FB pixel TP pixel
Oceňovaný film ROMA plánuje Netflix uvést v kinech s předstihem © TMDB

Oceňovaný film ROMA plánuje Netflix uvést v kinech s předstihem

Již dříve bylo uvedeno, že jeden z letošních nejambicióznějších filmů Netflixu bude mít omezenou světovou kinodistribuci. Nově se spekuluje, že v USA by mělo jít o několik měst, ve kterých by se film uvedl 14 dní před prosincovým uvedením.

Filmové novinky

Pro Netflix jde ovšem o bezprecedentní krok, protože u svých filmů dosud společnost dost razantně trvala na společném uvedení v kinech i online, což se ne každému líbilo a například ve Francii to vedlo k vyloučení netflixovských filmů ze soutěže na filmovém festivalu v Cannes. V dřívějších vyjádřeních měla Roma vyjít shodně ve stejný den, tedy 14. prosince, asi ve stovce kin a být i k dispozici online. Důvodem tak můžou být oscarové spekulace a mnohem nabitější předvánoční program kin, ve kterém by se Roma mohla hůře prosadit.

Alfonso Cuarón Romu nejen režíroval, ale napsal i scénář a stál za kamerou. Čerpal ze vzpomínek na své mládí v Mexiko City a sám tvrdí, že jde o jeho nejosobnější film. Roma vypráví o mladé služebné a domácnosti, ve které pracuje na počátku 70. let. Film je oceňován pro svou zvukovou preciznost a vizuálně podmanivou černobílou kameru, kterou lze prý docenit hlavně na velkém plátně. Světovou premiéru si Roma odbyla na benátském festivalu 30. srpna, aby se film ihned stal favoritem soutěže a nakonec i Zlatého lva pro nejlepší film získal. Byl také vyslán Mexikem do boje o Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film.

Alfonso Cuarón je považován za jednoho z nejlepších režisérů dneška a každý jeho počin je velmi očekáván. Do širokého diváckého povědomí se zapsal třetím a nejpovedenějším filmem o Harrym Potterovi (Vězeň z Azkabanu), dystopickými Potomky lidí a dechberoucím sci-fi Gravitace. Bohužel, o kinodistribuci Romy v Česku nejsou k dispozici žádné informace a uvedení se nepředpokládá. Tato situace by se možná v budoucnu mohla změnit, protože podle zákulisních drbů panuje čilé vyjednávání mezi Netflixem a kiny pod značkou IMAX. Ty by mohly podle všeho poté uvádět filmy z Netflixu v kinech. Sice pro omezený počet lidí (v ČR je pouze jedno kino IMAX), ale na obrovském plátně a s kvalitním zvukem, z celého uvedení by se navíc mohla stát ostře sledovaná událost. Zatím nejsou známy výsledky těchto jednání.

 118 zobrazení  
Na HBO můžete vidět další seriál ze světa Upířích deníků
Na HBO můžete vidět další seriál ze světa Upířích deníků
30.10.2018 10:30:00 | Filmové novinky

Protože se na HBO pomalu chýlí ke konci první sezóna Času čarodějnic, fandové romantických fantasy určitě ocení, že tato stanice získala práva na seriál Odkaz. Jde o spin-off úspěšného seriálu The Originals a diváci se mohou těšit na další setkání upírů, vlkodlaků a čarodějnic.

Britský hit Bodyguard přichází konečně na Netflix
Britský hit Bodyguard přichází konečně na Netflix
26.10.2018 8:00:00 | Filmové novinky

Šestidílná série Bodyguard dorazila na obrazovky Netflixu a my se tak nyní můžeme přesvědčit o jejich proklamovaných kvalitách. Dle BBC jde o jejich nejsledovanější drama za poslední dekádu s průměrnou sledovaností přes deset milionů diváků na epizodu.

Sandra Bullock si v novém hororu od Netflixu nesmí odkrýt oči
Sandra Bullock si v novém hororu od Netflixu nesmí odkrýt oči
25.10.2018 13:30:00 | Filmové novinky

V předvánočním čase vypustí Netflix do světa postapokalyptický horor Bird Box. Divákům teď představuje plnohodnotný trailer, ve kterém Sandra Bullock, Sarah Paulson nebo John Malkovich čelí neznámé smrtící síle.

Disenchantment Matta Groeninga dostal od Netflixu druhou řadu
Disenchantment Matta Groeninga dostal od Netflixu druhou řadu
24.10.2018 14:50:00 | Filmové novinky

První sezóna dospěláckého animovaného fantasy sitcomu Disenchantment (Rozčarování) tvůrce Matta Groeninga si na Netflixu s velkou pravděpodobností vedla velmi dobře, protože po srpnovém uvedení bylo nyní oznámeno schválení řady druhé.