všech starších i modernějších audio či video formátů, ale připravte se, že s kódováním češtiny mohou být občas u některých titulků zabalených do MKV problémy. Samotné přehrávání videa je ale bez problémů a to včetně náročnějších 4K videí.

Verdikt

TECH: Recenze UHD Blu-Ray přehrávače SONY UBP-X500 © TMDB

Za cenu v průměru okolo 5.000 Kč je Blu-Ray přehrávač SONY UBP-X500 ideální volbou pro ty, kdo nechtějí do nového UHD přehrávače investovat příliš moc peněz a zároveň chtějí víc než jen obyčejnou volbu. Technické parametry jsou vzhledem k ceně velmi dobré, ostatně tak jak by se dalo od značky SONY čekat. Jestli má přehrávač nějaké nevýhody, tak fajnšmekrům bude chybět podpora Dolby Vision, naopak běžným uživatelům může chybět Wi-fi či chybějící čeština v nastavení menu přehrávače. Jinak se ale jedná o velmi zajímavou koupi, kterou táhne nahoru především dobrý poměr cena/výkon.

Foto: Sony.cz, Blu-Ray.com
Za zapůjčení děkujeme: CZC.cz

 124 zobrazení  
VÍKENDOVÉ TIPY: Polar, Deadly Class a Mark Wahlberg
VÍKENDOVÉ TIPY: Polar, Deadly Class a Mark Wahlberg
26.01.2019 10:05:00 | Tipy na film

Tento víkend se zavděčíme především milovníkum drsnějších filmů, všechny hlavní služby se vytasily s novinkami, ve kterých se hodně střílí, sprostě nadává a teče hodně krve. Ale nebojte, našli jsme i pár mírnějších kousků pro diváky oddychovějších filmů. A máme také dvě lahůdky pro nadšence dokumentů.

10 převzatých seriálů, které uvidíme brzy na HBO
10 převzatých seriálů, které uvidíme brzy na HBO
24.01.2019 12:00:00 | Tipy na film

HBO máme rádi nejenom protože je snad bezedná studnice originálního obsahu, ale svoji filmotéku vyplňuje pořady, které nemá jiná televize nebo jsou to pořady, které bychom sem jinak možná vůbec nedostali. Pojďme se podívat na 10 seriálů z jiných amerických stanic, které se letos vrací na HBO.

Kdo by hrál v Avengers, kdyby vznikli v 90. letech
Kdo by hrál v Avengers, kdyby vznikli v 90. letech
23.01.2019 14:30:00 | Tipy na film

Zlatý věk filmových komiksů sice přišel až po novém tisíciletí s prvními X-Meny či Spider-Manem. Představte si však na chvíli, že se v Hollywoodu zbláznili a Marvel dospěl k rozhodnutí, že v časech Bladea jako nejlepší marvelovky natočí hvězdnou týmovku Avengers. Za slib následujícího obsazení bychom snad sestrojili stroj času!

VÍKENDOVÉ TIPY: Punisher, Star Trek a sci-fi IO
VÍKENDOVÉ TIPY: Punisher, Star Trek a sci-fi IO
18.01.2019 19:00:00 | Tipy na film

Víkend je tu a s ním i pravidelná dávka našich tipů. Tentokrát si užjí hlavně diváci Netflixu, vrací se Punisher, Grace & Frankie nebo Star Trek plus nálož nových či přeložených filmů. HBO má dva nové nenápadné seriály. A online dorazily také nedávno kinonovinky - české filmy Všechno bude nebo King Skate.